TOP 10 -kasvikset talven varalle

Nyt on veitsi välkkynyt, hiki virrannut, sakset suhisseet ja pakastin pistänyt parastaan kun täällä on isketty sesonkia säilöön. Ja siitä näemmä kerron taas puolilta öin, kun en muuten ehdi. TOP 10 pihan ja puutarhan tuotteet kuivaukseen/pakastukseen/säilöntään hippilässä:


NUMERO 10: NOKKONEN tuo kylvämättäkin kasvava Suomen luonnon ilmaiseksi tarjoama superfood. Pikkasen olen koittanut katsoa, etten ihan lehmien parhaimmaksi katsomilta paskomispaikoilta sitä keräile, sillä siinä iskee nitraattivaara. Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Rautaa siinä on seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. Piitä kasvissa on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa. C-vitamiini säilyy parhaiten kuivatuissa nokkosissa, kalsium puolestaan säilyy ryöpätessäkin. Nythän on periaatteessa ihan liian myöhäistä kerätä nokkosen lehtiä -siemenet ovat vasta tuloillaan, niitä ehtii vielä-, koska se on parhaimmillaan nuorena keväällä, mutta onneksi se on sellainen kasvi, että kun sen leikkaa, se kasvattaa uudet nuoret lehdet, ja näitä nyt keräilen. Kevät meni sellaisessa koomasa, että en muista siitä mitään.


Nokkosletut on koko perheen suosikki. Kuivia lehtiä isken smoothien sekaan, sämpylöihin, wokkeihin, mihin nyt ikinä keksinkin. Teesekoituksiin käytän myös lehtiä. Sisäisen käytön lisäksi keittelen siitä uutetta hiuksille, ja ai että se on hyvää tavaraa siinäkin! 


NUMERO 9: POIMULEHTI. Myös villinä kasvava kaveri, ja se on naisten ystävä. Varsinkin sellaisten naisten, jotka kerran kuussa muuttuvat ihmishirviöiksi. Poimulehtiteetä kun naukkailee säännöllisesti, niin ei ole ihan hirviö, pikkasen psykopaatti vain! Poimulehdellä on myös ihoa puhdistavia ja hoitavia sekä turvotusta poistavia ominaisuuksia. 


NUMERO 8: KESÄKURPITSA, joka on superhelppo kasvattaa itse siemenestä asti, ja jo yksi taimi tuottaa ihan valtavan määrän satoa, jopa näin poikkeuksellisen kuumana kesänä, ja poikkeuksellisen huonolla hoidolla. Kukat käyvät ruuanlaittoon itse kurpitsan lisäksi. Omat lempparini kesäkurpitsasta ovat kesäkurpitsa”spagetti” ja kesäkurpitsaleipä. Helppoja ja nopeita ja niin maistuvia molemmat! Pakkaseen sitä päätyy valmiina “spagettina” ja leipää ja keittoja varten raasteena. Viipaleet ovat oman kasvislasagneni ykköraaka-aine. Lisäksi väsään siitä hilloa luomusitruunoiden ja inkiväärin kanssa, mutta tämä herkku odottaa vielä tekoaan. 


NUMERO 7: HERUKAT -kaikissa väreisään! Marjojen lisäksi kerään mustaherukan lehtiä kuivumaan, ja niistä sitten hauduttelen juomia. Joskus heittelen myös smoothien joukkoon tai  puuron sekaan tuomaan pikkasen kesää, ja valtava määrä C-vitämiinia lautaselle. Keskimmäisen luomulapsen kanssa teimme maustekurkkuja, ja siihen nämä ovat tietysti ihan ykkösjuttu. Keskimäinen vetaisikin sitten kolme purkkia kurkkuja heti ensimmäisenä päivänä; nyttemmin tahti on hiipunut. Kannatti muuten talven aikana pistää sivuun lasitölkkejä; nyt niitä on tarvittu!

NUMERO 6: SIPULI ja VALKOSIPULI. Olisi pitänyt tehdä TOP 20-lista, kun nyt joudun niputtelemaan loistavia puutarhan tuotteita saman nummeron alle…. Ei ehkä ainoatakaan ruokaa rancilla, jonka tekemistä ei aloiteta kuorimalla sipulia ja valkosipulia. On ne niin maan mainiot kaverukset! Helppoja myös kasvattaa, kerätä ja säilöä. Kuivassa, valolta suojassa ja plussa-asteissa säilyvät ihan huhtikuulle saakka. Varret silppuan ja pakastan, ja niitä on sitten mukava lisäillä jos jonkinlaisiin ruokiin talven aikana.



Itse kasvatetttu valkosipuli on muuten sitten ihan eri tuote, kuin Kiinasta roudattu, pesty ja valkaistu valkosipuli. Päälle päin näyttää, että ihan surkeita, pieniä, jopa mitättömiä kynsiä, mutta yksi mitätön minikynsi antaa enemmän aromia, kuin Kiinan ihmisten kasvattaman sipulin 4 jättikynttä!


NUMERO 5: MINTTU (ja piparminttu pääsee tähän siipeilemään kaveriksi..… ) Viherminttua olen silpunnut koko kesän salaatin joukkoon tuoreena, koska se antaa niin mukavan aromin salaattiin. Lisäksi olen laittanut minttua ja kurkkua veden sekaan, ja jotenkin maistuu paremmin -varsinkin tänä kesänä, kun on ollut tarvetta juoda enemmän, eikä vesi aina meinaa upota. 


NUMERO 4: LEHTIKAALI -ihan täydellinen kasvimaan kuningatar!!! Sen keräämisen olisin tosin voinut aloittaa jo aiemmin, sillä nyt jotkut penteleen madot kalvavat kuningattareni lehtiä minkä kerkeävät. Tyyneesti olen keräillyt vain vähän (???!!) naposteltuja lehtiä, riipinyt pehmeän osan irti ja pistänyt pakkaseen. Turha tarkastella mitään matoja; extra proteiinia, jos joku sinne on päätynyt….!Vanhat leipä-/pasta-/muut muovi-/muovisekoitepussit toimivat pakastepusseina, kun ei ole näemmä koko kesänä kyennyt leipomaan, eikä varsinkaan ajamaan isoon kauppaan, ja paikallisesta ei leipiä tahdo löytää kuin muovipusseissa. Pussilajitelmasta selviää muuten komeasti itse kunkin mieliteot: Irlantilainen ja tytöt —> paahtoleipä (+ marmeladi, of course.… Hiton kulttuurierot!) Keskimmäinen —> ruisleipä. Minä —> siemennäkkäri..  Lehtikaali uppoaa koko perheeseen paistettuna, ja balsamiviinietikalla ja suolalla maustettuna. Itse lykkään sitä mausteisiin wokkeihin ihan rajattoman paljon. 



Lehtikaalin ansiosta labrassa tehdyissä kokeissa kalsium-arvoni olivat erinomaiset. Maitoa ja maitotuotteita (NO OK;jäätelöä lukuunottamatta, ja joskus iskee vuohenmaitojuuston himo) en käytä, ja niin vaan tykitettiin erinomaista. Lehtikaali sisältää proteiinia yhtä paljon kuin rasvaton maito, 35 prosenttia energiasisällöstä. Lehtikaalissa on myös rautaa niin, että vereni oli suorastaan hyytävän hyvää. 


NUMERO 3: MANSIKKA ja VADELMA -mikä yllätys näin ko. tuotteita viljelevältä. Tosin tänä vuonna ne ovat tuottaneet niin paljon stressiä, masennusta, itkua, unettomia öitä, rahapulaa, pahaa mieltä, turhautumista, ärtymystä, turhia työtunteja, ja täydellistä väsymystä, että melkein jätin ne listasta pois. Mutta ei voi! Surkeasta sadosta huolimatta, pakastimessa on huomattava määrä mansikkaa. Luomumansikka on sitten ihan eri asia, kuin markkettien edustojen myrkkymansikka. Se on extra-makea suoraan pellolla, ja mitään sokereita tarvitse sen pakastamiseen, ja silti voi pikkasen kohmeisilla mansikoilla pitää karkkipäivän -niin hyviä ne ovat. Talven aikana pestyt ja säästetyt maitotölkit ovat kaikki huvenneet. Siitä voi arvailla hiukan pakastetun mansikan määrää! Suurin osa siis päätyy pakastimeen, ja jospa tänä vuonna kestäisi edes maaliskuulle nämä maitopurkkivarastot. Hilloa, mehua ja marmeladia väsäilin huonommista marjoista. Lehtiä olen kuivaillut teesekoituksiin.


Vadelmasato on niin NIIN NIIIIIIIIIIIN ja vielä kerran NIIIIIIIIIIIIIIN surkea, että siitä ei riitä edes säilöntään marjaa. Ei näemmä edes vadelma kestä 2,5 kuukauden kuivuutta! Mutta lehtiä sentään saa keräiltyä ja kuivattua, ja niistä tulee teesekoituksiin erinomaista raaka-ainetta. Ja syömismarjoja löytyy jonkun verran, ettei pääse maku unohtumaan.

NUMERO 2: TIMJAMI tuo luonnon lahja ihmisille. Tämän voisi aloitta “Jo muinaiset roomalaiset….” - sanoilla, sillä timjami on ollut käytössä ja viljelyssä satoja, satoja vuosia -eikä ihme! Omassa prioriteettilistassani se nousi kohisten ylös päin tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, jonka oli sairaana KOKO AJAN. (Vuosi 2018 on ollut niin persiistä, ja niin hyvä! Ihan eri syistä vaan…!) Kun moderni lääketiede nosti kätensä ylös, käännyin homeopaatin puoleen, ja yksi heti ensin suositelluista asioista oli timjami. “Niin paljon juot nyt timjamihauduketta, että hikikin haisee timjamilta!” Niin sanoi homeopaatti, ja kyllä vaan helpotti kolme kuukautta vaivannut kaamea yskä! Nyt olen kasvattanut ja pakastanut timjamia niin valtavat määrät, että bring it on 2018; syysflunssaan on ase valmiina. Tosin henkinen kantti ei kestä yhtään mitään tautia enää… Mikähän yrtti siihen olisi?!

Timjamin haihtuva öljy sisältämät tärkeimmät yhdisteet ovat karvakroli ja erityisesti tymoli, jotka ovat antiseptisia aineita vaikuttaen jopa antibiooteillekin vastustuskykyisiin bakteereihin. Kukkivasta versosta tehtyä teetä käytetään hinkuyskän, keuhkoputkentulehduksen ja kurkunpääntulehduksen lääkkeenä. Jos viime vuoden kesänä olisin tietänyt tautibuumi2018 olemassa olon, olisin pistänyt pellollisen timjamia kasvamaan… Höyryhengitettynä kasvi vaikuttaa hengitysteitä avaavasti. Timjamilla on myös ruuansulatuskanavan kouristuksia laukaiseva vaikutus. Ulkoisesti kasvilla voidaan hoitaa mm. haavoja ja ihon tulehduksia sekä kutisevaa ihoa.

Yskäyrttikäytön lisäksi olen hurmaantunut sen makuun muutenkin; ihan tuoreena salaatteihin, marinadeihin, keittoihin, kastikkeisiin, wokkiin, kaikkeen….!! Pitää vielä kerran nyppiä puskista kaikki mahdollinen irti. Viime talvena onnistuin saamaan timjamit selviämään hengissä. Toivotaan samaa uudelleen.

NUMERO 1: TOMAATTI. Koska se on vaan niin tomaatti. KAsvihuoneessa on pihvitomaattia, kirsikkatomaattia, biodynaamista tomaattia, luomutomaattia, pisaratomaattia…. You name it! Ne ovat ihan superherkullisia, mutta niitä ei tule vieläkään vaan riittävästi tämän supersyöjäperheen tarpeisiin, joten onnistuin saamaan Rekosta II-luokan tomaattia halvalla, ja keittelin siitä yrttisosetta pakkaseen. Timjamia, basilikaa, mäkimeiramia ja rosmariinia sekaan, ja sitten survoksiin. Lasipurkki poikineen on pakastimessa, eikä tarvitse pelätä säilyketölkkien BPA-yhdisteitä tai sisällön luomuutta. Syömme valtavasti talven aikana tomaattipohjaisia pastakastikkeita. Perjantaisin talvella ehtii vääntämään kotipizzaa. All time favourite on lasagna, ja kasviksia ja mausteisia intialaisia makuja talviaikaan rakastavana väsään tomaattipohjaisia wokkeja. Sitä kuluu litratolkulla.


Toinen juttu on tomaattikeitto. Sitä menee 10 litran kattilallinen tuosta noin vaan -koko perheen lemppari! Parasta se on tietysti tuoreista tomaateista ja yrteistä väännettynä. Helppo ja nopea, ja oikeasti niin maistuva ruoka, jota on jo parikymmentä litraa vedetty tänä kesänä.



SIINÄ!  Lisääkin olisi löytynyt kasviksia, vihanneksia ja juureksia talven varalle, mutta he pääsivät nyt listalle. Lipstikkaa, yrttejä, kirsikkaa, juurekset kaikki, pavut....Listahan on loputon! Nyt hei kiireesti haalimaan näitä Rekoista, toreilta, farmeilta, puutarhasta, pihoilta ja metsistä! Talvella olet tyytyväinen, kun ei tarvitse raahata turhaa pakkausmateriaalia, ja ties minkämoisissa oloissa ja myrkyissä kasvatettuja kasviksia keittiöösi. Mitkä on sun lempparisi, ja miten niitä käytät?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua