Helppo muovipussihaaste

* English text below*

Otetaanpa tähän vuoden alkuun muutama ZW-haaste. Ei mitään kolmeakymmentä, vaan ihan silloin tällöin muutama helppo juttu. Koska suurin osa (vielä toistaiseksi harvalukuisesta, mutta jatkossa toivottavasti lukuisasta joukosta. Vahva luotto ZW-kiinnostuksen kasvuun ) blogin lukijoista on varmasti tietoisempia ja pidemmällä ZW-urallaan kuin minä, niin haasteena onkin innostaa edes yksi toinen ihminen vaikutuspiirissäsi tekemään edes yhden pienen muutoksen jätteen vähentämiseksi tammikuun aikana. 

Aloitetaan helposta eli muovipussista; tuosta kamalan kätevästä, mutta aivan kamalasta keksinnöstä. Se saa aloittaa ZW-haasteen, ja ihan syystä. 9.12.2016 julkaistiin uutinen mtv3.fi-sivuilla, että Suomen Luonto -aikakauslehti oli valinnut Vuoden 2016 turhakkeeksi muovikassin. “Toimitus valitsi turhakkeen lehden lukijoiden lähettämien yli 500 ehdokkaan joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota muovin aiheuttamiin ympäristöongelmiin. Suomalainen käyttää lehden mukaan keskimäärin noin 55 muovikassia vuosittain. Koko maassa niistä kertyy vuositasolla 300 miljoonaa muovikassia. Tähän lukuun ei kuitenkaan lasketa ohuita muovipusseja kuten hedelmäpusseja, joita Suomessa käytetään peräti 900 miljoonaa kappaletta vuosittain.” 300 miljoonaa muovikassia! SUOMESSA YKSIN!!! Jätin maailman laajuisen googlaamisen sikseen, koska tämäkin luku aiheutti lievää hyperventilaatiota.  MUTTA suunta on parempaan, koska on tehty ns. “Muovikassisopimus” ympäristöministeriön ja Kaupan liiton välillä. Lyhyesti referoituna; kaikkien muovipussien kulutusta halutaan vähentää vuoteen 2025 mennessä niin, että entisen 55 pussukan sijaan jokainen suomalainen käyttäisi 40 pussia. 

Virallisempi selostus on tässä, jos joku tahtoo sen käydä läpi: 
 ym.fi 14.11.2016 Ympäristöministeriön ensimmäinen Green deal -sopimus muovikasseista Ympäristöministeriö solmi Kaupan liiton kanssa ensimmäisen Green deal -sopimuksen (Muovikassisopimus), jolla EU-direktiiviä pannaan täytäntöön vapaaehtoisuuteen perustuvan sopimuksen eikä lain avulla. Sopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun ja sillä pyritään varmistamaan, että EU:n pakkausjätedirektiivin muovikassien kulutusta koskevat vähentämistavoitteet saavutetaan Suomessa. Tavoitteena on, että vuodessa käytettäisiin enintään 40 kassia henkeä kohti vuoden 2025 loppuun mennessä. Vähentämistavoite koskee kaikkia kauppojen myyntipisteissä tarjottavia muovikasseja. Vähentämistavoitteeseen eivät kuitenkaan sisälly elintarvikkeiden, kuten hedelmien ja vihannesten, irtomyynnissä tai hygieniasyistä käytettävät erittäin kevyet muovikassit. Sopimuksessa Kaupan liitto sitoutuu vuoteen 2025 asti kannustamaan ja opastamaan kaupan alan yrityksiä liittymään muovikassisopimukseen, tukemaan neuvonta- ja valistuskampanjoita sekä seuraamaan tavoitteiden toteutumista ja toimittamaan tiedot seurannasta ympäristöministeriölle.

Ja eikö mitä!! mtv3.fi -sivuilla on17.7.2017 on tulosta nähtävissä ainakin pääkaupunkiseudun parissa S- ja K-ryhmän myymälässä. “Kaikkien Sokos-kauppojen muovikassien menekki on laskenut 30 prosentilla. Ruokakaupan puolella pieniä muovipusseja, eli hedelmä- ja vihannesosastolta tuttuja kahisevia pikkupusseja, menee yhä vähemmän. – Meillä se näkyy lähinnä hevi-pussien käytössä kassalla. Aikaisemmin annoimme niitä kaikille asiakkaille ja pussit olivat vapaasti otettavissa, mutta nyt kun niitä ei enää anneta, niiden menekki on laskenut viidesosaan, kertoo Esa Kiiskinen, K-Citymarket Sellon kauppias. Kuluttajat voisivat myös vähentää pikkupussien käyttöä miettimällä, mitä tuotteita niihin haluaa pakata. Yllättäen ruokakaupan puolella muovikassien kulutus on säilynyt lähes ennallaan. Kassalla kuluttaja tekee kuitenkin tietoisen päätöksen siitä, minkä muovikassin valitsee.” 
Ei kuitenkaan ole syytä tuudittautua hyvänolon tunteeseen, vaan nyt haastat joko itsesi, tai vastahakoisemman tai unohtelevaisemman elämänkumppanisi, perheen jäsenesi, työkaverin, treenikaverisi tai vaikka naapurin Penan/Sepin/Maken/jne.jne. Päivän haaste siis onkin opetella käyttämään kestokassia. Ihan minkälaista vaan, mutta niin, että se kulkee aina mukanasi, ja kestää mieluiten enemmän kuin kaksi kauppareissua. Jos et omista kyseistä tuotetta, tarkistele ensin löytyisikö jostain lähipiiristä/kirpparilta/työpaikalta toisille tarpeettomina. Jos ei, niin sitten se on pakko ostaa. 

Vaikea osio; palauta se (meidän tapauksemme “ne”, koska yksi ei meinaa millään riittää. MITEN voi olla 7-vuotiaalla hoikalla lapsella aikuisen ruokahalu ja vatsalaukun tilavuus?!?) käytön jälkeen aina autoon, työkassiin, treenikassiin, läppärilaukkuun, pyörän koriin (tajuat varmaan jo pointin?!), jotta se on varmasti aina mukanasi, eikä tarvitse kassalla arpoa uuden kestokassin, paperikassin ja muovikassin välillä. Tämänkin idean kun saa myytyä muutamalle, tai edes sille yhdelle kaverille tämän vuoden aikana, niin ympäristöministeriön tavoite on saavutettu jo 2019! Positiivisesti ja ilman matikkapäätä näköjään tähän päivään.Torpedoidaan myös muutamia mahdollisia vasta-argumentteja. “Käytän sitä sitten roskapussina.” AINA marketeista ruokaa ostettaessa saat kaupanpäällisinä - halusit tai et- muovi- ja muita pakkauksia. Käytä niitä! Varsinkin jos vältät muoveja ja liikapakattuja tuotteita ja kierrätät kaiken mahdollisen, roskat mahtuvat yllättävän pieneenkin pussukkaan.

“Se nyt on niin paljon kätevämpi!” Tässä kohtaa voi hetken jos toisenkin pyöritellä silmiään. Sitten voi huokaista syvään, ja lempeällä äänellä todeta, että kertaakaan ei kestokassista ole tullut läpi maitopurkin kulma tai ananaksen lehti, ei sidukkapullon korkki ole repinyt reikää eikä painavinkaan lasti ole venyttänyt puhki kantokahvoja. 

“Se on NIIIN paljon hygieenisempi” Sama reaktio kuin äsken. Sitten kerrot -taas sillä kärsivällisen lempeällä äänellä- että kestokassit voi P E S T Ä! Muovipohjaiset ja puuvillaiset, pellavaiset ja juuttikankaiset. Sinne vaan koneeseen tai käsipesulla huuhtasten, ja puhtaina ja kuivina taas käyttöön! 

“Kestokassit on niin kalliita!” Nykyisin niitä saa jo hurjan paljon ihan ilmaiseksikin ostosten yhteydessä. Myös esim. Facen "Vähemmän jätettä -Zero Waste Finland" -ryhmässä tarjottiin ilmaiseksi tarvitseville. 

Muihin vasta-argumentteihin saatkin keksiä vastaukset itse. Minä menen laskostelemaan oman, liian suuren arsenaalini kestokasseja, ja vien Irlantilaisen autoon kaikki Alkon pussit nyt, kun herra + pentuset ovat kotiutuneet rankan matkustussession jälkeen. Nolottaa, kun toinen ottaa aina sen itsellensä kotoisimman näköisen pussin, ja pakkaa päiväkotiin menevät vaihtovaatteet siihen. Näin meillä!

Couple easy challenges  for January. Banning plastic shopping bags from your life is the easiest way to start. Since my few readers are probably more advanced in the ZW "career", I challenge you to sell this idea to your colleague, partner, family member, neighbour....

According to a article from 2016 average Finn uses 55 plastic bags annually. It is horrifying number! So LET'S GO; Find a reusable bag, and keep it with you all the time. Sell this idea to couple others, and. 2018 will be the best ZW year so far! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365