Vuoden synkin päiväVuoden pimein päivä, ja hyvin pimeä päivä myös henkilökohtaisesti. Ihmiskoe jatkuu, mutta niin myös vastoinkäymiset… Jos näkisin oman elämäni leffana, tuumisin HYYYYVIN vahvoin äänenpainoin, ettei KENELLEKÄÄN voi käydä noin. Nimittäin traktori hajosi eilen. Pysähtyi vaan, ja siihen jäi. Olin onneksi ehtinyt ruokkia eläimet, joten hätä ei ollut mikään valtava, mutta vitutus oli. Varsinkin kun lehmien vapautusepisodin jäljiltä en ollut nukkunut kunnolla, ja muutenkin harmitti, että kaikki menee näin mahdottomasti pieleen. Omat korjaustaidot nolla, ehkä jopa miinusmerkkiset. Kun ei kiinnosta, eikä tajua, niin ei sitten. 

EIKÄ SIINÄ VIELÄ KAIKKI; illalla menin lihaa viemään paikalliseen Rekoon. Satoi vettä aivan kaatamalla, ja merituuli kieputti sitä ilmassa vaakatasoon. Sain omat tuotteeni myytyä, ja ostamani haettua, ja istahdin autoon juttelemaan viereisen tuottajan kanssa, kun joku pappara ajaa silmälasit sadepisaroissa, ja auton ikkunat huurussa päin oman autoni kylkeä. Muutamat perkeleet pääsivät suusta, varsinkin, kun puolisokeutuneessa tilassa oleva iäkäs herra, ei tajunnut törmänneensä mihinkään, ja painoi varmuuden vuoksi pikkasen lisää kaasua.Piti kirjoitella ihan muista asioista, mutta päivä meni traktorin korjaajan kanssa, ja papparaisen tuhoja selvitellessä (JA Irlantilaisen kanssa tapellessa, koska en vaan enää kestänyt mitään!!! Ja tietysti helpottaa karjua toiselle keskelle Atlantin Valtamerta. Tutkitusti tehokasta!)

Kirjoitan siis juomapullostani, jota rakastan syvästi! Se on lasia, ja siitä maistuu vesi hyvältä jopa kuumana kesäpäivänä, vaikka pullo-parka olisi pölyisen pellon reunalla maannut tuntitolkulla. Ei muuten samassa tilanteessa maistu muovipullosta. Minun pullonihan on maannut helteessä pellolla ja pellon pientareella, sateessa ja pakkasessakin ollut töissä mukana, kestänyt muutamat pudotukset, on mukana joka treenissä ja reissussa.  Tässä hän on:Suomessa on aivan loistava pullojen ja tölkkien palautusjärjestelmä. Isot peukut siitä! Ekopullo ryn sivuilla kerrotaan kierrätyksestä: “ Tyhjien pullojen palautusaste on Suomessa hyvin korkea. Pulloista peräti 97 % palautuu kuluttajilta kiertoon. Lasipullo täytetään uudelleen keskimäärin 33 kertaa ja muovipullo 18 kertaa. Myös käytöstä poistettujen ja rikkoutuneiden pullojen pakkausmateriaalit kierrätetään. “ MUTTA pullojen ja tölkkien valmistus syö energiaa, ja yleensä niiden sisältökin on jotain, joka ei ihmiskeholle ole hyväksi. (Paitsi omenasiideri.) Metallitölkkien pinnalla on BPA:ta sisältävää epoksimuovia. Useimmat muovipullot ovat jo BPA-vapaita, mutta mitähän niiden pinnalla on….? Korvaavat muovit saattavat olla jopa haitallisempia, kuin BPA, ja tämä on jokseenkin kauhistuttava ajatus. Myös yleisimmin käytetty PET -muovi on ongelmallinen . Siitä liukenee liukenee veteen antimonia, jonka kansainvälinen syöpätutkimuslaitos (IARC) on luokitellut mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Minulle kauhistukseksi riittää jo pelkkä “mahdollisesti”, jos tarjolla on muovittomiakin vaihtoehtoja. Tutkimusten mukaan antimonia liukenee vielä enemmän, silloin kun pullot altistuvat korkeille lämpötiloille ja/tai kun vettä säilytetään pulloissa pitkiä aikoja. Hirveää on, kun joskus on ollut PAKKO juoda tuollaista muovipullossa seisonutta vettä. Fyysinen työ, hikoillut hulluna, ja nestehukan partaalla hoippunut nainen pullolle, ja ai hemmetti.... syövän suurin piirtein maistaa!
Janon iskiessä; vesi omasta hanasta, lähteestä, naapurin hanasta, kuntosalin hanasta…. Lasipulloon ja menoksi. Ratkaisu moneen ongelmaan simppelillä ekoteolla, sillä veden rahtaaminen maailman ääristä Suomeen on kyllä ansaitusti saanut jonain vuonna Vuoden Turhake -nimikkeen. Vai taisiko ko. nimikkeen saada koko pullovesien ryhmä?Kolmelle luomulapselle pitäisi omat pullot hommata. Hukkausprosentti vain on niin hurja, että toistaiseksi olen antanut Ikean lasisia patenttikorkkipulloja menoon mukaan. Ei paras treeneissä; valmentajalta tuli sanomista! Limppareita ei meille osteta, paitsi Irlantilainen välillä salaa ostaa piilopullon tai -tölkin kokista itselleen. 

Niin kuin aiemmin jo mainitsin; kierrätys on hyvä kakkonen, mutta ei paras ratkaisu. Pätee tähänkin. Hei; huomenna päivä on 20 sekuntia pidempi! Ihan mahtavaa! Mahtavaa on myös se, että GreenDealilta tulivat minut 2x 5KG soodapussukkani. Vain ruskeaa paperia pakkauksena, perfect! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365