Ilmastotalkoot ja liskoaivot

YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC on julkaissut muutama päivä sitten jättimäisen ilmastoraportin. Jos et ole aiheeseen vielä törmännyt tai tutustunut, niin esimerkiksi YLE on raportoinut siitä https://yle.fi/uutiset/3-10444012 ja syytä olisi asiaan jokaisen tutustua.

Pikainen referointi; raportista on koostettu tiivistelmä päättäjille. Ihmiskunnan on ehdottomasti ja nopeasti kyettävä rajaamaan ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen, tai muuten käy huonosti. Kaikille. Ekosysteemille, ihmisille, maapallo-paralle. 

Päättäjille suunnattu tiivistelmä - joka on kaikkien luettavissa - raportista kuvaa esimerkinomaisesti neljä erilaista polkua päästöttömyyteen. Niistä kolme nojaa oletukseen, että hiilidioksidia pystytään kaappaamaan talteen vaikkapa tehtaan piipusta teknologian avulla ja varastoimaan maankuoreen. 

1,5 asteen tavoitteessa pysyminen tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että uusiutuvan sähkön, kuten aurinko- ja tuulivoiman, osuus nousisi jopa yli 80 prosenttiin sähköntuotannosta.

Liikenteen puolella öljyn käytön pitäisi romahtaa rajusti. Liikkumisen muutos koskisi laajasti myös tavallisia kuluttajia.

Kulutuksen pitäisi ylipäätään muuttua tuntuvasti nykyistä vähähiilisempään suuntaan. Esimerkkinä mainitaan mm. Nautakarjan ja maidon tuotanto, eli näiden tuotteiden kulutuksen vähentäminen. 

Kuluttajat voisivat leikata päästöjään myös vähentämällä asuntojen ylilämmittämistä ja lämpöhukkaa sekä välttämällä lentämistä.

No ei tässä mitään. Luulisi kaikkien harkitsevan, että mistä lähtee itse omin hartiavoiminensa ilmastotalkoiden omaa osuutta suorittamaan. Mutta arvatkaa vaan, onko näin, kun lukee kommentteja tähän äärimmäisen tärkeään asiaan. NO EI OLE!!!!

Koska referointi on mielihommaani, niin pistän tähän top vitosen:

Sija 5: Mitä me täällä pienessä Suomessa edes yritetään, kun Kiina ja Intia tuuppaavat samaan aikaan ihan järjettömät määrät hiilidioksidia ilmakehään? Ja roskaa. Ja muovia. Ja niiden pelkkä uloshengitys riittää nostamaan hiilidioksitasot, vaikka me suomalaiset pidätettäisiin henkeä perkeleiden voimin viikkotolkulla. Koska siihen me pystytään. Ollanhan me suomalaisia, SAATANA!! 

Sija 4: Miksi edes yrittää, kun telkkarissa ja lehdissä just kirjoitettiin perheestä, jolla on 12 lasta? Ne, ja niiden kaltaiset tuhoaa tämän planeetan itsekkyydellään, kun ei vehkeitä osata pitää erossa toisistaan. Ja kiinalaiset ja intialaiset eivät saisi lisääntyä enää yhtään! Että piuhat poikki kaikilta!! Paitsi niiltä suomalaisilta miehiltä, jotka vaan yhden lapsen lupaavat värkillään alkuun saattaa. JA koiriakin on ihmisillä niin liikaa, että ne kaikki on lopetettava, paitsi muiden maiden katukoirat, joiden adoptointi taas on hyvästä.

Siinä oma lapsoseni on hommaamassa perheelle eläinperäistä ravintoa. Ketkäs kaksi lapsista sitä sitten pistäisi pois...?Irlantilanen sentään on käynyt läpi lisääntymisenesto-operaation!

Sija 3: Ultimaattinen vegaani löytyy joka ketjusta. Ei riitä eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen, ei se, että syö lihaa kerran viikossa/kuukaudessa/vuodessa. EI!!! SEN ON LOPUTTAVA NYT HETI!!! K O K O N A A N!!! EIKÄ VAIN LIHAN VAAN KAIKEN ELÄINPERÄISEN!!! Koska jos yhdenkään eläinperäisen tuotteen menet suuhusi laittamaan, niin on ihan turha sanoa, että olet millään muotoa tehnyt ikinä mitään ympäristön hyväksi. Olet murhaaja! Eläinten ja maapallon ja kaiken! SYY ON VAIN SUN ETTÄ OLLAAN TÄSSÄ TILANTEESSA! Turha syyttää öljyteollisuutta, vaateteollisuutta, mitään; SE OLET SINÄ!!!

Sija 2: Ultimaattisen vegaanin vastapari, yleensä vanhempi mies, joka luulee kaikkien vegaanien olevan “tyttöjä”, ja  jonka argumentissa jokainen vegaanityttönen matkustaa kuitenkin maailman ympäri (yksityis-)lentokoneella. Joten ihan turha on tulla sitten tänne paasaamaan mistään lihansyönnistä mitään, koska se lentokone tuottaa miljardi kertaa enemmän päästöjä kuin tämä itse ampumani hirvi, jonka syön raakana, jottei tulisi päästöjä. NIH!

Sija 1: Ei tässä mitään kannata tehdä, kun kaikki me kuitenkin kuollaan. Ja Jumalan kädessä on sitten se, että milloin ja millä tavalla. Että ajellaan vaan entiseen malliin, lennellään Kanarialle, paistetaan sataan muoviin käärittyä pihviä ei-ekosähköllä ja ollaan vaan herran huomassa. Ja kuollaan.

Mikä sitten on oma kantani? No se, että askel kerrallaan. Nyt ne ei vaan enää voi olla pieniä, hitaita askelia, vaan on otettava pikkasen vauhtia töppösiin. Ja ihan joka ikisen. Mutta askel kerrallaan!

Ja sitä mietin, että tuollainen ehdottomuus asiassa kuin asiassa nostaa niin paljon vastarintaa, koska meillä on sellainen aivorakenne. Siellä on edelleen, vaikka kuinka ollaan olevinamme kehittyneitä nisäkkäitä, liskoaivot, joiden tehtävä on olla epäluuloinen kaikkea muutosta kohtaan.  Liskoaivot haluavat pitää kiinni kaikesta vanhasta: jos tietty juttu ei ennenkään ollut hengenvaarallista, sitä kannattaa jatkaa. Oli siinä järkeä nykytilanteessa tai ei. Ja kaikkea uutta, erilaista, muutosta kohtaan liskoaivot käyvät läpi taistele tai pakene -prosessin. Mantelitumakkeeseen sitten varastoituu tässä prosessi koettu ahdistus ja pelko, ja eipä siinä sitten tule muuta kuin TOP 5 kommenttien käytösmallit valloilleen. Tähän kun joku (omasta mielestään) täydellisen käytösmallin jo omaava tulee paasaamaan, että jätät nyt kertaheitolla lihasyönnin, kaiken muovin, auton talliin, jopo alle ja jänkhän poikki hakemaan vegaaniburgerit jääkaappiin, selibaatti tai kastraatio ja neljä viidestä lapsestasikin pistät jakoon, niin saattapi alkaa ahdistaa. Että ei syyttämällä ja lisää ahdistusta tuottamalla, vaan pikkasen paremmin keinoin, ettei ne sisäiset liskot ja mantelit siellä lähde ihan villeiksi heittäytymään.


Mutta se on totta, että konditionaalit pois ja hommiin. Enää ei “tarttisi tehdä jotain” riitä. NYT on TEHTÄVÄ ja vauhdilla! Mikä on just SUN ensimmäinen reipas ja kantava askeleesi? Ja äläpä ota itseesi tästä kärjistetystä tekstistä, vaikka joku kohta kolahtaisikin. Se on vaan sun liskoaivosi, jotka eivät tätäkään meinaa kestää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua