DIY Pyykkipulveri / DIY Washing powder

*English below*

Irlantilainen kokee välillä tuskaa omien all time favourittieni eli pesupähkinöiden kanssa. Ensinnäkin niiden pesupussit ovat usein jonkun pussilakanan sisällä tai paidan hihassa leikkimässä piilosta, ja Irlantilaisen kärsivällisyys pussukan etsimiseen on vähemmän kuin nolla.  “WHERE THE FCK ARE THOSE LITTLE THINGS??!!” Se karjuu tuskissaan kodinhoitohuoneessa, ja tehtäväni on tuosta tulkita tarkoittaako hän a) lapsia, b) kissoja c) koiria d) pupuja e) ruuveja f) tulitikkuja g) jotain muuta vastaavaa, mutta mitä?!?!?


Lisäksi Irlantilainen tahtoo pestä (tai ennemminkin minun pesevän) valkoiset vaatteensa valkoisella pulverilla, joten piti keksiä vaihtoehtoinen pesuaine, koska kaupan myrkkyjä en kotiin suostu raahaamaan.

Googlailin aikani kaikkea mahdollista DYI -pulverivaihtoehtoja, ja koska olen simppelin ystävä, valikoitui muutama helppo versio kokeiltavaksi, ja niistä käyttöön jäi tämä:

 • 2 dl ruokasoodaa
 • 2 dl pesusoodaa
 • Raastettua Marseille-saippuaa “mukavan kokoinen” nökkönen. Taas tulee ilmi tämä äidiltä peräisin oleva kokkaus- ja näemmä pesuaineen tekotyyli; silleen vaan näppituntumalla heitellen. Sitten jos joskus tulee joku todellinen masterpiece on aivan mahdotonta tehdä sitä ikinä uudelleen yhtä hyvin, koska sinne on vain heitellyt sitä sun tätä niitä ja noita määriä.  Olisikos tämä nökkönen ollut noin 1 dl..? Nämä sekoitetaan kaikki yhteen, ja sieltä sitten 1 rkl on riittänyt vallan hyvin pesemään valkoiset puhtaaksi. Halpaa!!! 

Sekaan voi tietysti laittaa myös eteerisiä öljyjä. Joskus olen tiputellut pesuainelokeroon suoraan teepuunöljyä desinfioimaan, jos on oikein likainen pyykkisatsi ollut vuorossa. Ja usko pois, täällä farmilla likainen ON likainen…! Muuten olen jättänyt jauheen ihan sellaiseksi kuin se on, koska omaan nenääni en edes 100% eteerisistä öljyistä pyykinpesun jälkeen hirveitä tuoksupilviä saa.

Ostin ennen joulua Green Dealilta valtavat 5 kgn paperisäkit soodaa, kun hermostuin kanniskelemaan Sallisen pieniä muovipöniköitä kotiin ja kierrätykseen. Pikkasen hermostuin myös Prismasta saatavaan pesusoodaan. Siis mahtavaa, että sitä saa ihan kaupan hyllystä, sillä vielä vuosi sitten en Raumalla sellaista ollut nähnyt missään, mutta koska tämä perhe, nämä lemmikit, tämä elämäntapa…. *E R I T T Ä I N syvä huokaus* Siivota saisi 24/7 samoin pestä pyykkiä. Mitään nimiä nyt mainitsematta, mutta pojat… 


Facebook ärsyttää nykyisin suunnattomasti, mutta siellä on muutamia loistavia ryhmiä, joista saa vinkkejä kaiken näköisiin ongelmiin. Ekokoti ja ekopuhdistusaineet -ryhmässä neuvottiin kikka, jolla ruokasoodasta saa pesusoodaa, ja simppeli kikka simppelille ihmiselle on hyvä juttu! Nimittäinkin vaan laitan tuosta suursäkistäni ruokasoodaa uunipellille, pleti 175-asteiseen uuniin tunniksi, ja niin vaan kemiallinen koostumus on muuttunut NaHCO3:sta sooda Na2CO3:een hiilidioksidia ja vettä vapauttamalla. (Arvatkaa muistinko tuon kemiallisen kaavan ihan vaan lonkalta, vai pitikö vähän googlata??) Soodan vesiliuos on voimakkaan emäksistä (pesuaineet) eikä sitä ole hyvä syödä. Pitää siis merkata hyvin, vaikka eipä meillä kukaan muu ole tainnut soodaa ikinä käyttää kuin minä. Tuossa isommassa purkissa se nyt on ilman mitään merkkejä, mutta Irlantilainen tosin voi hyvinkin innostua kokkailemaan soda breadia koti-ikävissään, joten never say never….!


Jos siis olet kuin Irlantilainen, etkä tule toimeen pesupähkinöiden kanssa, niin tässä oiva vaihtoehto kokeiltavaksi!


Irish is suffering with my all time favourite clothes washing items; the soap nuts. His temper is very short when it comes to the missing nutbags that are supposed to go into the machine. “WHERE THE FCK ARE THOSE LITTLE THINGS??!!” He is  shouting from the utility room, and I'm supposed to know whether he means a) the kids, b) the cats c) the dogs d) screws e) rabbits f) missing keys g) something else, but WHAT?!?!?

So I made for him and for his white shirts this super easy and super cheap washing powder. I bought these massive bags of soda, and then managed to find how very easy it is to turn to to washing soda, although complicated chemistry algorithms almost made me not do it.... But all you need to do is place the tray of soda into the oven for an hour (175 C) and voila; you have washing soda!

And the detergent is just as easy to make:

- 2 dl soda
- 2 dl washing soda
- approximately 1 dl of grated Marseille soap

Mix them together and like a miracle; it works!

Of course you can add essential oils into the mixture too, but I wanted to keep it simple and cheap, since the amount of washing is just incredible with three active kids. And my sports clothes... Sometimes if Im washing extremely dirty farm clothes (and then they REALLY are dirty) I add tea tree oil for disinfection straight into the machine.

So if you are like Irish and don't like the washing nuts, this is something easy to try!

Kommentit

 1. Haa, samoissa hommissa! Itselleni on ollut hämärän peitossa ruokasoodan ja pesusoodan todellinen ero pyykinpesutarkoituksissa. En ole jaksanut etsiä pesusoodaa, siispä olen summassa mitannut pesuainelokeroon vähän soodaa ja heittänyt pyykinsekaan kiehuvaan veteen liuotettua marseillesaippuaa. Puhdasta on tullut, mutta olen kyllä miettinyt voisiko tuon liotusvaiheen jättää välistä ja ihan vain sotkea soodan ja saippuaraasteen. Mutta liukeneeko marseillesaippua ihan todella vaikka 40 lämpötilassa? Kai se pitäisi vain kokeilla ja uskoa, jos kerta muillakin toimii. Soodan käyttäminen uunissa hirvittää, en tiedä mitä räjähdystä pelkään, mutta jotain katastrofia ainakin.
  Ps. Eikö ole ihanasti ilman muovia/metallia tuo jättipakkaus soodaa, ihan loistava kiinnitysviritelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EMMÄÄKESTÄ!!!! :D :D Ihana, että jonkun muunkin mielikuvitus keksii kaikenlaista jännää! Ei ole uuni vielä räjähtänyt, mutta tiedä sitten, vaikka sekin tapahtuisi vielä! En ole kyllä yhtään saippujämiä ikinä huomannut, joten ainakin meidän koneemme ne jonnekin saa huuhtaistua. Helpottaa kyllä, kun saa kaikki viskaista samaan aikaan samasta purkista koneeseen. Tykkään! Ja joo; pussi on kyllä huippu, ja kerrankin kunnon määrä tavaraa, ettei aina ostoslistalla tarvi lukea samat tuotteet. Tuosta riittää vielä pitkäksi aikaa!

   Poista
  2. Varsinkin yhden hengen ja eläimen taloudessa :D En paljoa valehtele, jos sanon 500g pyykinpesuainepakkauksen riittäneen meillä vuodeksi, vaikka käyttäisin paketista soodaa satunnaisesti muuhun puhdistamiseen, on 5kg pussi tällä käyttöasteella miltei ikuinen (:

   Poista
  3. Tässä kaaoksessa tuo 5 kg menee suht kepeästi... Siksi otinkin heti kaksi pussia! :D Mutta ymmärrän, kun olin ilman muuta ihmisperhettä joulun ajan. KOKO ajan pysyi koti puhtaana, ja KOKO ajan oli pyykkikopat ihan vaan tyhjän oloisia! Sitten perhe kotiutui, ja oli kuin ISIS olisi iskenyt pommin siihen samaan syssyyn.... :D

   Poista
 2. Kuinkas Eeva tiskaus? Onko tää tuttu, vai oisko sulla vielä parempi vinkki?: https://www.youtube.com/watch?v=q7wm0xNVReA&feature=youtu.be

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasitko tiski-postauksen? Sen helpompaa ja puhdistavampaa ei voi olla :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365