Suihkuhuoneen zero waste

*English below*

Zero waste etenee keittiöstä kohti seuraavaa huonetta, johon usein jos jonkinlaisia tuotteita ostetaan. Nimittäinkin ihan lempparipaikkaani, eli saunaan ja varsinkin sen yhteydessä olevaan pesuhuoneeseen käy tiemme! 

Yleisin pakkausmateriaali pesuhuoneeseen ostetuissa tuotteissa on muovi, sillä perussuomalaisen (ei sekoiteta politiikkaan… pitänee kirjoittaa keskivertosuomalaisen?!) keskivertokylppäristä (nopea oppimaan!!!) löytyy muovipulloa, muovituubia, muovisitä ja muovitätä vaikka kuinka paljon. Itsekin vielä vanhoja syntejäni joudun katselemaan, kun en oikein tiedä, mitä tehdä. Suurinta tuhlaustahan on ostaa uutta, ennen kuin vanha on käytetty pois. No mutta entäs nyt, kun en tahdo vanhojen syntieni kemikaaleja itseeni, en lapsiini enkä luontoon, mutta siinä hyllyllä niitä vielä kököttää kuukaudesta toiseen käyttämättömänä? Aivonystyrät sauhuavat, mutta mitään en keksi, sillä kukaan ei varmaan tahdo osittain käytettyjä, monta kuukautta (osa varmaan jo vuosia! Minähän en niistä parasta ennen -merkinnöistä ole kovin tarkka…!) vanhoja pakkauksia itselleen! 



Tässä on nääs käynyt nyt suihkuhuonekaman kanssa samoin kuin deodorantin kanssa, että tahdoin pois kemikaaleilla kyllästetyistä kaupan mössöistä. Kuten dödö-tarinassakin kävi, eipäs vaan kemikaaleihin tottuneet hiukset tahtoneet millään tottua kemikaalittomiin versioihin puhdistusaineista. Ikävän mömmöiset ja tahmeat hiukset roikkuivat päässä elottoman näköisinä viikosta toiseen, vaikka kaikenlaisia menestystarinoita viikon tai kahden tottumisjaksoista lueskelin netin “NoPoo”-palstoilta. Oudon näköisiä sykeröitä vääntelin päähäni, jotta saisin pesuvälin pitenemään ja hiukset tottumaan, mutta muutaman kerran sitten sorruin ostamaan shampoo -purkin, kun homma ei näyttänyt ottavan tuulta purjeisiinsa. Siinä ne hiukset olivat tahmeina ja rumina, kunnes sitten ihan yllättäen aika oli kypsä, ja hiukset oli kuukausien taistelujen jälkeen ihan hämmästyttävästi murrettu kemikaalittomiin vaihtoehtoihin. 

Mistä mihin sitten siirryttiin:

Shampooni oli vuosien ajan erityyppiset Tresemmet; viimeisimpänä Luxorious Moisture Shampoo. INCI, eli ainesosaluettelo,kyseiselle tuotteelle näyttää tältä:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Carbomer, Citric acid, Cocamide MEA, Dimethiconol, Disodium EDTA, Glycol Distearate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Mica, Parfum, PEG-45M, Phenoxyethanol, PPG-12, Silica, Sodium benzoate, Sodium chloride, Sodium hydroxide, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, TEA-Sulfate, Tocopheryl Acetate, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, CI 77891

Ihan hengästyttävää luettavaa, ja sitä kun lähdetään purkamaan, niin voihan ei, kun henki meinaa salpaantua totaalisesti!!! Vuosikymmeniä sitten olisi pitänyt käydä läpi tämä vaihdos… Otetaan nyt muutamia aineita esimerkiksi, sillä kaikkien näiden läpikäyminen olisi romaanin kirjoittamisen paikka.

Ensimmäisenä ja suurimpana aineena aqva eli vesi. MIKSI rahdata vettä muovipullossa maailman ympäri?? Ja miksi minä maksan siitä?? Voi luonto -parkaa, voi hippi-parkaa!

Toiseksi yleisin Sodium Laureth Sulfate. Se saa shamppoon vaahtoamaan, ja vaahtohan monelle antaa mielikuvan siitä, että tuote toimii ja puhdistaa. Tietoa etsiessäni sain esiin näyttävän, mutta ristiriitaisen luettelon haittavaikutuksia, eikä ihme, sillä sitä on käytetty ilmeisesti myös kasvimyrkkyjen raaka-aineena. Hetken taas piti melkein paperipussiin hengitellä. Tuollaista sitä sitten on lykkinyt päähänsä ja ihollleen lukemattomia litroja elämänsä aikana! SLS on mahdollisesti syöpää aiheuttava (hurjan ristiriitaista infoa myös tästä, joten “mahdollisesti” olkoon nyt sitten tuossa.). Aivan varmasti se on kuitenkin toksinen aine. Kaloille, muille eläimille ja luonnolle myrkylliseksi luettu aine ei olisi kuitenkaan ihmisille vaarallinen….? Hämmentävää näin maalaisjärjellä ajattelevalle, mutta ollaan uskovinamme!

Cocamidopropyl Betaine on yksi miedoimmista pinta-aktiivi aineista (olen olevinani, niin kuin ymmärtäisin….), jota usein käytetään yhdessä toisen pinta-aktiivin kanssa antamaan rakennetta, mietoutta ja hyvää vaahtoavuutta tuotteelle. Sen on todettu aiheuttavan iho- ja silmä-ärsytystä.

Seuraava ainesosa ,Dimethiconol, on silikoni, joka saa hiukset kiiltämään. INCI- haun mukaan se on myös vaahdonestoaine, pehmentävä aine, ihoa kosteuttava aine. Ihmettelen vaan, miksi ihmeessä lisätään ensin vaahtoa lisäävää ainetta,ja sittn vaahdonestoainetta samaan tuotteeseen…? Ei pysty tavisihminen tätäkään kemikaalicocktailia ymmärtämään! Senkään käyttöä ei ole rajoitettu, vaikka se saattaa olla päänahan iholle todella kuivattava. Silikonirakenteensa vuoksi se myös saattaa muodostaa päänahkaa vasten kerroksen, jonka sisällä bakteerit muhivat mukavissa oloissa, koska silikonikalvon läpi ei pääse mitään puhdistavaa, kuivasta ilmasta puhumattakaan, läpi. Tuote ei maadu, joten luonto ei siitä tykkää.

Disodium EDTA on myös luetteloitu rajoituksettomaksi. Sen tehtävänä on olla viskositeetin säätäjä. Kuitenkin on osoitettu, että yhdessä joidenkin toisten kemikaalien kanssa Disodium EDTA aiheuttaa geenimutaatioita, on lievästi karsinogeeninen ja ihoa ärsyttävä. Just niin; TAAS tullaan tähän, että jokin kemikaali YKSIN todetaan turvalliseksi tietyissä rajoissa, mutta se yhteisvaikutus….!

Parfum, eli tietysti hajuste, joka nyt näihin kemiallisiin hajusteisiin tottumattomalle tuntuu todella vahvana nenään. Allerginen en ole, mutta nyt entisenä hajusteiden suurkuluttajana olen valtavan anteeksipyynnön velkaa niille, kenen herkille nenille olen tuskaksi ollut.

Hexyl Cinnamal on yksi niistä yleisimmin allergisoivasta 26:sta hajustekemikaalista, jotka täytyy kosmetiikkadirektiivin mukaan mainita nimeltä ainesosaluettelossa, mikäli pitoisuus ylittää 0,01% pois pestävissä (rinse-off) tuotteissa tai 0,001% iholle jäävissä (leave-on) tuotteissa. Jaahans! Samaan 26 listaan pääsee myös Limonene. Sitä on luonnostaankin monissa tuoksuvissa kasveissa mm. sitruskasveissa, sitruunanruohoöljyssä, mänty- ja minttu-lajeissa. Joissakin varhaisissa tutkimuksissa havaittiin, että limoneeni saattaisi olla syöpää ehkäisevä ja vastustuskykyä parantava aine sisäisesti nautittuna, mutta myöhemmissä tutkimuksissa sen todettiin pikemminkin edistävän kasvainten kasvua. Iholla limoneeni voi aiheuttaa kosketusihottumaa ja ärsyttää ihoa.

Tässä siis vain osa pelkän shampoon ainesosista. Siihen päälle sitten vielä pois huuhtottavan hoitoaineen kemikaalit, ja normisti lykkäsin vielä jätettävänkin aineen päähäni. Mihinkään en myöskään lähtenyt ilman hiuslakan suihkuttamista lennokkaisiin hiuksiini. Ihan tunnen nyt allergioiden, ihoärsytysten ja syöpien pukkaavan päälle… Mielikuvitus seis, ja nykyhetkeen, joka on paljon yksinkertaisenpi ja  ymmärrettävämpi.

Shampoot on nyt korvattu joko keittiöstä löytyvillä tarpeilla tai kotimaisen Flow-kosmetiikan palashampoolla. Irlantilaisen naama on välillä suht ymmällään, kun suunnistan suihkuun pitäen hellästi käsissäni kananmunia tai ruisjauhokulhoa. Siinä on keittiöshampoon ainekset. Kananmunasta suositellaan käytettäväksi pelkkä keltuainen, mutta välillä sekoitan vesitilkkaan koko munan ja hyvin pesee. Huuhtominen on suoravaa tehdä viileällä vedellä, eikä missään nimessä valkuainen päässä kannata mennä saunaan, tai hiuksissa on tarjolla puoliraakaa munakasta kaavittavaksi. En TIETENKÄÄN ole itse kokeillut, lukenut vaan…. 


Ruisjauhot kannattaa myös liottaa ensin vedessä, ja tällä nesteellä pestä hiukset. Joku jossain joskus on näet saattanut pestä hiuksensa karkeilla ruisjauhoilla, ja herätä keskellä yötä siihen, että tyynyn päällinen on ihan täynnä jauhoa. Vaikka kuinka muka olisi hyvin huuhdellut. Tiedä sitten kuka sekin on ollut! Ruisjauho oli ensimmäinen, joka alkoi oikeasti kemikaalien kuormittamassa päänahassa ja hiuksissa toimia. Kuvassa ei tietenkään ole ruisjauhoja kulhossa, koska ne olivat kaapista loppu.... Hämäyksen vuoksi vain lettujauhoseosta laitoin kulhoon. Sillä ei kannattane hiuksia pestä.

Palashampookokeilu numero yksi päätyi turhautumiseen, ja saippuan päätymiseen ihan vaan vartalon pesuun. Numero kaksi sen sijaan on nyt menestys! Palashampoo on pikkaisen näppärämpi esimerkiksi treenikassissa kuin raaka muna tai ruisjauholitku; niin näen mielessäni mahdollisuudet katastrofiin tässä. 


Lapsille ostin Flown blondi-shampoon, ja itselleni  Flown punapääpalan. INCI on mukavaa luettavaa: Sodium Cocoate*, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Aqua, Ricinus Communis Seed Oil*,Calendula Officinalis Flower*, Lawsonia Inermis Herb*, Mel*, Citrus Limonum Oil*, Cananga Odorata Oil*, Chamomile Romain Oil*,Rosmarinus Officinalis Leaf Extract*, Limonene**, Linalool**, Benzyl Benzoate**

* Sertifioitu luomu raaka-aine
**Esiintyy luonnostaan eteerisessä öljyssä

SIINÄ! Vain luonnollisia raaka-aineita limonenen ollessa ainoa mahdollinen haitallinen aine. Ei turhaa veden kuljetusta, ja pakkausmateriaalina vain pahvinen kuori. Sisäinen zero wastaaja tuulettaa joka kerta tarttuessaan palaseen. Sen käyttö on niin helppoa; lämpimällä vedellä kastelen hiukset kokonaan, hieron palasta hiuspohjaan joka puolelle, kunnes se vaahtoaa. Sitten hieroskelen vielä sormin kunnolla, ja huuhtelen lämpimällä vedellä. Pesuväli on myös pidentynyt tämän myötä; jos en urheilisi ja tekisi hiostavaa fyysistä työtä,voisi mennä viikkokin pesemättä. Tässä on (hienosti itse kännykällä otetussa kuvassa...!) hiustilanne, kun pesusta on kolme päivää, ja hiukset ovat olleet villapipon alla 13.7 km hiihtoretken, 6 tuntia puiden pilkkomista ja kantoa ihan käsipelillä, ja pari yötäkin niiden päällä on nukuttu. Ennen piti pestä joka ilta!



Ai että, nyt on ihana pestä hiuksia;! Lapset on jo osittain käännytetty, kun ei äiti kerran osta niille mitään muuta. Irlantilaisen kanssa ollaan asemasotavaiheessa, sillä E R I T T Ä I N painokkaasti ilmaistu “Don’t push it! Im doing quite well already with this waste shit!!” oli merkki siitä, että aika ei ole vielä kypsä kaikkeen tähän muutokseen näin nopeasti. Onhan kultainen Irkku kuitenkin omaksunut mehiläisvahakääreet, ja muovin välttämisen, kaupan leivän sijasta toivoo kotona leivottua ja käyttää ihan intona pappasheivaria.

Entäs sitten entisten kahden hoitoaineputelin korvaava Rajamäen Hunaja-omenaviinietikka. Ei toiminut sekään aluksi, kun hiukset huusivat muutosvastarinnassaan silikonisten kemikaalimömmöjen perään. Periksiantamattomuus oli hyvästä, ja nyt etikka-vesi"hoitoaineseos" toimii! Oikein jos ryhdyn revittelemään syvähoitolinjalla, niin pistän päähäni ennen saunaa hunajanaamion. Hiukan tuoksahtaa heti pesun jälkeen etikka, mutta haju kyllä haihtuu nopsasti.


Entinen must have-tuotteeni, eli hiuslakka on myös nyt pullonpohjaa vaille viimeinen koskaan. Sen korvaaminen onnistui myös helposti keittiössä käväisemällä. Vanhaan pumppupulloon sekoitin vettä ja sokeria, ja siinä kaikki! Toimii, ja mitkä säästöt rahallisesi, kemiallisesti ja jätteellisesti. Ihan parasta!

Hiuksiin liittyy myös läheisesti kampaajalla käynnit. Meillä on maailman ihanin perheparturi / -kampaaja , Eve. Hän ei ole pelkästään kampaaja, vaan ihmeidentekijä, terapeutti ja sielunhoitaja siinä samalla. Niin ihana ihminen, että kun olin aika alamaissa, järjesti Eve kampauksen ja meikkauksen omaan pikkiinsä, ja taikoi hipistä prinsessan. Before ja after -kuvat puhukoot puolestaan:





Tässä tulee nyt sitten dilemma… Eve nääs värjäsi vuodesta 2013 blondatun pääni viimeinkin lähemmäksi omaa väriäni, ja nyt toivon vähentäväni vuosittaiset ei niin valtaisat 2-4 kampaamokäyntiä nollaan. (Alla kuvassa samat 3 päivää pesemättä olleet hiuset tällä kertaa kameran itselaukaisijalla ja sprintillä ikuistettuna. ) Mutta tulee niin ikävä Even päähierontaa!!!! En tahdo enää kemiallisia värejäkään päähäni, vaan kokeiluun tulee amla ja henna. Vähän kyllä jännittää, miten käy, peittyvätkö harmaat hiukset, joita oli ilmestynyt jo kaksi, eivätkä taida viimeiset kaksi olla! Kävi miten kävi, täältä pukkaa raporttia värjäyksen onnistumisesta! Ehkä vain voisin mennä Evelle päähierontaan ja latvojen siistimiseen…? 



Suihkuhuoneen zero wastaaminen heittää elämästämme ja luonnosta hurjan määrän haitallisia kemikaaleja! Sen lisäksi lukemattomat rumat muovipullot korvautuvat pelkällä pahvipakkauksella tai biojätteeseen kelpaavalla matskulla. Jos oikein tarkka olisi, niin ruisliemestä jääneet jauhot voisi heittää taikinaan, mutta ne tuppaavat olemaan aika käynyttä kamaa siinä vaiheessa, kun ne muistan… Kännisämpylöitä saattaisi pukata, ja se ei ole hyvä se, joten tyydyttäköön kompostointiin. Mukavat saippuakupit pitäisi jostain keksiä, mutta koska ostaminen on soooo last season, odottelen ahaa -elämystä jostain kodissa jo valmiiksi olevasta purnukasta. Vielä on elämykset olleet vähissä!

P.S. Irlantilaisenkin käännytykseen on jo varauduttu,vaikka se kuulee asiasta vasta täältä blogista, koska miksi turhaan nyt kaikesta keskustella; Head & Shouldersin korvaajaksi olen hommannut saman asian ajavan palashampoon…. Muovipussissa tosin tämä ryökäle tuli, mutta vähemmän jätettä tästä tulee kuin pullosta! Toivottakaas onnea käännytystyöhön!


P.S.2. Kommentoi alla ideoita saippuakupiksi, ja arvon kommentoineiden kesken Flowlta tilaajalahjaksi saamani, meidän perheellemme ylimääräisen, rasvaisen päänahan palashampoon!



Next room to be changed by zero waste is the shower room. It usually has a wide selection of  "stuff" packaged inside plastic bottles, tubes, cubes whatevers! Now I have a  massive dilemma; the biggest waste is to buy something new before you have finish your old products, right? But after studying the chemicals inside my shampoos and conditioners I DONT WANT TO USE THEM!!! I don't want that stuff on my skin and hair. Even less do I want it on my kids' skins and hairs or flowing all around the nature around all of us! So what should I do?!?

Weird thing is that my hair - as was my body in the deodorant -case-was so used to being treated with the chemicals that it surely did put up a huge fight against natural options. For MONTHS my hair was like this greasy mop on my head, and I did give it its Tresemme- drug  when I lost my nerves. I was reading all "NoPoo" pages from the internet, and was secretly all jealous of other people getting their hair under control in weeks, since I had month X going on.... But thing fall into place and my hair stopped fighting, and now it is all natural treatment taking place! YES!

Let's compare Tresemme and my new shampoo bar, Finnish made Flow cosmetics "Carrot". Tresemme's INCI (the latest I used was Luxorious Moisture Shampoo):Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Carbomer, Citric acid, Cocamide MEA, Dimethiconol, Disodium EDTA, Glycol Distearate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Mica, Parfum, PEG-45M, Phenoxyethanol, PPG-12, Silica, Sodium benzoate, Sodium chloride, Sodium hydroxide, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, TEA-Sulfate, Tocopheryl Acetate, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, CI 77891


So for example Aqua aka water.... WHY would I pay huge amount of money having water in the plastic bottle? And it being shipped all around the world makes it even crazier.

Second common product Sodium Laureth Sulfate: A surfactant found in many cleaning products, which is also used as an insecticide. The sodium and ammonium laureate sulfates are known cancer-causing ingredients. Also causes liver damage, skin rashes, depression, diarrhea and eye damage.

Parfum aka fragrance of any kind isn’t good. It clogs the lymphatic system and induces major organ system toxicity. Also causes endocrine disruption.

Phenoxyethanol is another preservative used in cosmetics and hair care products. Causes organ system toxicity, and is an irritant to the skin, eyes and lungs. The FDA even warned that phenoxyethanol can cause shut down of the central nervous system, vomiting and contact dermatitis.
Dimethicone is a silicone oil that can make the scalp and skin incredibly dry and irritated. It forms an almost plastic-like barrier on the outside of the skin and traps bacteria, sebum and impurities with it. It is also an eye irritant and is non-biodegradable and horrible for the environment.
That's just few to mention, and then my question these days; WHAT do they do together? How do they affect us and the nature when combine into complex mixtures?  Nobody can say for sure, and that is scary!

So all these chemicals and their plastic waste has been replaced by items found in the kitchen or Flow cosmetics' shampoo bar.

Rye flour, eggs and honey-ACV... My new beauty products! Irish is slightly confused, and almost took a drink out of my ACV "conditioning" mixture during our sauna session... 


Egg yolk is the key ingredient since the egg  white might cause omelette -type of reaction on your head if washed with too warm water or accidentally taken inside sauna... 

Rye flour is easiest to use if it is diluted into the water first and then that weird looking grey water is used as "shampoo".

ACV - just plain or I have honey as a conditioning booster- is mixed with water and then hair is first rinsed with that and afterwards with cold water. Slight vinegar smell right after, but it disappears!

Then my shampoo bar which took time to start working on my head, but now it isms favourite item in the bathroom. Its INCI is lovely compared with Tresemme's:

Sodium Cocoate*, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Aqua, Ricinus Communis Seed Oil*,Calendula Officinalis Flower*, Lawsonia Inermis Herb*, Mel*, Citrus Limonum Oil*, Cananga Odorata Oil*, Chamomile Romain Oil*,Rosmarinus Officinalis Leaf Extract*, Limonene**, Linalool**, Benzyl Benzoate**

* Certified organic ingredient
**Natural ingredient in essential oils

Kids have been almost fully converted into their own shampoo bar, but Irish is having obviously too many changes too fast: "For fck's sake EEVA!!!! Im doing quite well!! This istoomuch!" But I have a plan for him.... ;)



The. best thing is also that hair stays clean!! Cleaner that with plastic bottle siliconechemical shampoos. Here is my hair after 13.7 km cross country skiing, some wood chopping and 3 days since the last hair washing!


Can not really calculate how much money Im saving, But a lot in the course of a year for example! And my body, the package material, and with those  environment says thank you! 

Also; I have dilemma of letting go of my looooooovely hairdresser Eve. I do not want to have any chemicals on my hair or skin, but she is so lovely!!! And so talented. See before-after pics in Finnish text....!! I will try alma and henna, and see if they cover my grey hair. I had two already. Was in deep shock for awhile.

But for sure I am more than happy with this ZW change!

Kommentit

  1. Minä en pidä saippuakupeista, joissa saippua jää veteen lillumaan.

    Miten olisi bambuinen (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70271489/)? Erilaisia keraamisia kannattaisi katsella ainakin myyjäisistä, joissa käsityöalan yrittäjät myyvät tuotteitaan. Googlaamallakin voisi löytää.

    Jos itse haluaa tehdä, niin joku vanha, matala purkki tai rasia ja sen ympärille metallilankaa tai kuminauhoja niin ei saippua joudu pohjan kanssa kosketuksiin.

    - Suffe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin tosi tuo vedessä lilluminen; se on aika yök! Mieluiten ei uutta, metallilanka on kyllä hyvä idea! Kiitos!

      Poista
  2. Mä ostin ensimmäiseksi palashampooksi aikanaan Vuohelman hunaja&sheamaito ja sitkeästi kieltäydyin käyttämästä muuta. Ei tainnut sopia tämä shampoo kuiville hiuksille, sillä alta viikko ja oli pakko mennä (ekaa kertaa kahteen vuoteen) kampaajalle, missä kuontalosta napsittiin neljännes kuivaa ja kamalaa heinää pois. Joten seuraavaksi jotain muuta.
    Olen sikalassa töissä ja haju tarttuu hiuksiin kohtalaisen lujasti. En siis mistään hinnasta olisi pesemättä tukkaani joka päivä.

    Saippuakupiksi käy joku ihanakuosinen kahvitassi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei joo!!! Meidän lapsuuden kodissa oli kasvatussikoja.... I KNOW!! Tuntui, ettei se haju lähtenyt aina edes suihkunkaan jälkeen, jos ne oikein olivat ruopineet sontaa omiin sieraimiini :D Mulla kanssa selkeästi nuo kemiallisesti käsitellyt hiukset ovat välillä tuskissaan, ja sitten pistän kookosöljyt kehiin. Omat "aidot" hiukset taas ovat ihan erilaiset.

      Vanhat tassit ovat kyllä kauniita. Jotenkin kun saisi veden vielä sieltä pois.

      Poista
  3. Minulla saippuakuppeina ovat käytössä kahdessa eri paikassa vaihtelevasti arabian vanhoja kahvilautasia, teelautasia ja ihania käsityöläisten tekemiä keramiikka-astioita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten saat saippuan kuivumaan? tykkään niin vanhoista esineistä, että nuo olisivat kyllä kivoja!

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Mulla on saippuoiden alla kiviä. Ihan ulkoa kerättyjä ja pestyjä, hyvin valuu vesi kivien raoista pois ja saippua ei lillu vedessä ja oo tahmee.

    VastaaPoista
  6. Mä oon lahjoittanut noita itselle tarpeettomia, avattujakin kemikaaliputeleita niin paikallisessa roskalava-ryhmässä Facebookissa kuin tutuille. Kyllä ne aina kelpaa. Ja parempi antaa eteenpäin niille, jotka muuten ostaisivat kaupasta kuitenkin lisää. On kelvannut shampoot, aurinkorasvat, vartalovoiteet, ilmaisnäytteet yms. Mulla ois tuolla vielä yks hajuvesi jota en käytä. Pitänee sekin laittaa eteenpäin, kun ei se kaapissa säilömälläkää pysy hyvänä. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos kun kevät on verottanut vastaustahtia... EIPÄ OLE TULLUT EDES MIELEENKÄÄN! Ihan mielettömän hyvä vinkki, niin ei tarvi enää niitä ihmetellä kaapeissa pyörimässä, kiitos! :D

      Poista
  7. Mulla on saippuoiden alla Ikeasta (muistaakseni) ostettu puinen säleikkö-tyyppinen ratkaisu. Ei lillu vedessä. Mut tuo aiemmin kerrottu luonnonkivet oli mahtava! Pitää katsoa sopivan sileät kivet ettei pesuallas naarmutu

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua