Roskauutisia / Trash news

Kahden kulttuurin perheenä lueskelemme todella paljon uutisia myös muista, kuin kotimaisista medioista. BBC tietysti on number one, koska Irlantilainen on oikeasti Pohjois-Irlantilainen eli britti. Mutta kuitenkaan se ei ole niin britti kuin Irlantilainen, ja sitten onko se protestantti vai katolinen, niin tässä tullaankin koko Pohjois-Irlanti -dilemmaan, jota Irkun perhe ei kyllä halua edes ajatella, koska ne, jos ketkä ovat todella avarasydämisiä ja avomielisiä. Onhan Irkulla perhe Suomessa, ja sen pikkuveljellä on espanjalainen typy, ja vain vanhin kolmesta veljeksestä on pysynyt kotimaisen kannalla. 

Perhe- ja Pohjois-Irlantipolitiikasta muovipolitiikkaan! Kuvillakaan ei ole mitään tekemistä tämän jutun kanssa, vaan on ihan sattumanvaraisesti urheiluloman kunniaksi valittu...


Washington Post kauhisteli loppuvuodesta 2017 sitä, mikä tämän vuoden puolella on heti näkynyt valtavasti lisääntyneenä kirjoitteluna ja puheena muovin määrästä ja sen haitoista. Eli Kiina päätti lopettaa muiden maiden muovijätteen roskiksena olemisen, ja ou nou; varsinkin USA on enemmän kuin pulassa, sillä yksi sen suurimmista “vientituotteista” Kiinaan on ollut ….. ROSKA!!!!!!!

Tätä artikkelia lukiessa jä syvästi ihmetyttämään, että miksi ei missään kohdassa mainita, että vaihtoehtona voi olla myös kulutuksen vähentäminen tai vaihtoehtoisen materiaalin käyttö?

Irlantilaiseen tämä liittyy taas niin, että britit ovat olleet jenkkien ohella varsin halukkaasti laivaamassa omaa jätettään Kiinaan, ja samoin kuin jenkkien kohdalla, nyt on mietittävä kiivaasti vaihtoehtoja, jolla homma saadaan edes jonkinlaisesti pidettyä hanskassa. Eikä hyvin mene briteillä! Jos on tottunut heivaamaan 2/3 jätteestään Kiinaan, niin ou nou,mikä tilanne miettiä vaihtoehtoisia tapoja päästä eroon siitä. Varsinkin, kun joka päivä muovijätettä tulee lisää ja lisää ja lisää… Polttaminen on ollut vaihtoehtona, mutta myrkylliset savukaasut mietityttävät. Varmasti näin, jos muistaa The Crownissakin näytetyn hiilen poltosta johtuneen myrkyllisen Lontoon sumun (kiva, faktapitoinen lähde: The Crown!! :D ) Tässäkään artikkelissa ei vaihtoehtoina pohdita kulutuksen vähentämistä, vaan mietitään saman moskan laivaamista Malesiaan ja Vietnamiin. 

Kuningatar Elizabeth, eli näin meidän tuttavien kesken Ellu, on ottanut perheineen tiukan linjan.Tuttuja Ellu ja hippi tietysti ovat siksi, että olen kerran nähnyt Ellun ajavan Buckinghamin palatsin portista sisään. Tai siis kuski tietysti ajoi, ja Ellu teki “sen” vilkutuksen. Ja koska katsoin Irlantilaisen ja lasten ollessa lomailemassa koko The Crownin muutamassa illassa Netflixistä, niin tiedän tietysti Ellun elämästä kaiken, ja olemme hyvin läheisiä - ainakin omasta mielestäni. Irlantilainen naureskelee Ellu-addiktionille avoimesti, mutta katsoi ihan yhtä antaumuksella The Crownin. 


Nyt Royal Family kieltää kaiken kertakäyttöisen muovin KAIKISSA omistamissaan kiinteistöissä. Tätäkin suurempi vaikutus tällä on median kautta; briteissä -empiirisen kokemuksen myötä - on aikamoinen määrä ihmisiä, jotka uutisten sijaan seuraavat vain viihde”uutisia” ja Coronation Streetiä, ja Ellun kautta muovittomuuden sanoma leviää sitten näillekin tyypeille. Ja hyvä niin! Entinen Belfast -kämppikseni oli tätä osastoa; hän ei tiennyt mitään muusta maailmasta, eikä edes Belfastin uutisista. Suomen hän googlasi, kun tajusi saaneensa ulkomaisen kämppiksen. KAIKKI ruoka oli take awaytä, ja joka iltainen saippuaoopperamaraton oli hämmentävä spektaakkeli. Kuninkaallisesta perheestä hän tiesi KAIKEN!

Myös BBC on ottanut tavoitteekseen olla muoviton vuoteen 2020 mennessä. Aiheellista tarttua asiaan, sillä BBCn tiloissa käytetään vuosittain esimerkiksi 2 miljoonaa muovimukia. 

Yksi surullisimmista uutisista oli Pohjoisnavan tilanne. Siellä muovit ja mikromuovit alkavat kertyä ekosysteemin joka kerrokseen, ja kukaan ei tiedä, miten se vaikuttaa Pohjoisnavan kasveihin, kaloihinja sitä kautta nisäkkäisiin -myös meihin ihmisiin. Niin surullista!

BBC on tehnyt myös hyvin selkokielisen ja selkeän oppaan muovin vaaroista. http://www.bbc.co.uk/newsround/42810179 , ja onneksi löytyy tahoja, jotka ovat jo keksineet jätemuoville käyttöä . Tämän kajakki-artikkelin lisäksi lueskelin rannoilta kerätyn roskan uudelleen käyttämisestä taideteoksissa,ja niin vaan saa roskasta tehtyä kaunista!

Yleltä oli kyllä hyvä artikkeli kemikaalien yhteisvaikutuksista!  Ihmettelen aina huuli soikeana hämmennyksestä INCI-luetteloita katsellessani, että jos jokainen outo aine on siinä sallitun määrän rajoissa, joka ei aiheuta ihmisille vaurioita, niin entäs niiden yhteisvaikutus??? Lienee mahdotonta tutkia, koska olemme niin täydellisesti ympäröineet itsemme kemikaaleilla.

“Muovien rakennusaine bisfenoli a:ta käytetään muovien rakennusaineena ja sitä löytyy useista muovisista kulutustuotteista. Sille altistutaan pääasiassa ravinnon kautta, ja senkin epäillään häiritsevän hormonitoimintaa.

– Monet näistä kemikaaleista vaikuttavat hormonijärjestelmäämme. On ajateltu, että ne voisivat olla osasyynä näiden sairauksien yleistymiseen, sanoo Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari.
Mainittujen kemikaalien aktiivisuus yksittäisinä on Topparin mukaan heikko, mutta yhteisvaikutus on eri asia.
– Kun ympäröimme itsemme kaikella tällä, voi tulla yllättäviä yhteisvaikutuksia.”

TÄMÄ!!! Justiinsa tämä!!! Itse vältän nykyisin kaikkia aineita, joita en tunne tai osaa edes lausua. Ja varsinkin niitä, joissa on varoitus “saattaa aiheuttaa sitä ja tätä”. Porkkana, sipuli, kahvi, oma liha, härkäpapu, kookosöljy, sheavoi… Nämä ja vastaavat ymmärrän, mutta stabilointiaineet, muunnettu maissitärkkelys, methylisothiazolinone ja vastaavat saavat jäädä pois kropastani. Ja jos keskivertonainen saa pelkästään  kosmetiikasta päivittään 500 eri kemikaalia, niin eihän se voi olla terveellinen cocktail!
First of all; the photos have nothing to do with these articles.... I just chose them randomly, since I am unable to post anything without photos! Since we are a family mixed from two different cultures, we follow lot of different new channels. Besides Finnish ones, BBC is one of the most common one, since Irish is actually Brittish since he is from Northern Ireland. But we also follow other Brittish, Irish, European and US media on daily basis by Irish, not as often by me, since I get sometimes too annoyed and my blood pressure seems to go through the roof...

Washington Post released an article which seems to be linked to the sudden- very welcome-  plastic talk. In 2017 China launched  "Operation Green Fence" — a policy to prohibit the import of unwashed post-consumer plastics and other "contaminated" waste shipments. And that's led to a serious crackdown of U.S. trash imports, which has been one of the top exports of  US to China. 

I was very confused after reading this article; Several different solutions are being named in the article, but consuming less was NOT mentioned at all...!Poor British are suffering alsoThe leaders of the UK's recycling industry admitted that they have "no idea" how to cope as China's policy came into force on January 1. The same applies here, Nobody mentions less consumption. Burning is mentioned as a option, but then there are toxic gases, land fill might be the option or UK recycling firms are now having to look to Malaysia and Vietnam for their exports. So... Other countries have to deal with rich world's over consumption. That is sad!

Then again, something good from the UK; lovely Queen Elizabeth and Royal Family say they want to do their part to help to cut down the amount of plastic that gets thrown away. (I feel sooooo close to the Queen after watching The Crown... :D ) They are banning single used cutlery and straws from ALL their grounds, staff rooms and meetings. She is followed by so many people, that hopefully through her example the message to cut down consumption -even just single used items- will hopefully make some difference.

Also BBC is taking action; they are banning single-use plastics by 2020. Two million plastic cups are currently used by BBC visitors and staff annually. 2 000 000!!!!!!!!

Also our Finnish YLE wrote about something I have been wondering for a long time: how the combination of the hundreds of different chemicals will affect us, our health. If just cosmetics  a median women uses daily, contain over 500 different chemicals how can anyone know how these act when they are mixed?? 
Kommentit

  1. Kirjoitat niin asiaa! Länsimaisten ihmisten on järkyttävän vaikeaa myöntää sitä, että kaikki se mielihyväshoppailu, itsensä vertaaminen toisiin materialistilla arvoilla ja tavaran ja/tai muun omaisuuden haaliminen tuhoaa tämän maapallon. Ei voi edes enää sanoa, että hitaasti mutta varmasti, kun se tapahtuu niin kovaa vauhtia. Katsoin Ylen dokkarin eilen elektroniikkajätteen dumppaamisesta Aasiaan ja Afrikkaan, ja sen jälkeen oli vaikea saada unta. Miten vastuuttomia olemmekaan. Miten törkeästi kohtelemme maapallon ekosysteemiä. Olemme tavallaan ansainneet tuhomme, suokaa anteeksi synkkyyteni. Mutta kun katselen ympärilläni eleleviä hyvinvoivia ja hyvin toimeentulevia ihmisiä, en vaan ymmärrä, miksi on niin vaikea luopua Thaimaan lomista, uusista autoista ja tableteista, hienoista vaatteita ym. Todella surullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se elektroniikkadokkari oli kyllä järkyttävä. Vaatinee ihan oman postauksensa sekin aihe! Herätti ajatuksia ja pahaa mieltä, ja ihmetyksen siitä, että miten onnekas itse tässä elämän lottopelissä on ollut, kun on itse syntynyt ja saanut omat lapsensa synnyttää tällaiseen maahan. Nyt on todellakin meidän hyväosaisten vuoro (ja kyllä!!! Me kaikki Suomeen syntyneet olemme sitä verrattuna esim. tuon dokkarin lapsiin!!) omilla valinnoillamme mahdollistaa paremman elämän muille. Ja miten helppo on sortua turhaan shoppailuun; ihmisen aivot pitää kouluttaa pois siitä kaiken haluamisesta ja muihin vertaamisesta. Työn alla on teksti vaatteista ja muodista. Lisää shokkeja luvassa.....! Kiitti kun kommentoit, ja ihana, että herättää ajatuksia!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365