Hammasharjahaaste

* English below*

Haaste 3: Hammasharja

Niinkin arkinen asia, kuin hammasharja on tarkastelussa tänään. Mistään en onnistunut kaivamaan tietoa siitä, montako hammasharjaa Suomessa ostetaan vuosittain. Otetaan kuitenkin pieni ajatusleikki; hammaslääkäriliiton suositus on vaihtaa hammasharja kolmen kuukauden välein, eli neljä kertaa vuodessa. Poistetaan porukasta hampaattomat, ne tyypit, jotka eivät harjaa hampaitaan ollenkaan (OMG!!!! Mutta niitä on! Kauhea ajatus!), ne, jotka eivät enää käytä muoviharjaa, ja ne, jotka vaihtavat harjoja huomattavasti suosituksia harvemmin (krhmmm…..!), ja näin ollen kerrataan suomalaisten määrä vaikka vain kahdella hammasharjalla per nenä. Meitä on jo 5,5 miljoonaa ihmistä tässä kauniissa maassamme, joten se tekisi 11 miljoonaa muovista hammasharjaa vuosittain. Aikamoinen keko, joka kierrätysohjeissa kehoitetaan muovikierrätyksen sijaan pistämään jäteastiaan. Eli 11 miljoonan hammasharjan verran öljypohjaista raaka-ainetta häviää pelkästään Suomessa vuosittain. 


 Nyt on onneksi helposti saatavilla vaihtoehto, joka on tällaisen esteetikon silmiin äärimmäisen kaunis vaihtoehto: bambuharja. Nämä nimenomaiset voi iskeä kokonaan käytön jälkeen biojäteastiaan ja sieltä kompostiin, sillä bambuisen varren lisäksi myös aktiivihiilikuituinen harjasosa on biohajoavaa. Myös pakkaus on päälimuoveineen biohajoava, joten sekin päätyi kompostiin. Niin kaunis, ettei meinaa malttaa suuhunsa laittaa, mutta mukavalta se sitten suussa tuntuu, jahka sen sinne ihailun jälkeen varovasti laittaa! Myös Pentuset ihastuivat suunnattomasti harjoihin: “WAAAU!!!PUUHARJA!!!!!” Netissä on tarjolla harjoja pilvin pimein, mutta näinpä Sokos Emotionissakin myynnissä. Siinä harjasosa oli jotain muuta kuin hiilikuitua. Liekö BPA-vapaata maatuvaa nailonia (kuullostaa kyllä tosi oudolle….!! ;) ), joita näytti netissäkin tarjolla olevan? 


Raapustin meidän harjoihimme jokaisen etunimen ensimmäisen kirjaimen, jotta homma pysyy hallinnassa harjojen ollessa identtiset. Käytössämme on vielä myös sähköhammasharja, sillä olisi suurta tuhlausta laittaa moitteettomasti toimiva, päivittäisessä käytössä oleva laite pois. Tarvitaan kuitenkin Plan B, koska ensin ei kukaan halua mennä harjaamaan hampaita silloin, kun ilta- tai aamutoimet ovat ajankohtaisia. Ei niin yksikään kolmesta!! Kaikilla on jotain TOOOOOODELLA tärkeää tekemistä alkaen kissojen ruokinnasta, kulkien oman VALTAISAN nälän kautta jopa extremeen, eli oman huoneen siivoamiseen. Äidin äänensävyn kiristyessä kohti huipputasoaan, laahustavat pentuset tonnin painavin jaloin jonossa vessaan, ja jos tarjolla on vain yksi sähkäri, alkaa tappelu siitä, kuka on eka/vika/toka. Ihan päivästä riippuu, mikä on suosituin järjestys. Tässä kohtaa on hyvä lätkäistä bambut jokaisen käteen, hammastahnaa sarjatyönä harjoihin, ja komentosanalla: “HARJATKAA!!!!!!”, homma toimii. Tosin bambut ovat niin mieluisat, että niillä harjataan mielummin kuin sähkärillä. Aina voi tässä vaiheessa tapella sitten siitä, kuka ottaa tahnaa eka/vika/toka… Siinä vaiheessa aina leikin ajatusleikkiä, että kuinkakohan vanhoina ne oikein mahtavat muuttaa kotoa pois....?


Samassa lähetyksessä tuli myös hammastahna, joka nyt on jo melkein loppuunkäytetty. Fluori on tosi outo juttu, ja näyttää jäkavan mielipiteet vahvasti puolesta ja vastaan. Tämä kaunotar on fluoriton, ja täysin ihanan luonnollinen tuote sisältäen vain luonnonmukaisia, LUOMUraaka-aineita. Tästä luomuviljelijähippi tietysti riemastui vallan valtavasti. Sen verran on kuitenkin aivopesty flurin hyötyihin, että ajattelin vuorotella tämän ja fluorihammastahnan välillä. Ongelma on nyt löytää vain yhtä helposti uudelleenkäytettävä ja kierrätettävä purkki kuin tämä. Ei enää ikinä mitään mikromuovia sisältäviä colgateja (jos joku nyt kommentoi, että ei Colgate sisällä mikromuovia, niin voi olla oikeassa ennemmin kuin minä, sillä en yhtään tutkinut asiaa. Se luin "jostain", että hammastahnoissa on mikromuoveja. NO THANKS minun elinympäristööni!). Jos jonkun tiedät, niin vinkkaa. Säästyy goolausaikaa johonkin muuhun!Haastena siis saada sinut itsesi, elämänkumppanisi, perheenjäsenet, työkaveri, treenikaveri, naapurin Pena, Erkki tai Jaska vaihtamaan muoviharja bambuiseen. Ja hei; miten KAUNIS lahjaidea, jos on pakko jollekin lahja ostaa. 

We have been using bamboo toothbrushes now for a while. I got so bloody fed up listening to kids' fights who uses the electric toothbrush first / second/ third. Depending on the day and the mood of the trio, the most wanted position varies greatly. We still are using also the electric one, but nobody really wants to anymore when they saw the other option to quit the fight. They loooooove the bamboo ones. Now they swapped the fighting to toothpaste... This is an endless road. Until they move out. Then I probably miss these fights which at the moment make my head explode. :)

I did a quick calculation, since I couldn't find any data anywhere. There is 5,5 million people in whole Finland (oh yes!! Whole country!!) So If I take away people without teeth, those ones who don't brush their teeth (that is a horrible thought!!!), those ones using non-plastic options, and since not everyone change their brushes every 3-4 months as is recommended, I multiply 5,5 by 2 = 11 million toothbrushes!!!! 11 million toothbrushes made out of oil! It is a massive amount....

I love everything about my bamboo toothbrush; it feels nice, it works well, it is extremely beautiful, and everything including the package is compostable. SO NICE!!! 

So I invite you to change your plastic toothbrush, convince your family, neighbours, colloquies, training partners, cashier woman to do the same. GOOD LUCK! :)
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365