DIY; morot muovikääreille ja foliolle

*English text below*

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset kotitaloudet tuottivat vuonna 2015 kaikkia jätteitä yhteensä 1 894 828 TONNIA!! Tästä määrästä 48 172 TONNIA oli vaarallisia jätteitä. Järjettömiä lukuja, ainakin minun silmiini.

Toinen tilasto, joka herätteli jätehommiin on Eurostatin tilasto myös vuodelta 2015, sillä - tietysti- Ruotsi on tässäkin Suomea edellä. NOOOOUUUU!!! Mallimaana Ruotsi on EUn keskiarvon alapuolella, ja me suomalaiset - HITTO VIEKÖÖN- yläpuolella!

Kaikki mahdolliset pykälät ovat Ruotsissa parempaan suuntaan kallellaan kuin Suomessa. Taas. Minäpä päätin ryhtyä yhden naisen sotaan, ja tuoda Suomen roskahippunen kerrallaan lähemmäksi Ruotsin pykäliä. Olen aivan järjettömän huono käsitöissä. Siis OIKEASTI huono. Niin huono, että hävettää, ja aina vähän jännittää aloittaa joku etäisestikään käsitöihin viittaava projekti. Ehkä helpoin juttu koskaan oli kuitenkin tehdä itse mehiläisvahakääreitä, ja korvata näillä ruuan suojaamisessa sekä folio, että muovikelmu. Jopa peukalo keskellä kämmentävä oleva keski-ikäinen hippi onnistui kerta heitolla! Lisäksi mehiläisvaha tuoksuu niin ihanalta, että näitä tuli tehtailtua aikamoinen läjä!


Kaapissa oli vahaa lakanaa, ja puuvillakankaan palasia, ja näistä leikkelin eri kokoisia palasia. Vanhin lapsista tahtoi ompelukoneajokortin suoritettuaan ommella reunoihin käänteitä (eli ei edes sitä tarvinnut tehdä itse!!), mutta suurin osa on ihan vaan leikattu saksilla.

Mehiläisvahan tilasin ajat sitten Lahtisen vahavalimolta, mutta sitä voit kysellä vaikka Rekon hunajamyyjiltä tai googlailla netistä. Tarjolla näyttää olevan myös mehiläisvaharakeita, joka tekee tästä hommasta jopa liian helppoa. NONNI;
 1. Ota ainakin kertaalleen pesty kangas kuivana käsittelyysi. Leikkaa tai revi, jos saksia ei löydy (PENTUSET!!!!!!!!), haluamasi kokoisia palasia kankaasta.
 2. Suojaa pöytä jollain vanhalla kankaalla tai pyyhkeellä, jos olet vähän vauhdikas, niin kuin jotkut meistä saattavat olla. Jos olet niin zero waste, ettei sinulla ole leivinpaperia, käy “lainaamassa” naapurista (ihan niin kuin koskaan sen palauttaisit. Vie yksi mehiläisvahakääre kiitokseksi, ja samalla saat naapurinkin parit kääreet pois muovinkulutuksesta!)
 3. Raasta mehiläisvahaa jonkinlainen kasa (määrä se on sekin!)
 4. Kuumenna silitysrauta ihan miedolle lämmölle --> Ykkönen tai kakkonen
 5. Laita kangas leivinpaperin päälle, ja ripottele mehiläisvahaa tasaisesti koko kankaalle
 6. Aseta leivinpaperi myös kankaan päälle, ja ala rauhallisesti silittämään leivnpaperin päältä
 7. Ihastele, miten vaha sulaa, ja tuoksuu niin taivaalliselta
 8. Näet leivinpaperin läpikin, mikäli joku kohta kankaasta ei ole vahaa saanut osakseen. Lisää pikkasen vahaa. Tässä “vähemmän on enemmän” on ihan hyvä taktiikka!
 9. Kun koko kangas on sulan vahan peitossa, nosta se kuivahtamaan hetkeksi, ja saman tien se onkin käyttövalmis!

Kun asettelet kangasta kulhon tai ruuan suojaksi, lämmitä sitä käsilläsi samalla kun tiivistelet sitä kulhon ympärille. Hyvin pysyy, eikä edes cevichen valkosipulin hajut karanneet jääkaappiin. Näitä voit pestä haalealla vedellä, ja jos koet tarpeelliseksi, astianpesuainettakin voi käyttää.

Näitä saa myös ostettua netistä, jos ei itse valmistaminen kiinnosta. Mutta kokeile ihmeessä, varsinkin jos kotoa löytyy jämäkankaita!Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Alumiinifoliota ei myöskään suositella kosketukseen happamien tai suolaisten ruokien kanssa, ja epäilläänhän sillä olevan yhteyksiä Alzheimerin tautiinkin, mikäli grillissä valmistetaan ruokaa foliokääreessä. OMG! Tehty….Ei ihme, että välillä pätkii!

Tuorekelmu puolestaan on LD-polyeteenipohjaista kalvoa, joka valmistetaan polyeteenimuovista puristetusta granulaatista kuumentamalla ja puhaltamalla. Ymmärsitkö??? En minä ainakaan… Enkä näin ollen kaipaa sitä elimistööni, luontoon, kierrätyslaatikkooni, enkä varsinkaan pentusiini, vaikka Elmu-kelmua tässä kotikylässä valmistetaankin.

Tässä vielä pikkuinen videon pätkä siitä, miten helppoa tämä on, koska leivinpaperi on loppu, kaappi jo kääreitä täynnä ja naapuriakaan en taas viitsi vaivata, joten en itse voi kuvia prosessista ottaa… ;)

PAHOITTELUT muuten kuvien laadusta. Ei millään taidot riitä ottamaan paremmin valotetttuja, kun päivänvalo on ollut "päivänvaloa" taas tänäänkin.

Today I got so upset checking out the waste statistics of EU countries. First of all it is massive amount of waste every year. AND second of all; our most loved enemy Sweden, was of course better than Finland! 

One woman's battle against waste started again and I made beewax wraps all by myself. I am sooooooo bad in any sort of crafts, but these were so bloody easy, that I got absolutely hooked on making these!


Here is English instructions, and oh my they are easy to make. AND smell fabulous on top of everything. Heat them up between your palms while putting them around your bowl/pineapple/what ever, and they stay on really well! 

There is absolutely no daylight at the moment here in Finland, and my photos are not great at all. Sorry!


Kommentit

 1. Heip.

  Olisko sulla lähdettä tuohon folio-juttuun? Oon jostain aikasemminki lukenu, että se ei olis hyvä juttu.

  Sulla on mukava blogi, tykkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.electrochemsci.org/papers/vol7/7054498.pdf on tuo tutkimus, mistä kirjoittelin.

   Yleistä alumiista ihan raaka-aineena ja materiaalina suomeksi kirjoitettuna

   http://www.ebm-guidelines.com/dtk/shk/avaa?p_artikkeli=ttl00016

   Poista
 2. Moikka, ja kiitos! <3 Mä koitan sitä kaivella. Mistähän se tähänkin nappasin... Jostain asiaa oikein luin, mutta kun en heti kirjoita muistiin, en mitään kyllä aivoistani saa enää kaiveltua. Palaan asiaan!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365