DIY: Palasaippua
Tarkastelin nääs saippualaatikkoa, kun taas kerran
saippuateline kumisi tyhjyyttään ja vähiin alkaa käymään edelliset itse tehdyt.
Itse tehdyn saippuan pitää kypsytellä itseään vähintään kuukauden verran, joten
tuli kiire ryhtyä hommiin. Koska saippuan valmistus vaatii lipeän käsittelyä,
valitsin valmistukseen hetken, jolloin koko muu perhe oli poissa, kissa ulkona
ja koirat suljettu kodinhoitohuoneen uumeniin itkemään ikäväänsä, ja sain
rauhassa punniskella lipeää ja öljyjä.
Saippuan valmistus on helppoa myös siksi, että lipeää lukuun
ottamatta kaikki raaka-aineet saa halutessaan vaikka tämän pikkuisen kylän
kaupasta, ruokaosastolta (niin kuin siellä nyt osastoja olisi…HAHAH!!).
Näistä
raaka-aineista itse tehty saippua on useimpia kauppojen valmissaippuoita
hellävaraisempaa. Nuorimman Luomulapsen kädet ovat välillä kuivuneet ihan
vereslihalle syksyisin ja talvisin jatkuvasta käsien pesusta johtuen, mutta
itse valmistettu saippua ei tunnu ärsyttävän hänen ihoaan ollenkaan. Harmi,
ettei omaa palasaippuaa saa viedä kouluun…
Saippuan valmistus
lipeästä
TARVIKKEET
2 kattilaa
Digitaalinen vaaka
Paistimittari tms. lämpömittari
Lusikka
Taikinanuolija
Sauvasekoitin
Kumihanskat
Muotit (esim. maito- tai mehutölkkejä)
RAAKA-AINEET
64 g lipeää
120 g vettä
Kovat öljyt:
200 g kovia öljyjä (esim. 145 g kookosöljyä, 55 g sheaöljyä. Tämän saippuan
tein pelkästään kookosöljystä)
Juoksevat öljyt:
225 g oliiviöljyä
30 g muita (esim. risiini, manteli, hamppu)
Valinnainen:
eteeriset öljyt
VALMISTUS
1. Suojaa pöytäpinnat ja varaa
kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet valmiiksi. Käytä aina saippuamassaa
käsitellessä kumihanskoja.
2. Valmista muotit. Jos käytät
hyvin pestyjä maitotölkkejä, teippaa avoin pää kiinni, ja leikkaa leveästä
reunasta toinen puoli auki. Maitotölkit saat revittyä kovettuneen saippuan
ympäriltä.
3. Sulata kovat öljyt ja lisää
joukkoon juoksevat öljyt (isommassa) kattilassa. Annan jäähtyä n. 35 C
4. Mittaa vesi toiseen
kattilaan.
5. Mittaa lipeä tarkkaan erilliseen
kulhoon ja kaada sen jälkeen lipeärakeet veden sekaan hiljalleen lusikalla
sekoittaen lämpöä kestävällä alustalla. Kaada aina lipeärakeet
veden sekaan, ei toisin päin! Tämä
kannattaa tehdä mieluiten ulkotiloissa
tai vaihtoehtoisesti liesituulettimen alla ikkunat avoinna, sillä lipeä ja vesi
reagoivat lämpeämällä todella kuumaksi, ja
samalla ilmaan vapautuu kaasuja, joita ei kannata hengittää.
6. Anna vesi-lipeäseoksen
viilentyä (n. 35 C). Jos jompikumpi liemi (lipeä tai öljy) viilenee liikaa, voi
sen lämmittää varovasti uudelleen. Lipeäseos lämpeää todella nopsasti ja
yllättäen, joten silmät auki.
7. NYT
TARKKANA: Kun molemmat
seokset ovat noin 35 C, KAADA LIPEÄLIEMI RASVOJEN SEKAAN! Ei toisin päin, muuten tapahtuu taas kemiallinen
reaktio, joka pahimmillaan muistuttaa tulivuoren purkausta. En ole kokeillut,
mutta KAIKKI ohjeet varoittavat tästä. Tässä vaiheessa voit lisätä myös
haluamasi eteeriset öljyt, mutta ilmankin pärjää.
8. Vatkaa sauvasekoittimella noin
5-10 min, kunnes seos muuttuu vanukasmaiseksi.
9. Kaada massa muotteihin, ja
napauta pöytää vasten tasoittaaksesi seoksen.
10. Anna jähmettyä useampi tunti.
Saippuan jäähdyttyä, jos haluat puhtaan valkoista saippuaa, aseta muotti
jääkaappiin 8-10 tunniksi. Muista kirjoittaa lappu, että ei ole syötävää,
vaikka syötävän herkulliselta näyttääkin! Anna kuivahdella jääkaapista
otettuasi huoneenlämmössä 24 h. Jääkaapin voi myös jättää välistä, jos
mahdollinen pieni kellastuminen ei haittaa.
11. Seuraavana päivänä kuori
muotti saippuan ympäriltä ja leikkaa saippuapötkö sopivan paksuiksi paloiksi. Käytä
saippuaa käsiteltäessä edelleen kumihanskoja, jos olet herkkäihoinen.
12. Anna saippuoiden kuivua
ilmavasti vähintään kuukausi. Saippuan ominaisuudet paranevat tekeytyessään.
Pese käyttämäsi välineet astianpesukoneessa työskentelyn päätteeksi.
Kotikäytössä voit käyttää samoja lusikoita, kulhoja ja kattiloita saippuaa
tehdessäsi, muista kuitenkin pestä välineet kunnolla ennen ja jälkeen. Etikka
auttaa myös neutralisoimaan lipeää, joten huuhtelu etikka-vesiseoksella ennen
tiskausta on vielä hyvä lisä. Saponifikaatio varmistaa sen, ettei lipeä säily
ikuisesti käyttämissäsi välineissä, mutta huolellinen kannattaa silti olla!
Alumiinisia työvälineitä ei saa käyttää.
Digitaalinen vaaka on välttämätön, jotta saat raaka-aineet tarkasti mitattua. Ja todellakin kannattaa mitata tarkasti.
Käytin omaan versiooni aiemmin kesällä tekeytymään jättämääni
ruusunterälehtiöljyä (oliiviöljy), manteliöljyä ja loppulurauksen pullon
pohjalle jäänyttä hamppuöljyä. Kovan rasvan tittelin otti kookosöljy yksin, kun
muuta ei ollut kotona. Vitsi, mikä tuoksu oli saunassa, kun kuivattelin ruusuja ja laventelia siellä kesällä! Ihan tuli ikävä kesää, kun katselin näitä kukkakuvia! Koska varastossa ei ollut eteeristä öljyä ruususta,
laventelipullosta lurauttelin parisenkymmentä tippaa saippuamassaan ja päälle ripottelin ihan vaan koristeeksi kuivaamiani laventelin kukkia. Tämä perhe tarvitsee
laventelin rauhoittavia ominaisuuksia. Tänään voisin uida laventeliöljyssä…
Parasta hyvän tuotteen lisäksi on tietysti se, että ei tarvitse kierrättää mitään ylimääräistä pakkausmateriaalia. Maitopurkki syntyisi joka tapauksessa kierrätettäväksi, samoin öljyputelit. Nyt ehkä nopeammin, mutta ei mitään muuta.
Kerrohan, jos olet tehnyt saippuaa tai palashampoota. Jaa oma lempiohjeesi! Jos et ole tehnyt, niin suosittelen kokeilemaan, jos yhtään kiinnostaa.
Oih, todella kauniita kuvia (taas kerran)! Minusta on hieno taito, että osaa tehdä itse saippuaa tuommoisista raaka-aineista. Itse olen joskus tehnyt saippuoita semmoisesta valmiista saippuamassasta, joka vain sulatettiin ja kaadettiin muotteihin. Jotenkin tuo lipeän käsittely tosiaan hirvittää, vaikka ei kai siinä lopulta mitään kauheaa ole kun vaan on huolellinen ja tarkka.
VastaaPoistaKovin hätäisellehän tuo ei sovi, kun saippuan pitää niin kauan "kypsyä"! Mutta vielä ehtisi jouluksi, jos nyt alkaisi. :P
Todellakin loistava joululahja! Ja kiitos; valokuvaaminen alkaa olla haastavaa, kun päivänvalolla pitäisi tehdä palkkatöitä, ja välillä se päiväkin on aivan pimeä... :D
Poista