Ystävänpäivän raakakakku / Raw cake for Valentine's

*English below*

Outo tautini alkaa olemaan selätetty, mutta vielä on jäämistönä joku valtava väsymys, enkä ole uskaltautunut hiihtolatua ja koiralenkkejä raskaampaa urheiluun, enkä oikein kirjanpitoa kummempaa työtäkään ole tehnyt. Ja tämähän syö naista niin paljon, koska normaalisti olen yliaktiivinen ja koko ajan jotain touhuilemassa. Nyt ei niin mitään! Ei mitään, ja tämä alkaa heijastumaan henkiseen olotilaan, joka alkaa olla suht alakuloinen!!!! Käyn tarkistamassa lehmät --> lepään. Haen postin --> lepään. Teen ruokaa --> pakko ihan nukkua. Tätä hiton rataa on menty täällä. 

Ystävänpäiväkin oli ja meni, ja kukaan ei kuollut, vaikka osallistumiseni kyseisen päivän hypetykseen oli nolla. Tai no; muutama Watsupp-viesti ja sitten raakakakku. Tätä kakkua voi kyllä suositella zero waste -lahjaksi, sillä kakku vie jalat alta (ja varmasti tarvittaessa housutkin jalasta….!). Irlantilainen vihjaili vähän ulkona syömisestä jotain, mutta pelkkä ajatus siitä, että pitäisi jotain ihmismäistä laittaa tämän väsähtäneen ja rupsahtaneen ruhon päälle, ja ehkä jopa ehostaa ja pysyä hereillä koko ruokailun ajan oli liikaa, joten kiivaasti aloin väsäämään kakkua, jotta se unohtaisi koko asian.



Lainasin kirjastosta Karita Tykän Hyvää huomenta -kirjan, josko niillä ne huomenet saisi paremmiksi, ja entisen Eevan oloisiksi. “Kevyen” painostuksen jälkeen sain pakotettua itseni kokeilemaan muutamaakin kirjan raakakakkuohjetta, tosin niihin piti zero waste -hengessä tunkea mehustuksesta ylijäänyttä raastetta aika runsaanlaisesti, ja keksiä muutenkin vaihtoehtoja puuttuville raaka-aineille, koska tässä tilassa kaupassa käynninkin jälkeen on otettava lepo. 

Ystävänpäivän kunniaksi todellakin sitten tekaisin kirjan ohjeella Irlantilaisen pitkään toivoman suklaakakun. Tämä minttusuklaa-fudgekakku (tai minun tapauksessani appelsiiniporkkanaminttusuklaa -fudgekakku) oli sitten ihan tajuttoman hyvä, ja sen surauttaminen tavisblenderillä oli suhteellisen kivutonta, mikä ei aina ole homman nimi, kun omistamallani kovaäänisella, tehottomalla vanhalla vehkeellä koittaa raakakakuista saada sileitä. Hermo meinaa palaa yhtä lahjakkaasti kuin blenderin käämit, mutta tämän kakun kohdalla savua ei korvista tai koneesta tursunnut ollenkaan.


Minttusuklaa-fudgekakku
10–12 palaa ­
valmistusaika 20 min + hyytymisaika
(4 t pakastimessa tai 10 t jääkaapissa)

Pohja:
2 kypsää banaania paloiteltuina
2 ½ dl kookosvoita (pistin kookosmannaa, koska sitä oli näppärästi saatavilla)
2 dl kookoskermaa (kermainen, paksu osa)
1 dl raakakaakaojauhetta
3 rkl vaahterasiirappia (tällaista ei tietenkään ollut,joten hunajaa vaan iskin reilummin)
1 rkl hunajaa
1 rkl psylliumkuitua
noin 10 tippaa minttuöljyä (sellaista ei ollut, joten korvasin mehustuksesta jääneellä sitrus-porkkanaraasteella ja tuoreella piparmintun oksalla….. MELKEIN sama!)
1 tl vaniljauutetta
ripaus suolaa

Karitalla on varmaan paremmat vehkeet,.... Minä iskin vielä sulatettua kookosöljyä sen verran, että vanha blenderini suostui pyörimään

Suklaakuorrute:
60 g raakakaakaomassaa
40 g raakakaakaovoita
1 rkl kookosöljyä
makeuta esim. hunajalla, vaahterasiirapilla tai kookospalmusokerilla
1 tl vaniljauutetta
ripaus suolaa
Koristeeksi: mintunlehtiä

1. Sekoita ainekset psylliumia lukuun ottamatta monitoimikoneessa tai teho­sekoittimessa tasaiseksi. Kääntele viimeiseksi joukkoon psylliumkuitu, joka sitoo massaa ja antaa hyvän rakenteen. Tarkista maku ja lisää halutessasi minttuöljyä (tai näköjään ihan mitä vaan,mitä keittiöstä löytyy.. ;) )… Kaada taikina silikoniseen tai öljyttyyn ­kakkuvuokaan, halkaisijaltaan 16–18 cm. (Minä en tietty käyttänyt silikonista vuokaa, enkä öljynnytkään, mutta hyvin irtosi irtopohjavuoastakin.)

2. Siirrä kakku yöksi jääkaappiin tai pakastimeen muutamaksi tunniksi.
Jos pakastat kakun, ota se sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Kakku säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän. (WHAT????!)

3. Valmista kuorrute. Sulata raakakaakao­voi ja -massa hellävaroen vesihauteessa. Sekoita joukkoon loput ainekset. Maista seosta ja makeuta mielesi mukaan. Kaada suklaakuorrute juoksevana valmiin kakun päälle.
Siirrä kakku kylmään.

4. Koristele mintunlehdillä ja halutessasi raakasuklaalla tai kaakaonibseillä.

Vinkki:  Kun tarvitset kookoskermasta paksun, rasvaisen osan, nosta purkki jääkaappiin. Kylmässä rasva kovettuu pintaan, ja se on helppo kaapia erilleen. Lopun nesteestä voi käyttää vaikkapa smoothiessa.

Ohje Karita Tykkä

Kohdan 2 “Kakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän” voi tämän porukan kanssa muuntaa muotoon “Kakku säilyy jääkaapissa muutaman tunnin” . Aina voi myös varmistaa, että saa vielä palan itselleen, jos tekee niin kuin meidän Onni ja nuolee itselleen sopivan, muiden mielestä järisyttävän ison, palan puhtaaksi kuorrutteesta. Ei pelkoa siis siitä, että ruokaa menisi haaskuuseen...! Itse kukin taisi jopa nuolla lautasensakin puhtaaksi.


Ihan täydellinen tuo kovan suklaakuoren ja pehmeän sisustan liitto. Vastakohdat todellakin täydentävät toisiaan.; jos tämä ei päde parisuhteessa, niin raakakakussa kyllä!



Kakun viereen kun iski kyytipojaksi omia luomumansikoita, niin taivas aukesi. Väsymystä se ei poistanut, joten tämänkin päivän treenit jäivät väliin, ja täällä otsa näppiksellä koitan pitää silmät auki. Jospa huomenna… Ainakin on uuteen kakkuun haettava raaka-aineet. Samalla voisi koittaa, josko ne kadonneet energiat löytyisivät salilta. Terveellisestä ruuasta ei ole irronnut, mikään määrä unta ei riitä, ulkoilukaan ei auta. Salille ne ovat jääneet!

Hyvää myöhästynyttä ystävänpäivää!

My sickness is finally almost over, but I am just dead tired -constantly. Walk to check the cows --> must sleep. Cook food --> must rest. Do little bit accounting --> must rest. SOOOOO annoying since Im normally overly energetic and doing million things every day. I'm dreaming about crossfire, but executing my dreams...NO WAY!

So Valentine's Day followed this same tired pattern. Irish was hinting about dinner out, but even the thought of getting something  normal looking on and brushing my hair etc. was creating a wave of tiredness. Instead of that, I baked him a raw chocolate cake, which he has wanted for a looooong time, and it totally made him forget about any sort of dinner out in case the kids would destroy the cake while we were away.

I borrowed this excellent raw cook book from the library, and this is by far the easiest raw cake I have ever made. My blender is suffering with raw cakes; It is making awfully lot of noice without any visible success with the mixture, and it is just getting hotter and hotter, and both me and the machine are about tools our fuses. But not with this cake! Brilliant recipe and I was able to hide left over orange and carrot scraps from my juicing session into this cake, because me being me, I did not follow the instructions fully.... But let me assure you; this makes a perfect zero waste gift!!! And Valentine's gift, too. Sure thing to melt somebody's heart!

MINT CHOCOLATE-FUDGE CAKE (10-12pieces)

2 wiped bananas in pieces
21/2 dl coconut butter 
2 dl coconut cream (use the thick part only)
1 dl raw cocoa powder
3 table spoons maple syrup (I did not have any, so I just whacked lots of honey...)
1 table spoon honey
1 table spoon psyllium
app. 10 drops of mint oil (I definitely did not have any, but I added orange and carrot left overs from my juicing session, and added one fresh peppermint stem.... Not quite the same, but it worked out more than well!!)
1 teaspoon vanilla
drop of salt

The author of the receipt must have proper machine. Mine needed melted coconut oil to be able to mix everything.... 

Chocolate topping
60 g raw cocoa mass
40 g raw cocoa butter
1 table spoon coconut oil
Honey, maple syrup,  or coconut palm suger to sweeten
1 tea spoon vanilla
drop of salt

1. Mix everything except psyllium in the blender. Add the psyllium and carefully mix it in. Check the taste and add more mint oil if needed (OR in my case it seemed like add what ever you might find!) 

2.Pour the mixture into the cake tin and either freeze for 40 minutes or keep in the fridge for several hours until it is solid. (It says in the recipe that the cake keeps well for couple days in the fridge. All I can say is WHAT???!?!?!? I will never experience it lasting more than 4 hrs!!) Take out 20 mins before topping or serving.

3. Prepare the topping. Melt Raw cocoa mass and butter  in the double boiler. Mix in the rest of the incredients. Taste and sweeten as you wish. Pour the runny chocolate on top of the cold cake and place it into the fridge to cool.

4. Decorate as you wish.


I did not have time to decorate before the first plate was ready to have a slice... We ate it with our own organic strawberries and aaaaaah it was sooooooo good!!

Enjoy, and happy (late) Valentine's Day with no waste at all!!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua