Enerkiaksi ne menee perkele!

" Emmää mitään kierrätä. Ja ostan ihan just mitä haluan. Kato nykyään kaikki roskat menee enerkiaksi, niin hyötyähän siitä vaan on! Ekolokisempaakin se saatana o, saati ajella kierrätypöntöille ja sinne samaan jäteautoon ne kaikki sitten päätyy kuitenkin ja polttoon nekin. Ihmiset vaan luulee perkele "kierrättävänsä"! (*ehkä Kiina ja Intia myös mainitaan*)" 

Kuullostaako tutulta?? Näitä kommentteja kuulee silloin tällöin, ja  niitä saa lukea usein fiksuilta (sarkasmi) kommenttipalstoilta ja vielä useammin somesta. Uusi kiitollisuuteni ei oikein yllä niihin, vaan verenpaine tuppaa nousemaan. (Paitsi sitten mietin, että osaan lukea tätä paskaa, joten olen onnekkaampi kuin suurin osa maailman naisista. Ja minulla on kaunis, ihana, upea Mac, jonka kautta näitä luen, joten olen onnekkaampi kuin suurin osa maailman koko väestöstä. Että sai siitäkin kaivettua kiitollisuus-aspektin! )

Lähdetään nyt kuulkaas purkamaan verenpainetta nostattavaa kommenttia. Otetaan vaikka kierrätys ja emmää mitään -osio. Lasi ja metalli ovat raaka-aineita, joita voi periaatteessa kierrättää ikuisesti. Niitä kannattaa suosia; varsinkin elintarvikkeissa lasia, sillä siitä voi olla varma, että ruokaan ei irtoa mitään sinne kuulumatonta. Mutta teepppäs nyt ihan piruuttasi testi, ja heität siitä vaikka lasisen salsa-purnukan  tai metallisen tomaattimurskapurtilon iloisesti loimottavaan takkatuleen, ja katsot, miten kivasti se tuottaa energiaa, ja lämmittää sinut ja kotisi ihan tuosta noin vaan. Jaa ei vai?? No hö! Eipä se siis taida hirmuisesti energiaa tuottaa jätteenpolttolaitoksellakaan, vaan hukkaan menee kierrätyskelpoista raaka-ainetta. Entä jos pistät takkaasi oikein komean kokoisen pahvilaatikon ja pikkasen pinkan kiiltäväpaperisia aikakausilehtiä? Ai tuhkaa? Eikä oikein kunnolla tainnut edes lehdet palaa? Niin just. Arvaa, mitä tapahtuu jätteenpolttolaitoksella....?

Osio; ostan ihan mitä haluan. Kierrätys ei ole vastaus. Poltto ei ole vastaus. Me tuotamme liikaa tavaraa, jota ostetaan ihan turhaan. Kulutuksen vähentäminen on ainoa oikea vastaus, jos jotain halutaan maapallon pelastamiseksi tehdä. Yhdysvallat ja Kanada kuluttavat vielä enemmän, mutta se ei ole syy jättää tarkkailematta omia kulutus- ja kierrätystottumuksiaan. Naapuri juo viikossa viisi pulloa Kossua, niin ei kai siinä mitään, jos minä juon kolme?! Tai että Porissa yksi mies hakkaa vaimonsa kerran viikossa, niin ei kai siinä mitään, jos omaani täräytän kerran kuussa?! Onko vähän kaukaa haettuja nämä esimerkkini, kun jotkut muut kirjoittavat ihan asiallisiakin blogeja?!

Osio; sama jäteauto. Arvaa mitä: Se voi olla se sama jäteauto!! Jopa sama kuski!!! Näin kertoo Rauman seudun jätehuolto: "Sama auto saattaa kerätä sekä lasin, metallin että paperin, mutta ei yhtä aikaa kaikkia. Eli jos autoon tyhjennetään keräysmetalliastia, niin sinne ei tyhjennetä samalla kerralla muita erilliskerättävien hyötyjätteiden astioita. Sama pätee lasille, kartongille ja paperille." Meillä päin näkee jäteautoja, joiden kylkeen on kiinnitetty kaatiskuormista pelastettuja pehmoeläimiä. On hauska bongailla näkyykö tänään liikenteessä vihreä käärme, pinkki koala vai jätti-koira, ja saman auton voi todellakin nähdä milloin minkäkin pöntön vieressä. Joskus jopa Teboilin baarissa kaffeella. Lisäksi joillain alueilla on autoja, joissa on eri osastot eri tavaralle. Sillä lailla järkeen käypää, että jos on nykyään mahdollista lähettää luotain kohti Marsia, niin ehkä - EHKÄ- jonkun insinöörin järki riittää luomaan myös näin mystisen asian kuin jäteauto, johon saa erillisiä osastoja eri tavaralle. WAAAUUUUU!!! Insinöörit ovat ihmeellisiä! Jotkut muut ihmiset järjenjuoksuineen ovat vielä ihmeellisempiä. Tämän saa tulkita miten haluaa, enkä avaa omaa tulkintaani mitenkään...

Jos haluat asiapitoisempaa luettavaa aiheesta suosittelen lukemaan YLEn artikkelin. Ei, muotoilen toisin; KAIKKIEN PITÄÄ LUKEA TÄMÄ!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua