Hei me leivotaan!

*English below*

Instan puolella jo leipäreseptiä lupailinkin, ja tässä se tulee. leipätiedotus.fi -sivuston mukaan Suomessa syödään leipää vuosittain keskimäärin noin 40 kiloa / henkilö. Ainoat leivät ilman muovipakkauksia täällä päin ovat paistopisteiden leipiä. Niitä voi tietysti ottaa omaan kestopussiinkin, tai sitten vaihtoehtona on tarjolla oleva paperipussi muovi-ikkunalla. 

Markettien paistopisteillä paistetaan pääosin kuitenkin raakapakasteita, joita tulee myymälöihin niin kotimaasta kuin Keski-Euroopastakin. Mieluummin syön 20 km päässä kasvatetusta luomuviljasta tehtyä jauhoa lähi-Rekon kautta ostettuna, kuin Keski-Euroopassa kasvatettua viljaa. 


Tosin on IHAN pakko ostaa paikallisesta Rekosta näitä tavallisiakin jauhoja, koska tuo paperipussi ja käsiala… <3 OIH! Noilla pusseilla on niin suuri esteettinen arvo, että ihailen niitä kyllä aina, kun jauholaatikolle on asiaa. En ole edes kysynyt, saisiko omaan astiaan. Ehkäpä tuo Sjöblom suostuisi kirjoittamaan johonkin lasiastiaani omalla käsialallan?? Eikä vaan johonkin, vaan kaikkiin... Näin talviaikaan on aikaa onneksi leipoa, koska mikään ei kyllä maistu paremmalta kuin uunituore leipä oikeilla voilla voideltuna!

Helppoakin helpompi ohje tällaisten suursyömäreiden perheille!

Alkuperäinen ohje löytyy me naisten -sivuilta

RESEPTI

30g tuoretta hiivaa
5 dl lämmintä vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl suolaa
1 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja

Osan vehnäjauhoista korvailen spelttijauhoilla ja ohrajauhoilla, vaikka Irlantilainen kyllä mieluiten söisi ihan vehnästä tehtyä. 

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sekaan hunaja, suola ja jauhot vähitellen taikinaa koko ajan voimakkaasti alustaen.

Peitä taikina ja anna nousta huoneenlämmössä vedottomassa paikassa kaksi tuntia. Muista laittaa hälytin, ettei käy niin kuin jollekin kolmen lapsen äidille  on joskus käynyt, ja taikina vyöryi kulhostaan kiukaan kiville, kun se unohtui nousemaan hitusen kauemmin…
Leivo tämän jälkeen taikinasta leivinpöydällä kaksi leipää, viillä pintaan koristeviillot ja jauhota leipien pinta hyvin.


Jätä leivät leivinpaperin päälle uunipellille ja anna niiden nousta vielä noin 40 minuuttia. MUISTA HÄLYTYS!!!

Nosta uunin pohjalle vedellä täytetty vesikippo leipien kuorta rapeuttamaan ja paista sitten leivät uunin keskitasolla 225 asteessa kypsiksi eli noin 35 minuuttia. Välillä “löylytän” leipiä, ja heitän vettä leipien alapuolella olevalle pellille. Ihanan rapea kuori kyllä tulee saunottamalla. Nosta kypsät leivät ritilälle jäähtymään.

1,5 päivää se tällä porukalla kesti. Pakastimesta otin lasten adoptoiman mummon leipoman limpun aamua ja huomisia eväitä varten. Hatara mielikuva, että ainakin yksi lapsi tarvitsee eväät, ehkä jopa kaksi. Kauhean vaikea taas tämän hippi-äidin ja opejen painajaisen orientoitua Wilmaa katselemaan... 

Mutta hei; kokeile, ja nauti!
This is super-easy recipe for two loafs of crispy, tasty bread. So tasty, that they last 1,5 days max in our family.

RECIPE

30 g fresh yeast
5 dl warm water
2 table spoons of honey
1 table spoon of salt
1 dl rye flour
9-10 dl wheat flour

Mix yeast and lukewarm water. Add in honey, salt and slowly all the flour. The dough should be fairly soft.

Cover your dough bowl and leave it to rise somewhere warm for 2 hours. (I strongly recommend setting an alarm. See; once I didn’t and completely forgot my poor dough. It tried to escape the bowl and ended up on top of our sauna stove stones. Had some  bakery feeling for quite a long time while having sauna…!)

Knead the dough and make two bread loafs out of it. Cut the top of the breads as you wish, and leave them again for 40 minutes on the baking tin to rise(ALARM!!!)

Take an oven-proof bowl and place it on the bottom of your oven. Oven should be 225 centigrades, place your baking  tin (and breads…) into the oven and cook for 35 mins. 

Let cool, and ENJOY!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365