Diskriminoiva haaste nro 4

*English below*

Haaste 4 on vain naisille suunnattu, sillä NE päivät kuukaudesta on mahdollista saada Zero wastattua ihan helposti. Tämä sisältää ehkä myös noloja tunnustuksia, mutta ollaan niin kuin ihan aikuisina, että “luonnollista se on”, vaikka oikeasti nolottaa ruudun täällä päässä vähän tunnustaa osaa seuraavasta…. Ja sori, jos tätä lounastunnillasi vaikka lueskelet, vaikka "luonnollista se on!"

Kuukuppi on ihan mieletön keksintö!! Ei hiostavia, hankaavia, haisevia siteitä. Ei tamponin naruja ja pelkoa toksisesta oireyhtymästä. Ei muovisiä paketteja, kääreitä, tamponinasettimia! Ei valkaisuaineita sisälläsi tai ihollasi. Kun kuukupin käytön oppii, ja siihen uskaltaa luottaa, niin ei enää paluuta muuhun ole. Jokainen meistä on erilainen, mutta jos edes muutaman siteen tai tamponin jättää joka kuukausi käyttämättä on sekin jo tyhjää parempi.

Nopsasti googlaamalla löysin Prisman halvimman terveyssiteen hinnaksi 0,06 senttiä kipaleelta. Näistä jos vaihtaa suositusten mukaisesti 4 tunnin välein, menee vuorokaudessa 6 sidettä. Tämä kertaa 6 päivää on 36 sidettä, eli halvimmalla siteellä kuluu kuussa 2,16 euroa rahaa, vuodessa hiukan vajaa 26 euroa. Kallein näkemäni side oli 0,21 senttiä kipale, eli kuussa saa menemään 7,56 euroa rahaa, vuodessa pikkasen päälle 90 euroa. Oman Lunette-kuppini hintaa en muista, mutta halvin Lunette-kuppi oli 24 euroa. Lunetet ovat Suomessa valmistettuja, 100% lääketieteellistä silikonia. Ihan uusi kuppituttavauus oli MeLuna, 14,90 euroa kipale, mutta se on valmistettu Saksassa muovista, “turvallisesta TPE-muovista”. (Tähän sellainen HYYYYYVIN epäileväinen ilme….) Siitä siis  laskemaan, paljonko rahaa säästyy vuodessa, kahdessa, kolmessa, koska oikealla hoidolla kupin ikä on vuosikausia. 

Lunetten sivuilta lainattua: “ Aidot tuotteet ovat parhaita
Valitettavasti Lunette kuukautiskupin laittomia kopioita myydään erilaisilla huutokauppasivustoilla sekä joissain nettikaupoissa. Yleensä Kiinassa valmistetun kopiotuotteen tunnistat epämääräisistä tuotenimistä sekä epäilyttävän edullisesta hinnasta. Me toivomme, että kunnioitat itseäsi sekä herkkää elimistöäsi niin paljon, ettet osta epämääräisiä kopiotuotteita, jotka saattavat aiheuttaa myös terveysongelmia.
Lunette kuukautiskupit valmistetaan Suomessa laadukkaasta FDA-hyväksytystä ja testatusta silikonista sekä korkealaatuisista hyväksytyistä väriaineista. Lunette kuukautiskupit ovat käyneet läpi tarkan laadunvalvonnan, tiukan TGA-hyväksyntäprosessin sekä kalliin FDA-hyväksyntäprosessin.
Siksi Lunetten tuotteet ovat kalliimpia kuin kiinalaiset kopionsa.

Miksi aitous on niin tärkeää meille?
Epäpuhdas, halpa silikoni saattaa olla vaarallista terveydelle
Edullisia tuotteita ei välttämättä ole edes valmistettu silikonista, vaan esimerkiksi muovista, joka saattaa sisältää haitallisia kemikaaleja
Halvimmat väriaineet saattavat sisältää esimerkiksi raskasmetalleja ja vuotaa elimistöön
Kyseenalainen laatu näkyy halkeamina, kohoumina, värivirheinä tai siten, että tuote ei toimi kunnolla
Epämääräinen jälleenmyyjä saattaa myydä jo kertaalleen käytettyjä kuppeja, mikä on terveysriski”

Tähän voi taas syvään huokaista ja silmiään pyörittää! OMG, mitä meininkiä tuo rahanahneus tuo tullessaan maailmalla!! Mieti; kertaalleen käytetty kuppi, raskasetallit...! Johonkin mä vedän rajan...!

Yksi TPE-muovia käyttävä yritys kirjoittaa siitä näin: “Termoplastiset elastomeerit (TPE), joita kutsutaan myös termoplastisiksi kumeiksi, ovat kopolymeerejä tai eri polymeerien sekoituksia (useimmiten muovin ja kumin), joilla on sekä termoplastisia että elastomeerisiä ominaisuuksia. Termoplastiset elastomeerit omaavat sekä kumisten että muovisten materiaalien tyypilliset edut. Termoplastinen elastomeeri (TPE) on läpäissyt tiukat käyttöturvallisuustestit, eikä se sisällä lateksia tai BPA:ta (Bisfenoli-A)”

Itseäni tässä hämää:
 1. MITÄ muovia seoksessa käytetään?
 2. Miksi ei missään kerrota, vaikka kuinka googlailee, onko siihen sekoitettu ftalaattia?

Ennen lapsia käytin synnyttämättömien Lunettea, jonka sitten hylkäsin sattuneesta syystä ensimmäisen lapsen jälkeen. Toisen Lunetteni hankin melkein neljä vuotta sitten, koska tuntui, että koko tuon väliajan olin raskaana tai imetin ilman minkään näköistä vuotoa muualta kuin rinnoistani, tai olin univajeisessa koomassa, jossa en välittänyt muista kupeista kuin kahvisellaisesta. Nyt en Lunetteani vaihda mihinkään; sama yksilö käytössä edelleen ja toivottavasti hoitaa hommansa siihen asti, että tarvetta sille ei enää ole! Se on niin mahtava, huomaamaton, helppo, hajuton, kauniissa pussissa….Mitä vaan nyt keksiikin. Johonkin, toivottavasti hyvään ja tuottoisaan, olen sijoittanut siteissä säästämäni eurot. Nyt ajattelin pistää ihan konkreettisesti säästöön -lapsilta ja Irlantilaiselta visusti piiloon- joka kuukausi vaikka vain neljäkin euroa. Sijoituskohteen mietin hyvin tarkkaan… 

No nyt sitten se nolo osio; nääs kestositeet. Niissä itsessään ei ole tietenkään MITÄÄN noloa. Eikä siinä, että tarvitsen niitä kahtena-kolmena ensimmäisenä yönä kupin lisäksi, ellen sitten välttämättä tahdo valtavaa pyykkivuorta, jonka koostumuksessa on mukana myös petauspatja. Tunnetusti helppo ja näppärä pestä kotioloissa.  Noloa on se, että kun on kolme lasta synnyttänyt, niin vaikka kuinka sixpäk palautuu, ja ulkoa päin on ihan pre-synnyttäjä -kunnossa, niin tuolla sisällä jotain menee lopullisesti pikkasen lurpalleen. Vaikka kuinka lantionpohjaansa treenailisi, niin ei vaan täydellisesti palaudu. No se yhdistettynä suureen rakkauteeni, eli crossfittiin, ja siellä tehtäviin naruhyppyihin on joskus niinniinNIIN kiusallista. Vaikka kuinka kävisi vessassa just ennen niitä helvetin naruhyppyjä, niin aina sinne rakkoon joku teelusikan kärjellinen pissiä jää, ja jos se lurahtaa sieltä pöksyihin, niin sehän tietty tuntuu Niagaran putoksen suuruiselta määrältä. Tähän nyt sellainen huomio, että sillä ei olisi mitään väliä, vaikka en olisi palautunut pre-synnytyskuntoon. Kiva, että olen, mutta tuollaiset seikat ovat todella toisarvoisia arvomaailmassani. Kuitennii siis; ohuet kerttissiteet tai pikkarisuojat ovat tuoneet mukavaa itsevarmuutta treeneissä, mutta nyt olen opetellut korvaamaan ne kestositeillä aina hyppypäivinä. Voitte kuvitella muutamankin mimmin ilmeen (kaikki synnyttäneitä…. ;) ), kun näitä tuplahyppyjä treenataan ennalta ilmoittamatta. Jono naistenvessaan on infernaalinen. “Joko kaikki on täällä???! AINA JOKU ON KUSELLA!!!!!” 


Nyt siis ei haasteta naapurin Penaa, Erkkiä tai Jaskaa, vaan itsesi, työkaverisi, treenikaverisi, perheenjäsenesi (mieluiten siis naispuoleiset), jne. korvaamaan edes muutaman siteen tai tamponin alkuunsa kupilla tai kestositeellä, jos ei heti ihan täysillä innostu. Kuppiin jää kyllä koukkuun, ihan miellyttävänä varoituksena vaan. Rahan säästön, oman terveyden ja luonnon hyvinvoinnin puolesta tämä on loisto juttu! Tästähän on kiva alkaa juttelemaan vaikka työpaikan tupaten täydessä kahvipöydässä tai  rappukäytävässä naapurin Maijan kanssa. ;) Kyl te tän hoidatte, koska ette ole samanlaisia nyhveröitä kuin minä!

This is an ode to Lunette period cup. Think about not having tampon trash, those horrible tampon strings hanging out of your pants and plastic packages and wraps rolling out of your bin. GREAT! Even better thought is not having chemicals getting inside my body, and touching my skin, pads that are sweaty and stinky, at least into my own nose since I’m paranoid about that. 

Lunette is not the cheapest one, but it is MADE IN FINLAND, and everything made in Finland is great! They are made of 100% medical silicone, where as some other products are made of TPE plustic, which is claimed to be safe. I’m wondering, what sort of plastic is it really made of, and why is it impossible to find any information whether or not they include phthalates…? Tell me, if you know!

Lunette asks consumers to be aware of cheap copies, which usually are made in China (suprised?? Anyone??) in their webpage.

I got my first cup loooooong time ago, and was very pleased to use it. Then I got pregnant, and after the first baby realised that there is a reason why pre-birth and after-birth cups exist. Then it felt like I was constantly pregnant, breastfeeding and so sleep deprived that all I needed was coffee cup. And did not have periods; the only liquid coming out of me was milk. And then I was pregnant again…. 

Almost 4 years ago I bought my next Lunette, and Im still using that same. It is just as good as it was 4 years ago! 

Then bit embarrissing cofession. See; I love crossfit. A LOT! But after giving birth three times, something inside me just is not getting back to pre-preggie condition, although outside I’m just as great as before (OMG…. :D :D :D Too skinny, always!) No matter how often I pee before the workout if there is double under in the menu, a little bit of pee is trying to escape. If it does, it feels like Niagra falls in my pants. So I have been happy to have thin pads on those days, but now my ZW style is to use reusable pads. Takes a little bit time to learn that…. Embarrassing, but since we share everything at the workout, this is a very common problem while rope jumping and women with kids are put together. Even fit women, unlike me who trains just whenever it is possible, and it is not often enough! I also need pads during 2-3 first nights with perios, since my flow is waaaay too heavy, and I do not look forwards washing everything starting with the mattress…


So; if you are not using these yet, TRY!! If you are, and love them as much as I do, convince you family members (female…..), collegues, training buddies, neighbours to try them as well. Money savings are enormous as well as the impact on your own health and the environment! 

Kommentit

 1. Kuukuppi rules! Omani ollut käytössä pian kolme vuotta, eikä menneeseen ole paluuta. Mahtava idea haastaa ihmisiä kokeilemaan :) Haluaisin vielä kuitenkin muistuttaa, että kuukautiset eivät ole vain naisten vaiva, vaan niiden kanssa elää myös miehiä ja muunsukupuolisia ihmisiä. Kuppi ei siis kuulu pelkästään naisille, vaan ihan kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä muistutus, kiitos siitä! Voi, kun olisi vielä koirillekin keksitty.... :D Alkoi nääs juuri vanhemmalla koiralla juoksut, ja se ei omista koirien thinxeistä tykkää ollenkaan! Taitaisi olla kuppunarttuja sekin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365