Kotoinen kauramaito / Home-made Oat milk


Ennen lapsia Irlantilainen ja minä joimme litratolkulla maitoa joka ikinen päivä. Välillä ihan vaan suoraan purkista vuorotellen, alkurakkauden huumassa purkkia toisillemme ojennellen, sormenpäiden kosketuksesta kihisten. Kauppakassin pääsisältö oli maito, ja kassit olivat painavia. Irlantilainen laittoi, ja laittaa edellen maitoa myös kahviin ja teehen. Minä opin kahvia juomaan vasta yliopistossa, ja mustana, koska yritelmät juoda maitokahvia kaatuivat siihen, että maito oli aina tiiliskivenä purkissa yksiön pienessä jääkaapissa. Olisi vissiin useammin voinut siinä omassa 30 neliössään kahvia juoda... 

Maito jäi minulta ensimmäisen vauvan syntymän myötä. Pikkuinen raasu oli koliikkivauva, ja maito piti jättää pois, eikä se sitten ikinä enää come backia tehnyt. Hyvä niin!


Sitten kävi niin, että ystäväpariskunta suloisine vauvoineen tuli kyläilemään (Sanna <3 Kauhea ikävä! Tulisiko se ystäväpariskunta ja vauva pian käymään?!?), ja paikallisesta herkkukaupasta osti maisteltavaksi  meille kaikille kurkumajuomajauhetta. (Tähänkin tulossa muuten ohje, koska sitä voi tehdä ihan hyvin itse, ja jopa mukavammassa muodossa!) Jumalaista tavaraa se kuitenkin oli, ja koukkuun jäin aivan heti. Maitoon tämä jumalten juoma pitää tehdä, ja aikani kun olin kaupan epämääräisiä kauramaitoja kotiin kannellut tätä ihanuutta varten, niin hermo meni! Sekä siihen, että suurin osa niistä oli ulkomaisia ja siihen, että MIKSI niihin pitää ympätä kaikkea ihmeellisiä aineita mukaan?? Otetaan vaikka Alpron luomuversio: vesi, kaura * (12%), auringonkukkaöljy*, ravintokuitu (inuliini)*, Lithothamnium calcareum merilevä, merisuola, stabilointiaine (gellaanikumi)  Tai Oatly: Kaurapohja (vesi, kaura 10%), rapsiöljy, kalsiumkarbonaatti, kalsiumfosfaatteja, jodioitu suola, vitamiinit (D2, riboflaviini ja B12) .

En halua kauramaitooni auringonkukkaöljyä tai stabilointiaineita, rapsiöljyä, saksalaista tai ruotsalaista kauraa!! Nyt on tullut kotimaisiakin vaihtoehtoja, kuten esim. Juustoportti, mutta sekin sisältää rypsiöljyä, ja kauraa vain 7%. 

Vastaus on R E K O ja suomalainen luomukaurahiutale! Vinkki muuten ihan muuhunkin kaurahiutaleruokaan: Kokeile Rekosta, suoraan tuottajalta ostettuja hiutaleita. Ne ovat kuin pehmeä , suuri pumpulipilvi verrattuna kaupasta saatuihin jättikoneistojen läpikäyneisiin pieniin hiutaleisiin. Tekisi mieli nukkua kaurahiutalekulhossa! Luomuhiutaleiden lisäksi ppätee ihan tavisviljeltyihin Rekon kaurahiutaleisiin. Mitä pienempi mylly, sen pehmeämpi ja maukkaampi hiutale. Testaa, jos et usko!Eri reseptejä testailleena on tämä henkilökohtainen suosikkini:

AINEKSET:

- luomukaurahiutaleita 2,5dl
- vettä 5 dl
- (pilkottu taateli tai kaksi, tämän voi jättää myös pois)
- pieni hippunen hyvälaatuista suolaa
- maun mukaa makeuttajaksi hunajaa tai akaasiasiirappia

Itse lisään vielä hippusen vanilijauutetta, koska vanilija vaan on niin mieleeni!VALMISTUSOHJEET:

1) Liota hiutaleita ja pienennettyjä taateleita vedessä yön yli
2) Siivilöi seuraavana päivänä hiutaleet, ja kaada ne blenderiin. Kaada mukaan uusi 5 dln satsi raikasta vettä, haluamaasi makeutusta ja ripaus suolaa, ja anna blenderin surista menemään kunnes saat tasaisen liemen
3) Siivilöi (harson läpi) ja pullota
4) Säilyy noin viikon jääkaapissa. Jos säilyy, koska muutamassa päivässä yleensä itsekseni tämän satsin tuhoan.
Arvatkaa vaan, omistanko harsoa? E! Joten vaan siivilöin, ja pullon pohjalle tulee sakkaa. Mutta kun muistaa ravistaa, se ei haittaa ollenkaan. Harson saan onneksi ihan pian Facen vaihtoringin kautta, niin zero wasten mukaisesti, ei uutta tarvitse ostaa. Toisen tarpeeton on  minulle aarre! Ja kyllä -varmistin, että se on käyttämätön.... ;) 


Kotona tehdyn kauramaidon plussaa ZWn näkökulmasta on myös taas kerran jätteettömyys. Pakkausjäte tulee kaurahiutalepussista,  ja ne olen uudelleenkäyttänyt joko kauppareissuilla, leivän säilytykseen tai kuivattujen kasvieni säilytykseen. Jostain luin, että paperipussin hiilijalanjälki on nollattu kolmen käyttökerran jälkeen. Siihen siis pyritään, ja toistaiseksi mennyt aika putkeen, vaikka niitä aika paljon tällä kulutuksella kertyykin. Blenderiin jääneen sakan voi kätkeä leipätaikinaan tai puuroon. Ikean pulloja voi käyttää niin kauan kuin kukaan ei niitä pudota lattialle.... (Tämän viikon saldo on vasta yksi viinilasi, ja sitäkään en KERRANKIN pudottanut minä!! OUJEEE!!!!) 

Muina hyötyinä sitten se, että juoman kaurapitoisuus on aivan eri luokkaa kuin kaupan versioissa. Itse voi säädellä laitettavat muut aineet ja makeuden. Hinnalla ei hurjasti ole eroa, mutta jos kaurapitoisuutta vertaa, on tämä aivan eri tuote. Kotimaisuus, lähiruoka ja luomu vielä plussana päälle!

Testaa, ja kerro, mitä tuumit!Irish and me used to drink milk like two calves before we got children. Sometimes straight from the  milk carton, passing it gently and lovingly to each other... Main ingredient in the shopping bags were milk cartons and bloody hell the bags were heavy! Irish also used, and still does, milk in his coffee and tea. I learnt to drink coffee only when I was studying in the university, and I learnt to drink it black. Milk used to look more like a brick, and was impossible to get out of the carton, so it was easier to drink it black...

I quit milk when I got our first bebe. She was suffering from baby colic, and I was told that milk products going through me are making her worse since I was breastfeeding her. After stopping I never started my milk addiction again, and was happy without any milk for 8 years.

But then.... My friends with their baby came to visit us. We tried all sort of new foods with them, and they bought heavenly turmeric drink powder for us all to try. (I'll post DIY version for this too! ) I was hooked.... It was everything I love, but it needed to be mixed into some sort of milk. It was excellent with oat milk, and I was forced to search the best option and carried it home now instead of normal milk. BUT whyyyyyy does it contain weird ingredients like rapeseed oil, or stabilisers or German or Swedish oats, and ridiculously tiny amounts of oat!?

The answer is local farmer's market and organic oat flakes bought from there! They are soft and big like cotton balls compared with the ones from the shop. I would like to sleep on them .And they taste soft and sweet too!! Even when they are not organic.... OOOH, I love them!

So after trying several different recipes, this one is my favourite:

INGREDIENTS:

- 2,5dl organic oat flakes ( 2 cups)
- 5 dl water (4 cups)
- (Date or two chopped, but this is optional)
- tiny pinch of good quality salt
- sweetener to your taste (hone, acacia syrup, etc)

I also add some vanilla extract because I just love the tase of it!

AND HOW TO MAKE IT:

1) Soak oats in 5 dl of water overnight
2) Drain oats. Place them in the  blender with 5dl of fresh water, pinch of salt and the sweetener of your taste
3) Blend until you get the mixture smooth
4) Strain and bottle! I have only a strainer, not any sort of food fabric or nut bag. -YET- so there is some oat pieces in the bottled milk. I just shake the bottle well before use, and it works just fine!

Soooo zero waste, because there is no packaging except the paper bag for the oats. Those ones I reuse as shopping bags, bread bags, or storing my dried herbs. I read somewhere that the carbon footprint of a paper bag is zero if it is used 3 times. That's where I aim. The leftover oats in the blender I mix into the bread dough or into morning porridge. Nothing wasted! And nothing extra added into the milk, which is the other reason why I love this home made.

Try it out, and let me know what you think!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365