ZW ja #muovitonmaaliskuu

Pieni bloggaustauko on kuulkaas johtunut elämästäni filmitähtenä. Eikä mikään kotimainen filmitähteys ole tätä hurjaa bloggaajan uraa keskeyttänyt, vaan heti päädyin (jokaisen Idols ja VOF ja mitänäitänytonkaan-kokelaan unelman tavoin….) ulkomaille uraa luomaan. Espanjalainen kuvauskolmikko vietti pitkän iltapäivän ranchillä entiedäminkänimiseen -dokumenttiin meitä kuvaillen. En siis päässyt aurinkoon tai lämpöön, vaan ihan lumiselle pellolle seisoskelemaan ja omaan olkkaariini istumaan. Irlantilainen -todella ystävällisesti- antoi minun hoitaa haastatteluosion, ja ou nou!!!Se oli kauheaa. En ikinä I K I N Ä enää edes syvällä sisälläni naura kimiräikkösille ja kenellekään muulle rallienglantia puhuville, koska olen nyt virallisesti yksi heistä. Miten voi ihmistä jännittää niin mahdottoman paljon kamera 10 sentin päässä naamasta? Tietty jokainen ryppy ja huolettomasti siellä täällä leijuva hius oli myös takaraivossa mielessä. Enkä meikannut, koska enhän meikkaa ikinä kotona, nykyisin harvemmin muuallekaan. En edes käyttänyt omia vaatteita, vaan nappasin Irlantilaisen harmaan hupparin niskaani. 

Piti puhua elämästä ydinvoimalan varjossa, mutta mukavasti (omasta mielestäni....) sain tungettua mukaan ZW-jutustelua,joka ehkä editoidaan hommasta pois,kun innostuin jaarittelemaan pitkät pätkät. Hienointa oli kuitenkin tutustua noihin tyyppeihin. Että voi maailmassa olla kivoja ihmisiä!

Ihan muina räikkösinä rallienglantia sössöttämässä!

Ja sitten iski TAAS päälle 48 tunnin kuume. Ehkä se johtui siitä, että introvertti joutui lapsensa vuoksi kahvioon töihin, ja altistui yllättäen liian monelle ihmiskontaktille. En tiedä, mutta nyt on normaali lämpötila kropassa ainakin hetkellisesti, ja koitan saada tekstiä aikaiseksi. JÄNNÄ, että sinä aikana ei kukaan muu perheestä kyennyt tyhjentämään biojäteastiaa kompostiin, vaan oli valittu toimintatavaksi biojätteen laittaminen sekajätteeseen. Dyykattu nyt oikeaan osoitteeseen, kun taas kädet toimivat…

Julkisuustaukoni (tämä on sitten sarkasmia, ettei kukaan vaan nyt luule OIKEASTI introvertin hipin yhtäkkiä lopullisesti seonneen…!!!) Muoviton maaliskuu -tempaus on ottanut hyvin tuulta alleen. Muoveista, kierrätyksestä ja jäteettömyydestä on puhuttu paljon mediassa, ja se on toivottavasti hyvä alkusysyäys myös monelle lähteä mukaan ZW-ajatteluun.

Vähän itseäni häiritsee ihmisten mustavalkoisuus tässä(KIN) asiassa, varsinkin kun luin kommentteja tähän Helsingin Sanomien artikkeliin. Joten oma -perheellisen maalaisen- muoviton maaliskuu- ja ZW-filosofiani kiteytyköön tässä tekstissä. 

Muovia on mahdoton vältellä kokonaan; pankkikortti nyt heti ensimmäisenä tulee mieleeni-kyllä nälkä tulisi, jos sitä ei viuhuttelisi. Eipä taida paperisia pankkikirjojakaan enää olla. (OMG mikä ikäkriisi, sillä olen lapsena omistanut PANKKIKIRJAN!!! )Jääkaapin kahva, ostoskori, pesukoneen pesuainelokero…Jnejnejne. Muovia joka paikassa! Oman käsitykseni mukaan muovittoman maaliskuun tarkoitus ei edes ole - eikä voi olla - kokonaan muovin välttäminen, vaan kertakäyttöisen, tarpeettoman muovin välttäminen. Siinä homma jo helpottuukin, eli TOP 10-listani:

  1. JOKAINEN voi tehdä jotain. Kenenkään ei tarvitse yhtäkkiä muuttaa koko elämäänsä,kun jo yhdelläkin muutoksella voi saada ihmeitä aikaan. Ja lumipalloefektin lailla,koko elämä voi muuttua. Muutamia supersimppeleitä vinkkejä:

- vaihda muovipussit kestokassiin. Mieluiten puuvillaiseen, mutta jos kotona on muovisia kestokasseja, niin käytä ne loppuun, ennen kuin ostat mitään uutta

- käytä kestoHeVi-pusseja muovisten sijaan. Ompele itse rikkinäisestä lakanasta, tai verhosta. Jos tämä ei onnistu niin kaupan muovipohjainen kestopussi on parempi vaihtoehto kuin muoviset pussit. Jos et tähänkään kykene, niin pliiis; älä ainakaan pakkaa banaaneja, ananaksia, melonia, yhtä paprikaa muovipussiin, vaan anna sen olla ihan vaan nakuna!

- valitse aina pakkaamaton versio HeVi-osastolla. Koko talvi ollaan vahvasti HeVissä pysytty, vaikka en muutamaa korianteria lukuunottamatta ole mitään muoviin pakattua ostanut

- osta palvelutiskiltä valmiiksi pakattujen sijaan. Pelkkään tiskillä olevaan pinnoitettuun paperiin kääriminen on paljon parempi juttu, kuin esim. Kanafileille hetisillään tarjottava muovikuppi muovipussissa.

- jos olet niin onnekas, että joku irtomyyntipaikka on lähelläsi, käytä sitä! Muuten tavis-markettien paistopisteen leivät, pähkinälaarien irtopähkinät ja irttarit voi hyvin ostella HeVi-hommista tuttuihin kestopusseihin. 

        - jos ehdit ja jaksat,leivo ja tee mahdollisimman alusta asti omat ruokasi. 

Eli terkut vaan artikkelia kritisoineelle ihmiselle, joka epäili, ettei lapsiperhe kykene tähän!

2) Vältä turhaa kulutusta. Oli se sitten vaatteita, ruokaa, juomaa, sisustustarviketta, elektroniikkaa…

- vaatteet ja kengät voi korjata/korjauttaa. Ystäviltä lainaaminen, tai isommissa kaupungeissa vaatevuokraamoista vuokraaminen ovat hyviä vaihtoehtoja. Lähtisitkö mukaan vuoden ostolakkoon?

- kirpputorit, vaihtoringit ja netin käyttettyjen vaatteiden myymälät kunniaan!

- Onko pakko olla uusin versio puhelimesta/läppäristä/pädistä/telkkarista, jos vanha toimii vielä hyvin? Jos vastaat kyllä, suosittelisin tarkasti analysoimaan omat arvosi ja asenteesi, sekä katsomaan Yle Areenasta jo poistuneen dokkarin ehkä jonkun suoratoistopalvelun kautta.

- Oma vesipullo käyttöön. Suomessa on mahdottoman hyvä panttipullojen kierrätyssysteemi, mutta kaikki siihen liittyvä kuljetus, puhdistus jne. syö kuitenkin luonnonvaroja. Varsinkin kun suurimmassa osassa maata kraanavesi on ihan mielettömän hyvää!

  - oma kestokuppi kahville ja teelle. Kertakäyttöiset mukit nyt vaan on niin passé, ja vielä enemmän sitä ovat niistä mahdollisesti irtoavat kemikaalit
        
       - meidän porukan REFUSE-pohdintoja löydät tästä


3) Vaihda siivousaineet etikkaan, soodaan ja pesusoodaan. Etikka ja sooda on ihan must-juttuja, ja lisäksi niillä säästää niin paljon rahaa, että voi ostaa lasten (KRÖHM!!) rikkomien astioiden tilalle hyllyn tyhjentyessä uusia. TAAS kerran; käytä vanhat loppuun tai lahjoita jollekin muulle, jos iskee kauhea kemikaalikammo itsellesi. Suurinta tuhlausta on jättää jo ostettu käyttämättä ja heittää suoraan roskiin. Tuoksuviakin versioita saa helposti tehtyä itse.4) Vaihda pyykkiaineet pesupähkinöihin ja sooda-pesusooda-saippua -sekoitukseen. Kaikista suurinta tuhlausta on käyttää nestemäisiä pesuaineita, koska ensimmäinen aine INCI-luettelossa on “AQUA” elikkäs vesi. Sitä sitten rahdataan lentokoneilla ja rahtilaivoilla maasta toiseen, eikä se ole sen puhdistavampaa kuin tämä kotoisenkaan maan vesi. Puhdistavaa siitä tekee kemikaalit, joita sinne on ympätty pilvin pimein. Entä jos yhdistäisit sen oman kraanavetesi yllä mainittuihin vaihtoehtoihin?


5) Vaihda dödösi itse tehtyyn, samoin kemikaalishampoot- ja hoitoaineet (mieluiten kotimaiseen) palashampooseen, tai keittiöstä löytyviin pesuaineisiin; kananmuna, ruisjauho, omenaviinietikka. Tässä muista se juttu, että kropalla voi kestää yllättävänkin kauan tottua näihin puhtaisiin, kemikaalittomiin vaihtoehtoihin. Kyllä niin monta kuukautta jouduin itse asian kanssa taistelemaan, mutta toisilla voi riittää muutama päivä tai viikko. Hiuskiinteiden virkaa toimittaa kemikaaliton sokerivesi. 


6) Naiset kuukuppi kehiin! Se on maailman mahtavin keksintö! Jos olet enemmän side-ihmisiä, niin kestositeitäkin löytyy. 


7) Hammasharjaksi bambuhammasharja,ja tahnaksi lasipurkkiin pakattu hammastahna,mutta tietty käytät vanhat ensin loppuun, eiks joo?


8) Jos sinuun on iskenyt nyt “muovikammo”, niin älä ryntää heittämään ehjää, käyttökelpoista kierrätykseen kelpaavaa kamaa kierrätysastiaan, ja sinne kelpaamatonta sekajätteeseen, vaan mieti vaihtoehtoisia käyttötapoja. Jos et halua muovia enää elintarvikkeidesi kanssa kosketuksiin, niin olisiko kipoilla käyttöä vaikka miehen kummin moottoripyöräpajassa? Tai säilytysrasioina muualla? Haluaisiko joku muu jatkaa niiden elämää keittiössään? Aina on parempi jatkaa tuotteen elinikää mahdollisimman pitkään ja näin ollen vähentää tarvetta uuden tuotannolle.

9) Sama pätee kaikkeen muuhunkin tavaraan. ZW- kuvia kun katselee instasta tai Pinterestistä, näyttää kaikille “tosissaan” olevilla olevan erittäin tarkkaan mietityt kodit; vessaharjaa myöden kaikki on puuta tai bambua. Joka ikinen keittiöpurkki, johon irtotuotteet itse suoraan ostetaan on samanlainen, harmoninen kokonaisuus. Ja linkkejä ZW-myymälöhin ympäri maailmaa on pilvin pimein. MUTTA EI NÄIN! Jos tietty se Ikean muovinen vessaharja hajoaa, niin pliis osta maatuva versio. Mutta jos se on viime viikolla ostettu, niin NOOOOUUU; älä osta, vaan käytä ikealainen ensin loppuun. Sen sijaan, että tilaat brittiläisestä ZW-kaupasta mätsääviä lasipurkkeja keittiöön, mieti, saisitko uudelleen käytettyä omassa keittiössäsi syntyvät lasipurkit. NE ÄRRÄT: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot

Näin paljon löytyi kotoa "Insta-kelpoista kamaa"ihan ilman uuden ostamistakin
10) Jokaisen elämäntilanne, perhe, asuinpaikka, terveys, jaksaminen, ehtiminen - on erilainen, ja sen mukaan on elettävä parhaansa tehden. Kenenkään ei tarvitse kyetä kaikkeen, mutta aina -AINA- voi haastaa itseään (tai kumppaniaan... just saying...) kokeilemaan jotakin uutta. Jokainen kykenee vähentämään turhaa kulutusta,ja se jos mikä on avain siihen, että tällä pallolla on toivoa selviytyä. Sen lisäksi voin vaikka lyödä vetoa, että jokainen voi valita yllä olevista kaksi asiaa, jotka voivat täysin kivuttomasti elämässään ottaa uudeksi normaaliksi käytännöksi. 

Lisäksi alun lämpöön pääsy -kommenttiin viittaillen; yksi asia ei sulje pois toisia. "Miten voi olla ZW tai sanoa elävänsä ekologisesti,jos lentää?" Hyvin voi olla; on parempi tehdä edes jotain, kuin että ei tekisi mitään. Toisille Thaimaan muovin ja muun roskan suttaamilla rannoilla kävely voi olla se juttu, joka herättää tekemään jotain. Meidän luomulapset pääsevät kerran vuodessa lentokoneella Grannyaan katsomaan, en hentoisi ikimaailmassa sitä kieltää. Itsekin haluaisin -huonolla omatunnolla tosin-,matkustaa enemmän, koska aina poikkeuksetta reissuista, varsinkin yksin, jää sieluun iloisia tähtiä. En olisi ehkä edes enää hengissä ilman syksyn Splitin matkaa, ekaa lentoreissuani neljään vuoteen. Sama pätee yksityisautoiluun, omaan suureen syntiini. Jos haluan asua maalla, kasvattaa luomuruokaa, niin auto nyt vaan on must. Eri asia on tietty taas se, että onko sillä pakko suhautella esim. crossfit-treeneihin... Suuresti kritisoituun lihansyöntiin, kaikkeen pätee sama. Hyvä, että edes jostain lähtee liikkeelle, jotain tekee. Ei kerralla tarvitse muuttaa ruokavaliota, työpaikkaa, harrastuksia, vaan pienin askelin liikkeelle. Jos homma tuntuu hyvältä, voi ottaa seuraavan askeleen. Jos just nyt ei jostain syystä kykene muuta kuin siihen ekaan askeleeseen, niin sekin on hyvä! 

Lempeää naistenpäivää! Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY täisuihke ja muuta yököttävää

Oodi etikalle

Ostolakko 365