DIY siemennäkkäri

Olen ollut ihan koukussa ensimmäisestä viattomasta kokeilusta alkaen Rostenin siemennäkkäriin. Mikä tahansa maku käy, ja suhteellisen kallis pussi on tyhjentynyt ihan itsekseni varsin ronskilla vauhdilla. Hinta kuitenkin on kutkutellut mieltä, ja niinpä päätin ryhtyä kokeilemaan minäitte- siemennäkkäriä, jotta addiktio olisi halvempaa ja kaupoista riippumattomampaa toteuttaa.


KYLLÄ KANNATTI KOKEILLA!! Luulin näkkärin tekemisen olevan jotenkin hirmuisen hankalaa, vaativaa ja vaivalloista, mutta se on kaikkea muuta kuin noita. Mausta saa jopa Rostenia parempaa, ja se on kuulkaa paljon se! Enkä suinkaan ole ainoa täydellisen myyty, vaan myös luomulapset ovat varsin hanakoita tarttumaan näkkäriin.





Omat suosikkini ovat vaalea maissipohjainen ja tummempi spelttipohjainen näkkäri. Pistän ne molemmat aina samaan aikaan tulemaan, niin on sitten vaaleaa ja tummaa, jos sattuu mieli muuttumaan kesken mutustelun. 

Tässä ystävältä saatu  muunneltu ohje, ja sitä on sitten niin helppo muunnella vastaamaan omia mieltymyksiä, että ei kun pitämään tätä vaan kevyehkönä opastuksena ja itse luomaan omaa makumaailmaasi vastaava lemppärinäkkäri. Vaalea näkkäri on gluteeniton, maidoton, vegaaninen, luomu(jos käytät luomusiemeniä ja jauhoja), jamitäkaikkianäitänyton. Tummassa kaura ja speltti lienevät joillekin liikaa.

Vaalea näkkäri:

2 dl maissijauhoa
1 dl auringonkukan siemeniä
1/2 dl seesamin siemeniä
1/2 dl kurpitsan siemeniä
1/2 dl pellavan siemeniä
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
2 1/2 dl kiehuvaa vettä

Päälle halutessasi hyvälaatuista sormi-/merisuolaa.

1) Sekoita kuivat aineet keskenään
2) Lisää joukkoon öljy ja kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi.
3) Kaada pellille (leivinpaperia olen tässä käyttänyt, vaikka muuten olen siitä koittanut luopua), ja levitä ohueksi, tasaiseksi levyksi, joka peittää koko pellin.
4) Paista kiertoilmalla 150 asteessa n. tunti. Jos ei vaikuta rapsakalta, lisää paistoaikaa.

Tumman näkkärin olen tehnyt korvaamalla maissijauhon kotimaisella spelttijauholla. Samaten olen korvannut puolet auringonkukan siemenistä kaurahiutaleilla. Muuten sama prosessi.


Näkkärit olen säilyttänyt Rostenin vanhoissa pahvialustoissa ja muovipusseissa, niin tulee nekin käytettyä aika moneen otteeseen ennen lopullista poistoa tästä elämästä. Siemen- ja jauhopusseiksi valitsen mahdollisimman isot koot, jolloinka ne riittävät monen monituiseen pellilliseen näkkäreitä. Ei jätettä, ei tarvetta kierrättää, ei tarvetta roskapussin kantamiselle. On se vaan helppoa. Leivinpaperinkin voi käyttää moneen pellilliseen, kun näkkäri irtoaa siitä niin mukavasti. Varmasti toimisi pelkän pellinkin päällä, mutta en ole uskaltautunut kokeilemaan.



Teelaatikosta löytyi yksi unohtunut pussi tärkeällä sanomalla varustettua Yogi-teetä, ja jopas oli onnitunut yhdistelmä!  Mutta kylläpä kirpaisi teepussin roskat nyt, kun olen tottunut juomaan vain omia yrttisekoituksiani.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua