TAMMIKUUN JÄTEKATSAUS*English below*

Heidin idean innoittamana aloimme seuraamaan tammikuussa normaalilla elämällä tuottamamme jätteen määrää, ja vertaamme sitten sitä helmikuun määrään, jolloin koitamme pihistää entisestään käyttämäämme muovin -ja meidän tapauksessamme- muunkin jätteen määrää. Kuvat ovat sitten ihan taas syvältä, koska voihan pylly, mikä lumimyrsky koko päivän! Ei tehnyt mieli kameraa ulkoiluttaa koko päivänä, joten Irlantilaisen omena-addiktion hedelmä on tallentanut nämä mestariotokset. Jäin muuten autolla sitten lumihankeen. Peltoaukealla oli tuuli kasannut tien sellaisen lumimuurin alle,että siihen jäi. Eikä mennyt eteen eikä taakse. Mutta siihen piti tietty ajaa. (Ihan vaan siksi, että toinen vaihtoehto olisi ollut peruuttaa n.450 metriä. Voinen kuvitella sen tulokset.MITEN HEMMETISSÄ voi pikkusiskoni ajaa täysperävaunurekkaa ja mä en saa edes tuollaista henkilöautoa pysymään tiellä. Tai jos saan sen tiellä pysymään, niin en liikkeessä… ELÄMÄ ON!!!) Inhoan muutenkin talvea ja lunta, ja sitten tällaiset tapaukset lisäävät sen potenssiin tuhat. Tässä pieni keijukaislapseni kävelee kohti kotia valtavassa tuiskussa ja tuulessa. Mä odottelin autossa hinausapua, ja en ollut tyyni enkä tyytyväinen. 
Tässä on oma privaatti kierrätysväliasemamme, josta kiikuttelen niitä sitten OIKEISIIN kierrätysastioihin säännöllisen epäsäännöllisesti. Kuvattuna ulkoapäin ennen pahinta myräkkää:


.... ja sisältä:
Laatikot muovi, pahvi, papaeri, lasi, metalli, ja pullot


Noni; asiaan ja ihan ensimmäisenä tooodella nolo, ei lainkaan ekologinen tunnustus. Nääs olen pienimuotoinen pyromaani -ollut aina; on jotenkin kiehtovaa polttaa puutarhan oksajätettä, kun se haihtuu savuna ilmaan ja piha on yhtäkkiä siisti kuin mikä. Tulitikun rikin haju, oksista lähtevät tuoksut ja savu silmissä kirvelemässä, hiki valumassa pitkin selkärankaa, kun oksakasat on tällä tontilla aikamoiset -ihan parasta! Sama makkareiden roskisten sisältö; lajittelematta vaan nuotio pihan perälle sellaiseen jenkkifilmeistä tuttuun kodittomien ihmisten piirittämään tyhjään metallitynnyriin, koska ne nyt paperia, pahvia ja rikkinäisiä sukkia tuppaavat olemaan. Roskikset kipaten tuleen, ja siinä samalla sitten savuna ilmaan muutamat maitotölkit, pastarasiat ja pahvilaatikot keittiöstä. NO EI ENÄÄ!! Nyt loppui pyromaanin ura, paitsi ei ikinä noiden oksien osalta, ja jopa oli hämmentävää, miten paljon tulee pahvijätettä! Ja sellaisen määrän uudelleen käytettävää materiaalia olen vaan polttanut semisti hullu kiilto silmissäni ihan tuosta noin vaan taivaan tuuliin. Tämä oli ehkä suurin yllätys koko kuussa, että noin paljon sitä vaan tulee! 

Tammikuun sekajätteen määrää kasvatti Jasmin, tuo pikkuinen täystuho. Se nääs söi toisen Onnin sinisistä kumisaappaista ihan pieniksi palasiksi, ja yhdellä saappaalla ei nyt hirveästi mitään tee, joten molemmat menivät jäteastiaan. Toinen määrää kasvattanut asia oli flunssapöpöni. En kassikaupalla lääkkeitä syönyt, koska otan niitä vain, kun tuntuu, että kuolema korjaa, eikä nyt tuntunut kuin muutamana yönä siltä. Se ei ollut syy, vaan se, etten ollut normitapaani dyykkaamassa keittiön vetolaatikkoamme, että onko kaikki jäte menossa oikeisiin astioihin, ja näistä lapsia kouluttamassa sen sadannetta kertaa.… Ihminen näemmä voi harrastaa outoja asioita. “Mutta kun mä oon vasta viis. Emmä voi millään muistaa!!!!” Voi toista pikkuista roskisdyykkariäidin pentusta! Kolmas syy on kömpelyyteni, joten pari keraamista astiaa tuli taas lattialle tipautettua. Ikean halppisastiat ovat meillä must… Neljäs syy on lemmikit ja niiden ruokapussit, jotka tosin käytetään uudelleen roskapusseina, mutta silti. Joku extremisti jossain Facen ryhmässä julisti kaikki lemmikkien omistajat maapallon tuhoajiksi. Ovathan ne melkomoisia “turhakkeita”, vaikka kissat ovatkin hiirikannan pitäneet kurissa, ja Betty pelasti yhden lehmienkarkauskatastrofin taas tässäkin kuussa tajuamalla tilanteen ennen ihmisiä. Eli ne ovat myös töissä ranchilla, ja ansaitsevat siten ruokansa.Pentuset saivat jouluna pian sataa vuotta tapailevalta Great Grannylta rahaa lahjaksi, ja sijoittivat saamansa eurot kukin tavallaan. Muutama Baby Bjorn -vaippa, taikahiekka ja niiden muoviset ja pahviset paketit päätyivät taloomme karkkipussien ja suklaalevyjen ja juomatölkkien lisäksi. Kyl äiti niin tykkäsi, mutta se on periaatteeni, että omalla rahalla pitää saada tehdä (lähes; unohdetaan huumeet ja tupakka ja alkoholi) mitä haluaa. Nuutipukin päivä on perinne täällä, ja valtava karkkisaalis sen seurauksena todellakin toi eloa jäteastioihin… Sokeriton helmikuu olisi paikallaan itse kullekin!


Tulos tammikuulta oli seuraavanlainen:

 • Muovia n. 65  litraa. *EDIT 5 muovipussillista.Kuullostaa niin kauhean suurelta määrältä :D * IHAN LIIKAA!!!!! Tuo Ikean muoviastia on 60  litrainen, ja se on hiuakn ääriänsä myöten täynnä. Jotain on tapahduttava, että tämä määrä vähenee. Helpoimmat on jo alta pois, eli muovikassit ja hedelmäpussit, joten nyt alkaa sota kovemmilla panoksilla. Harmi vaan, että panokset ovat vähän hukassa vielä toistaiseksi… Suurin osa muovijätteestä on kuitenkin ruuan pakkausjätettä, joten eiköhän jotain ole tehtävissä. Mitähän tämä olisikaan, jos vielä ostaisin HeVi-osaston tuotteet pakattuina. Ja muovipusseihin. Nyt kotiin ovat päässeet vain ne, jotka olen omiin pussukoihin saanut pakattua. 100 litraa heittämällä, jos ihan vailla ajatusta ruokaostoksia tekisi.

 • Sekajätettä ilahduttavan vähän!!!! JeeeJeeeJeee!!! Käytössä on tuollainen pienin mahdollinen tynnyri, ja sen pohjalla on muutama hassu pussi! Tämähän päätyy energiajätteeksi, joten ei paha.

 • Lasia ei yhtään, koska kaikki tulleet purkit ovat otettu saman tien uusiokäyttöön
 • Metalliin muutama purkki

 • Paperia 2 kassillista. Tästä osa on laskettava farmin piikkiin, koska laskujen kuoret ja kirjanpidon  teon yhteydessä tullut paperijäte on tässä samassa astiassa. 
 • Biojätettä en ole merkille pannut, sillä se on haluttua tavaraa puutarhassa, ja koostuu perunan- ja sipulinkuorista, siemenkodista, ananaksen lehtiruusukkeista, mehustuksen yhteydessä tulleesta massasta, niistämiseen käytetystä vessapaperista, puuvillakankaan jämäpaloista jne. Joka päivä pikkuisen kompostiastian Biolanin kompostoriin vien, vaikka lehmät ja puput hoitavat osansa uusiokäytöstä.
 • Ruokaa meni haaskuun vain yhden jääkaappiin homehtuneen chilin ja sitruunan, ja  muutaman lautaselle jääneen, koirille kelpaamattoman nökareen verran. Minimaalisen vähän! Nelinkertainen JEEE!!!

 • Ja se suurin yllättäjä eli pahvi:  ehkä 80 litraa!!! Onneksi on uusiutuva ja uudelleenkäytettävä luonnonvara, ja koska mitään irtomyyntikauppaa ei 100 km säteellä ole, niin jossain sitä ruokaa on perheelle ostettava.

Eli nyt selkeä koko perheen action plan kehiin helmikuuta varten, ja täydellinen sitoutuminen siihen. Eiköhän tuosta nyt saada hommaa muovin osalta pienennettyä. Olen todella tyytyväinen sekajätteen määrään, VARSINKIN jos tuon Sveitsin lahjan tuhot otetaan sisällöstä pois…

Nyt astiat tyhjiksi ja helmikuun kimppuun!

Miten tästä voi sanoa pahoja juttuja?!?!? HOW DARE I say bad things about this little creature?!?!Heidi suggested this challenge for January and February. We have now lived as we normally live, and document the amount of waste we produce. In February we try to cut down the amount of plastic, and in my case, also the amount of mixed waste.

The photos are horrible -sorry about that. We had enormous snow storm all day long, and I did not feel like taking my precious camera outside. So Irish’s Apple addiction is responsible for these photos. I got stuck on the snow today.  It had piled on the road in the middle of the fields and there I was; stuck and unable to move forward or backwards. And I hate winter so much already. These sort of things make me hate it unbelievablely much. My little fairy Princess walked home in that massive storm while I was waiting for a tractor to tow me away from that white shite.  Someone could wonder WHY did I go there, but if the other option was to reverse 450 meters and I am the one behind the wheel…. Well, one had to try.

The amount of mixed waste was increased by Jasmin, the little Swiss troublemaker. She got bored one morning and ate one of Onni’s rubber wellies. He doesn’t want to wear just one, so had to toss both of them. What a waste! Other thing increasing it was my flu. Not because of million medicine boxes, but because I wasn’t searching through the bins whether or not everything is  where they are supposed to be…. My life is so exciting! Third thing; I broke couple Ikea soup bowls…. I’m so bloody clumsy! Also; In January we have this one special “Trick or treat” -type of day, and oh my how much sweets kids got!!!! And how much trash it brought!!!! And how full of sugar they were…. Kids also got money from their Northern Irish Great Granny, and I couldn’t tell how to invest it (WELLL….drugs, alcohol and cigarettes were prohibited….), since it was their money. So unfortunate for our waste and nature; awfully lot plastic toys and wrappers entered the house. 

Little confession to make; I love fire. I’m addictted to big bon fires out in the garden when I clear old branches and bushes away; I love the smell of it, sweat running down my back while working, the sound of it, the miracle of clean garden.… Also I have had my own “homeless people fire”;  you know…. The one from American films, where homeless people are gathered around this metal barrel and fire is going inside it. I have burnt most of our cardboard waste “accidentally” in my homeless people fire, but now it has stopped! You see,  I realised how much valuable, reusable material I have just burnt into the wind!!! Crazy! 

RESULTS:
 • Plastic: about 65 litres. This Ikea bin is 60 litres and it is overflowing a bit. TOO MUCH! It just made me think how much it would if I didn’t use reusable shopping and produce bags!! And I have been buying 99% of veggies and fruits with out any packaging, so OMG if I didn’t pay attention….
 • Mixed waste is a celebration!!! JEEEEE! Anyway this is a family of five… Here in Finland all this mixed waste is used for energy. Basically NOTHING should end into landfill.  BUT still; I wish we could recycle everything, and I aim for that in February.
 • No glass to recycle, cos all the jars I have needed for reuse around the house.
 • Metal; just couple tins.
 • Paper: two bags to recycle. Some of that is farm’s, since I have done 2017 bookkeeping, and there is always envelopes and bills and papers coming while doing that.
 • Biowaste a lot, but no  food has been wasted. OK; one chili and lemon had gotten mold on them, and couple tiny lumps of leftovers that dogs refuse to eat…. But I value my biowaste a lot! Garden is huge, so I need that!
 • Then the biggest surprise; Cardboard! Mental amount… Maybe 80 litres. We do not have ANY bulk option within 100 km radius, so most of it is food packaging. And we do need to eat…. But from now on it’ll get recycled not burnt!!!
 • BTW we get money when we return emptily drink bottles and cans to the shop. That's why they never show up in the bins. :)


So bring it on February; I’m ready!! Less plastic for sure, and less mixed waste although I’m very VERY pleased how little it is at the moment for the family of five!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365