Sanomalehtikatsaus joulukuu 2017
Happy Hippie ottaa kuukausittain “sanomalehtikatsauksen” netin syövereistä, toivottavasti suhteellisen luotettavista lähteistä. Tarkastelen ympäristöasioista, kierrätyksestä, kuluttamisesta, ja jätteistä kirjoitettuja artikkeleja, ja muutama sitten valikoituu äärimmäisen tiukan seulan läpi tänne. ;) Kuulostaapa nyt hienolta!
Kuvat ovat sitten mitä sattuu; joko liittyvät asiaan, tai sitten eivät, mutta ilman kuviakaan ei näemmä osaa mitään julkaista. Tämän kertaiset kuvat ovat viime vuoden Natural High Healing -festivaaleilta Suomen Lokalahdelta. Oli muuten ehkä heinäkuun lämpimin päivä, ja tunnelma festareilla oli lämpöistäkin lämpöisempi! Mutta siitä ehkä kokonainen postaus!
Joulukuun ensimmäisenä päivänä BBC.n verkkosivuilla julkaisiin artikkeli valtameriin päätyvistä muoveista, YKn päätöksestä ottaa ne agendaan ympäristökokouksessaan:
YK:n ympäristökokouksessa on suunnittelilla nollatoleranssi valtameriä saastuttaville muovijätteille. Yllättävää varmasti kaikille, että maailman suurin muovisaatuttaja, Kiina, on suunnitelmaa kohtaan varuillaan. Toinen suuri ympäristökokousten vastarannan kiiski, USA, on ottamassa osaa kokoukseen, mutta tämän hetkisen hallinnon alla tulokset voivat jäädä sen kohdalla juurikin kokouksessa istumiseen.
Samassa artikkelissa todetaan, että muovit ovat yksi niistä asioista, jotka selvästi tarvitsevat globaalin sooimuksen. Valtameriin päätynee jopa 8 miljoonaa tonnia muoveja. 8 MILJOONAA TONNIA!! Se on valtameren suuruinen numerokin! Mutta mahtavaa, että asia on esillä. Tätä kokousta pitää seurata silmä kovana. Tai vaikka ihan molemmatkin silmät.
Voi meitä ihmisiä, ja turhuuden turhuuksia ja kuluttamisen järjettömyyttä!! Helsingin Sanomat kirjoittaa talous-osiossaan verkkokaupasta, ylenpalttisista palautuksista, ja vaatteiden “lainaamisesta” somekuviin 27.12.
“Professori Hannu Saarijärvi nostaa ongelmista esiin etenkin ympäristökuormituksen, joka pitkin maailmaa suhaavista turhista paketeista syntyy.
Ympäristönäkökulma jää kuitenkin palautusten yhteydessä usein sivuun. Tutkimuksen mukaan jopa 64 prosenttia suomalaisista ei ole ajatellut runsaiden palautusten ympäristövaikutuksia.
”Logistiikan määrää ei tunnisteta. Tutkimushaastatteluissa tuli ilmi, että jotkut uskovat palauttamisen jopa olevan ympäristöteko: ’Palautan vaatteen, koska en tarvitse sitä’”, Saarijärvi kuvaa.
Kuitenkin osa varsinkin halvemmista palautetuista vaatteista saattaa mennä jopa poltettavaksi.”
Siis hä?!? Tämä ei taas mene omaan järkeen ollenkaan... Mitä ihmettä?! Luin tuota monta kertaa, eikä vaan ymmärrä tuollaista luonnonvarojen tuhlausta!
Viimeinen lehtikatsauksen artikkeleista on 27.12. Hesarin julkaisema vallan valitettavaa lukemista jouluun läheisesti liittyvästä roskavuori-ilmiöstä. Tämäkin taas tukee vahvasti sitä, että kierrätys ei ole ratkaisu, vaan vasta Plan B, sillä joulun jälkeen pääkaupunkiseudun pisteet tursuilevat pusseista ja papereista, laatikoista ja muovista.
Jännä oli lukea kommentteja; ehkä kolmessa sen hetkisistä 87 kommentista oli ajatusta kulutuksen vähentämisestä kierrätyksen ja kierrätysfirman syyttelyn sijaan. Työsarkaa siis on, että tämä ajatus saadaan suomalaisiin upotettua. Mutta niinhän taisi aikanaan (ja edelleenkin tämänkin artikkelin kommenttien perusteella) jopa kierrätykseen “opettaminen” olla vaativa urakka!
Eilen illalla ajelin kierrättämään farmin varastoon tulleita pahvilaatikoita, Helmin pieniä vaatteita ja oman vaatimattoman muovikierrätykseni siinä samalla. Ei onneksi oman pikkukylämme kierrätyspönikät pursuilleet vielä tuolla tavalla. Täynnä olivat, mutta vielä mahtui hyvin minunkin pahvilootani sinne omaan pönttöönsä.
Eilen illalla ajelin kierrättämään farmin varastoon tulleita pahvilaatikoita, Helmin pieniä vaatteita ja oman vaatimattoman muovikierrätykseni siinä samalla. Ei onneksi oman pikkukylämme kierrätyspönikät pursuilleet vielä tuolla tavalla. Täynnä olivat, mutta vielä mahtui hyvin minunkin pahvilootani sinne omaan pönttöönsä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!