Tiskit! Dishes!

*English below*

Jossain vaiheessa kirjoittelinkin DIY-tiskisaippuasta. Tuo ohje toimii OK, jos ei ole kovin rasvaista tiskiä, mutta kun tämä alipainoisten ihmisten perhe lurauttelee öljyjä erittäin runsaalla kädellä, niin öljyä pukkaa riittämään astioihikin.  Sama peli, kun monessa muussakin asiassa, että kaikki eivät ehdi tai viitsi raastella saippuaa ja keitellä niistä litkuja, joten nyt on kuulkaa kiireisen/laiskan/puhdasta haluavan  unelmaresepti!

1) Osta aito, 100% biohajoava Marseille-saippua. Harmina muovikääre, mutta koita päästä sen yli.

2) Leikkaa haluamasi kokoinen pala saippuasta tai iske vaikka koko tiiliskivi valitsemaasi astiaan. Valitsin nopeasti herkullisesta sisällöstään tyhjennetyn, paikallisesta Rekosta ostetun hummus-rasian,  jotta se saa pidennettyä elämäänsä, ja samalla pienemmän hiilijalanjäljen itselleen. Se on tästä kaikesta varmasti tosi onnellinen.

3) Hieraise kostutettua tiskiharjaa saippuaan, ja ryhdy hommiin. 

Tästä ei enää kyllä homma helpotu, eikä työn jälki parannu! Ja kun olet kerran tehnyt kohdat 1 ja 2, saat toistaa pelkkää kolmosta piiiiiiiitkän aikaa!Greendealiltä tilasin tuollaisen jättikokoisen palasen Marseillea, ja siitä kyllä riittää pyykkipulveriinkin tiskauksen lisäksi. (Ei ole muuten maksettu mainos...! :D :D) Ekokoti ja ekopesuaineet -ryhmässä Facessa Greendeal lupasi ottaa Ecodoon kanssa puheeksi muovikääreet, toivottavasti asia on edennyt!

INCI on suht ymmärrettävää luettavaa: saippuoidut kasviöljyt, vesi, kasviperäinen glyserini, ruokasuola, lipeä. Vertaa Fairy Original: 


                Aqua
Sodium C12-14 Alkyl Sulfate
Lauramine Oxide
Sodium Laureth Sulfate
Sodium Lauryl Sulphate
Alcohol
Sodium C12-14 Pareth-3 Sulfate
PPG-34
Sodium Chloride
Sodium Citrate
2-Propylheptanol ethoxylated
Sodium Hydroxide
Phenoxyethanol
PARFUM
Sodium bicarbonate
Methylisothiazolinone
Colorant
Colorant

Diethylenetriamine penta(methylene phosphonic acid) heptasodium salt

(Ja muuten Fairy Naturals, josta saa jonkinasteisen ympäristöystävällisen kuva, on ihan samaa tujua kamaa...). Tai vaikuttaahan se ympäristöön; haitallisesti.

1. Hajusteita (näiden osalta riittää EUn kemikaalilainsäädännön mukaan se, että pakkauksessa on ilmoitettu, jos pesuaine sisältää niitä, mutta erittelyä ei tarvita muiden kuin erityisen allergisoivaksi todettujen osalta. GREAT!)
2. Methylisothiazolinone, joka kuuluu yleisimmin allergiaa aiheuttaviin säilöntäaineisiin. Se on myös bakteereita tappava aine, mutta kun hei; me tarvitsemme niitä bakteereita. Niitä on hyviä ja huonoja, ihan niin kuin meitä muitakin!

3. Phenoxyethanol (Säilöntäaine ja bakteereita tappava aine.)

4. Vettä taas rahdattuna myrkytettyyn muotoon muutettuna ympäri maailmaa

5: SLS, Sodium Hyroxide ja Phenoxethanol käytiin läpi jo tässä tekstissä. Ei kivoja kavereita nekään

Kohtien 2. ja 3. aineet voivat olla yhtä haitallisia tai jopa haitallisempia kaloille kuin ihmisille.  Ja taas kerran pistää mietityttämään näiden kaikkien yhteisvaikutukset, vaikka yksittäin niitä olisikin sallitut määrät.Tuollaisen puisen tiskiharjan ostin jo jonkin aikaa sitten, ja ai että, miten iloinen yllätys oli, että siihen saan noita vaihtopäitä ihan raumalaisesta kivijalkapuodista. Loppuunkäytetyt päät päätyvät kompostiin ja sieltä perennapenkkiin.I did a post about dish washing soap earlier, but it only worked well for semi-clean dishes. Well; we are a family of too thin members, and use great amount of oils in our food to prevent further weight loss (yeah, I know!!!! Most have the opposite, but this is just as bad, trust me!!) This means that our dishes are oily too, and that DIY soap did not do the trick.

Well....here is a solution to everyone who doesn't have time or energy to DIY,  and wants clean:

1) buy a real, 100% biodegradable Marseille soap. I can't find it without plastic wrap, but hopefully Ecodoo or some other company takes the anti-plastic hint soon!

2) Cut small piece  or just use the full block. Place it into a cup of your choice. I use old - ah so tasty- hummus jar. Plastic one, but at least it is reused and get smaller carbon footprint.That probably makes the wee jar super happy...

3) Rub your brush or sponge on the soap and start washing! EASY!! 

And after doing step one and two once, you can just repeat step 3 for a loooooooooooong time!

INCI for a real Marseille soap is very understandable: saponised vegetable oils, water, vegetable glycerin, salt and lye. Compared with Fairy Originals:
Aqua
Sodium C12-14 Alkyl Sulfate
Lauramine Oxide
Sodium Laureth Sulfate
Sodium Lauryl Sulphate
Alcohol
Sodium C12-14 Pareth-3 Sulfate
PPG-34
Sodium Chloride
Sodium Citrate
2-Propylheptanol ethoxylated
Sodium Hydroxide
Phenoxyethanol
PARFUM
Sodium bicarbonate
Methylisothiazolinone
Colorant
Colorant
Diethylenetriamine penta(methylene phosphonic acid) heptasodium salt

Soooo many of these are causing allergies. Methylisothiazolinone and Phenoxyethanol  are bacteria killing factors, which are known to be super harmful for both human and fishes. Fairy Naturals is just as bad, although the name sort of suggests that it has something to do with nature. Or it has; killing it!

I bought the wooden dish brush a while ago, and was super happy to see, that I am able to get the replaceable heads from a local store. The old, fully used one is composted and then it'll make my perennial flowers bloom like mad. Or we see about that this summer...

I really, REALLY miss summer....!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365