DIY: Palasaippua


Täällä ollaan pidätelty hengitystä ja pureksittu hampaita yhteen koko päivä, mutta turhaan. Vieläkään ei satavarmasti tiedetä, kumpi vanhoista herroista on USAn tuleva presidentti, vaikka kello on ihan illassa. Melkomoista tappelua ja sanasotaa, melkomoisia kauhukuvia ja tummia skenaarioita tulevaisuudesta. Miten maailman johtava demokratia (ainakin omien sanojensa mukaan…) tuntuu olevan enää ”demokratia”?  Tämä aihe ahdistaa niin, että kerron sulle jostain ihan maanläheisestä ja turvallisesta ja tarpeellisesta asiasta, eli palasaippuasta! Aiemminkin asiasta kirjoittelin, mutta nyt tulee ihan ohjeen kanssa jutustelua.

Tarkastelin nääs saippualaatikkoa, kun taas kerran saippuateline kumisi tyhjyyttään ja vähiin alkaa käymään edelliset itse tehdyt. Itse tehdyn saippuan pitää kypsytellä itseään vähintään kuukauden verran, joten tuli kiire ryhtyä hommiin. Koska saippuan valmistus vaatii lipeän käsittelyä, valitsin valmistukseen hetken, jolloin koko muu perhe oli poissa, kissa ulkona ja koirat suljettu kodinhoitohuoneen uumeniin itkemään ikäväänsä, ja sain rauhassa punniskella lipeää ja öljyjä.


Saippuan valmistaminen on itse asiassa helpompaa kuin heinänteko näillä nykyisillä traktorin perään kiinnitettävillä laitteilla, jos niitä ei sinne kiinni ikinä saa.
 Saippuan valmistuksessa lipeäveteen sekoitetaan öljyä ja rasvaa ja lipeä aiheuttaa rasvoissa kemiallisen reaktion, jota kutsutaan saponifikaatioksi. Tässä prosessissa lipeä katoaa lopullisesta tuotteesta ja lopputuloksena syntyy saippuaa. Pitää vaan malttaa punnita tarkasti kaikki raaka-aineet ja mitata seosten lämpötilat. Muuten se on ihanan luova prosessi, jossa saa käyttää mielikuvitusta ja mieliraaka-aineitaan. Netti on pullollaan ohjeita ja videoita saippuan valmistuksesta, minä menin taas helpoimmasta päästä, enkä kikkaile turhia. Ainoa, missä ei saa itseään helpolla päästää on se, että muistaa jonkinlaiset suojalasit ja hanskat ja peittävät vaatteet -ihan varmuuden vuoksi!

Saippuan valmistus on helppoa myös siksi, että lipeää lukuun ottamatta kaikki raaka-aineet saa halutessaan vaikka tämän pikkuisen kylän kaupasta, ruokaosastolta (niin kuin siellä nyt osastoja olisi…HAHAH!!).
Näistä raaka-aineista itse tehty saippua on useimpia kauppojen valmissaippuoita hellävaraisempaa. Nuorimman Luomulapsen kädet ovat välillä kuivuneet ihan vereslihalle syksyisin ja talvisin jatkuvasta käsien pesusta johtuen, mutta itse valmistettu saippua ei tunnu ärsyttävän hänen ihoaan ollenkaan. Harmi, ettei omaa palasaippuaa saa viedä kouluun…


Tämä ohje on ns. kylmä prosessi. Valmistin viimeksi myös keittämällä ns. kuuma prosessilla palashampoota hiuksille, ja toimii! Sitä on vielä jäljellä, joten sen valmistusohje jää seuraavaan kertaan, tässä siis kylmä prosessoitua saippuaa, ole hyvä!

Saippuan valmistus lipeästä 

 

TARVIKKEET

 

2 kattilaa

Digitaalinen vaaka 

Paistimittari tms. lämpömittari

Lusikka 

Taikinanuolija 

Sauvasekoitin 

Kumihanskat 

Muotit (esim. maito- tai mehutölkkejä) 

 

 

                                                                       RAAKA-AINEET

64 g lipeää

120 g vettä

 

Kovat öljyt:

200 g kovia öljyjä (esim. 145 g kookosöljyä, 55 g sheaöljyä. Tämän saippuan tein pelkästään kookosöljystä)

 

Juoksevat öljyt:

225 g oliiviöljyä

30 g muita (esim. risiini, manteli, hamppu)


Valinnainen:

eteeriset öljyt

VALMISTUS

1. Suojaa pöytäpinnat ja varaa kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet valmiiksi. Käytä aina saippuamassaa käsitellessä kumihanskoja.

2. Valmista muotit. Jos käytät hyvin pestyjä maitotölkkejä, teippaa avoin pää kiinni, ja leikkaa leveästä reunasta toinen puoli auki. Maitotölkit saat revittyä kovettuneen saippuan ympäriltä.

3. Sulata kovat öljyt ja lisää joukkoon juoksevat öljyt (isommassa) kattilassa. Annan jäähtyä n. 35 C 

4. Mittaa vesi toiseen kattilaan. 

5. Mittaa lipeä tarkkaan erilliseen kulhoon ja kaada sen jälkeen lipeärakeet veden sekaan hiljalleen lusikalla sekoittaen lämpöä kestävällä alustalla. Kaada aina lipeärakeet veden sekaan, ei toisin päin! Tämä kannattaa tehdä mieluiten  ulkotiloissa tai vaihtoehtoisesti liesituulettimen alla ikkunat avoinna, sillä lipeä ja vesi reagoivat lämpeämällä todella kuumaksi, ja samalla ilmaan vapautuu kaasuja, joita ei kannata hengittää. 

6. Anna vesi-lipeäseoksen viilentyä (n. 35 C). Jos jompikumpi liemi (lipeä tai öljy) viilenee liikaa, voi sen lämmittää varovasti uudelleen. Lipeäseos lämpeää todella nopsasti ja yllättäen, joten silmät auki.

7. NYT TARKKANA: Kun molemmat seokset ovat noin 35 C, KAADA LIPEÄLIEMI RASVOJEN SEKAAN! Ei toisin päin, muuten tapahtuu taas kemiallinen reaktio, joka pahimmillaan muistuttaa tulivuoren purkausta. En ole kokeillut, mutta KAIKKI ohjeet varoittavat tästä. Tässä vaiheessa voit lisätä myös haluamasi eteeriset öljyt, mutta ilmankin pärjää.

8. Vatkaa sauvasekoittimella noin 5-10 min, kunnes seos muuttuu vanukasmaiseksi.

9. Kaada massa muotteihin, ja napauta pöytää vasten tasoittaaksesi seoksen. 

10. Anna jähmettyä useampi tunti. Saippuan jäähdyttyä, jos haluat puhtaan valkoista saippuaa, aseta muotti jääkaappiin 8-10 tunniksi. Muista kirjoittaa lappu, että ei ole syötävää, vaikka syötävän herkulliselta näyttääkin! Anna kuivahdella jääkaapista otettuasi huoneenlämmössä 24 h. Jääkaapin voi myös jättää välistä, jos mahdollinen pieni kellastuminen ei haittaa.

11. Seuraavana päivänä kuori muotti saippuan ympäriltä ja leikkaa saippuapötkö sopivan paksuiksi paloiksi. Käytä saippuaa käsiteltäessä edelleen kumihanskoja, jos olet herkkäihoinen. 

12. Anna saippuoiden kuivua ilmavasti vähintään kuukausi. Saippuan ominaisuudet paranevat tekeytyessään.

 

Pese käyttämäsi välineet astianpesukoneessa työskentelyn päätteeksi. Kotikäytössä voit käyttää samoja lusikoita, kulhoja ja kattiloita saippuaa tehdessäsi, muista kuitenkin pestä välineet kunnolla ennen ja jälkeen. Etikka auttaa myös neutralisoimaan lipeää, joten huuhtelu etikka-vesiseoksella ennen tiskausta on vielä hyvä lisä. Saponifikaatio varmistaa sen, ettei lipeä säily ikuisesti käyttämissäsi välineissä, mutta huolellinen kannattaa silti olla!

Alumiinisia työvälineitä ei saa käyttää.

Digitaalinen vaaka on välttämätön, jotta saat raaka-aineet tarkasti mitattua. Ja todellakin kannattaa mitata tarkasti.

 


Käytin omaan versiooni aiemmin kesällä tekeytymään jättämääni ruusunterälehtiöljyä (oliiviöljy), manteliöljyä ja loppulurauksen pullon pohjalle jäänyttä hamppuöljyä. Kovan rasvan tittelin otti kookosöljy yksin, kun muuta ei ollut kotona. Vitsi, mikä tuoksu oli saunassa, kun kuivattelin ruusuja ja laventelia siellä kesällä! Ihan tuli ikävä kesää, kun katselin näitä kukkakuvia! Koska varastossa ei ollut eteeristä öljyä ruususta, laventelipullosta lurauttelin parisenkymmentä tippaa saippuamassaan ja päälle ripottelin ihan vaan koristeeksi kuivaamiani laventelin kukkia. Tämä perhe tarvitsee laventelin rauhoittavia ominaisuuksia. Tänään voisin uida laventeliöljyssä…


Olin toooooosi peloissani ensimmäisellä kerralla lipeän käytöstä, mutta ei siinä ole pelättävää, kunhan hommat tekee rauhallisesti ja suojavarusteet päällä. Tähän jää koukkuun, ja kaikkea mahdollista tekisi mieli kokeilla. Hintaa en ole tälle laskenut; riippuu niin kovasti siitä, mitä öljyjä käyttää, lisääkö eteerisiä öljyjä jne. Ihan pilalle härskiintyneitä rasvoja en suosittele käyttämään, mutta ei myöskään mikään käsinpuristettu super-extra-virgin -öljy tarvitse olla.


Parasta hyvän tuotteen lisäksi on tietysti se, että ei tarvitse kierrättää mitään ylimääräistä pakkausmateriaalia. Maitopurkki syntyisi joka tapauksessa kierrätettäväksi, samoin öljyputelit. Nyt ehkä nopeammin, mutta ei mitään muuta.

Kerrohan, jos olet tehnyt saippuaa tai palashampoota. Jaa oma lempiohjeesi! Jos et ole tehnyt, niin suosittelen kokeilemaan, jos yhtään kiinnostaa.

 




 


Kommentit

  1. Oih, todella kauniita kuvia (taas kerran)! Minusta on hieno taito, että osaa tehdä itse saippuaa tuommoisista raaka-aineista. Itse olen joskus tehnyt saippuoita semmoisesta valmiista saippuamassasta, joka vain sulatettiin ja kaadettiin muotteihin. Jotenkin tuo lipeän käsittely tosiaan hirvittää, vaikka ei kai siinä lopulta mitään kauheaa ole kun vaan on huolellinen ja tarkka.

    Kovin hätäisellehän tuo ei sovi, kun saippuan pitää niin kauan "kypsyä"! Mutta vielä ehtisi jouluksi, jos nyt alkaisi. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin loistava joululahja! Ja kiitos; valokuvaaminen alkaa olla haastavaa, kun päivänvalolla pitäisi tehdä palkkatöitä, ja välillä se päiväkin on aivan pimeä... :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille