Eko- ja muita syntejä PART II

Minä syön. Näinä päivinä on syömisestä saatu niin vaikea yhtälö, että söit niin tai näin, niin aina löytyy jokin koulukunta, jonka mukaan tuhoat planeetan tai itsesi tai molemmat, mitä suuremmalla todennäköisyydellä.

En mistään löytänyt ihan loistavaa kolumnia, jonka luin joskus menneinä kuukausina. Siinä oli toimittaja vetänyt herneet nenään nielun sijasta, ja kirjoitti juurikin siitä, miten minkä tahansa syöminen on niin väärin. Nisäkkäät; ISO nounou. Kalat, äyriäiset, matelijat; NOOOUNOUNOU. Sirkat; niillähän on myös tunteet ja perhe. Porkkana ja muut kasvikunnan jäsenet; jos joulukuusi osoittaa tunteiden merkkejä, niin aivan varmasti myös porkkanalla on tunteet. Jäljelle jäi pöly, mutta kolumnisti huomasi, että ai saakeli; sen seassa on kuitenkin pölypunkkeja, joten parempi olla syömättä yhtään mitään. Näinhän se tuppaa olemaan nykyisin. Ja jos ei ole tunteista kiinni, niin sitten on pahasta milloin sokeri, suola, rasva, hiilarit, proteiinit…Lista jatkuu ja jatkuu ja jatkuu!


Ruokahistoriani on sekava, kuten koko muukin elämäni, CV mukaan lukien. Lapsena vetelin  äidin ja mummujen kattiloista muussia ja lihapullia, hirvikeittoa, porkkanoita ja herneitä suoraan kasvimaasta. Tykkäsin pinaattikeitosta ja silakkaperunoista. En tykännyt uusista perunoista. 10-vuotiaana maistoin ensimmäista kertaa hampurilaista. Haaparannassa, kun ystäväperheen Volvo hyytyi yli 30 asteen pakkasessa rajan takaisella voinhakumatkalla (Mitä lapsuusmuistoja!!!!!). 11-vuotiaana lopetin ensin pihvien ja muiden isojen lihaköntsien syönnin (logiikka kohdillaan), ja sitten myös jauhelihan ja makkaran, koska traumatisoiduin ratsuksi koulutetun lemmikkipossun viemisestä teurastamoon sydänjuuriani myöten. Maistoin myös ensimmäistä kertaa jotain muuta, kuin kotona tehtyä pizzaa.

Muutin lapsuuden kodistani pois lukioon 16-vuotiaana. Kouluruokapäivinä toivoin aina kalaa tai helposti erotettavissa olevaa lihaa, sillä eihän sitä nyt keittiöstä voinut kysellä kasvisruokaa, kun siitä olisi ollut ihan liikaa vaivaa. Onneksi oli näkkäri ja voi. Kotona kerrostalokaksiossa söin sekavihanneksia ja makaronia, ja sitten lähdin aerobicciin.


Yliopistossa oli kasvisruokavaihtoehto, ja se oli mahtavaa. Kotona söin leipää ja pakastevihanneksia, mandariineja ja vesimelonia, jos viitsin, enkä tajunnut edes tutkia, mitä ihminen tarvitsee voidakseen hyvin. Seuraus; anemia ja alipaino, ja yksi syyslukukausi, jonka saldona oli vain 2 opintopistettä.

Reissuvuosina vastavalmistuneena maisterina vetelin, mitä halvalla sai ja mistä vatsa tuli täyteen. Ensimmäistä kertaa elämässäni ostereita Ranskassa ja hummeria Yhdysvalloissa. Tuoretta kookosta Tansaniassa ja halvaa Israelissa. Vuonna 2004, jouluna, kun olin ensimmäistä kertaa vasta rakastuneena Irlantilaisen kotona, maistoin Irlantilaisen äidin taidolla laittamaa kalkkunaa. Ai että, se oli hyvää. Vuosi myöhemmin Suomessa Eurajoen rivarikaksiossa ruokavalioon liittyi Irlantilaisen kevyehköstä painostuksesta myös kana. 

Vuonna 2011 reissuvuodet olivat takana, ja yllättäen meillä oli luomuranch, kaksi lasta, kolme työpaikkaa, ja meille muutti 5 ylämaan karjan tyttöä. 2014 ensimmäinen sonni lähti teuraaksi, ja lapsiakin oli yllättäen kolme. Sonni oli huomattavan määrän karkaillut bad ass -yksilö, jonka lähtö ei aiheuttanut muuta, kuin helpotuksen tunteita. Irlantilainen suostutteli maistamaan lihaa, ja ai että, jäin koukkuun! Mutta vain ja ainoastaan oman karjan lihaan, ja vähän peuran paistiin. 

Elokuussa tänä vuonna oli pakko taas laittaa eläimiä teuraaksi, ja seurueessa oli Bertta; Kolmas meillä ikinä syntynyt vasikka, joka syntyi huonona päivänä. Oli vuosi 2013, satanut räntää, ja maa oli kylmän kuran ja räntäisen lumen peitossa. Vasikka oli perätilassa, ja eläinlääkäri ja Irlantilainen kiskoivat tuntikaupalla läpimärkinä, kuraisina ja paskaisina vasikkaa ulos. Minä imetin vauvaa sisällä, ja keitin kuumaa juomaa ja kuumaa vettä synnyttäjille. Luulimme molempien kuolevan (vasikan ja emon, ei Irlantilaisen ja eläinlääkärin. Ihan vaan selvennykseksi!), mutta eipä mitään! Emo oli heikossa kunnossa, ja vasikka viluissaan. Meillä ei silloin ollut mitään lämmintä tilaa ranchin tarpeisiin, joten kotiimme peittojen alle tuotiin vasikka lämmittelemään ja juomaan pullosta emolta lypsetty ensimmäinen elintärkeä maito. Emo tokeni, hoiti vasikkaansa, mutta Bertasta jäi hiukan pienikokoinen, eikä se ikinä itse tullut tiineeksi. Joten nyt kun huonon kesän myötä ruoka on vähissä eläimillä, se piti laittaa sonnien mukana teuraaksi. Jotain naksahti päässäni, kun eläimiä houkuteltiin autoon ja sen kamalan teurasautopäivän jälkeen en ole edes omien eläinten lihaa syönyt, saati mitään muuta. En kalkkunaa, ja kolme kertaa kanaa, kun ei muuta ole ollut tarjolla ja nälkä on ollut pyörryttävän kova. Itkettää ajatus seuraavasta teurasautopäivästä. Itkettää, kun näen isojen rekkojen kuljettavan kanoja HK Scanille Raumalle. 


Kuitenkin olen sitä mieltä (ilman mitään tutkimustuloksia, vain maalaisjärki päässä), että on ekologisempaa ja eettisempää syödä lähellä kasvatettua KORSIRUOKITTUA, ulkona vapaana laumassa kasvavaa (kuten ylämaan karja, joka ei syö mitään lisärehuja, elää ulkona laumassa, vasikat emojensa kanssa jne.jne.) luomulihaa, kuin USAssa valmistettua, moneen pakkaukseen - pahvi, muovi- pakattua ja Suomeen rahdattua vegaanipurilaista, jonka ainesosaluettolasta vain puolet on tavisihmisen ymmärrettävissä ilman googlea. Myös terveellisempää, sillä vahvasti prosessoidut ruuat eivät yksinkertaisesti voi olla ihmiselle hyväksi.


Oma henkilökohtainen ruokapoliittinen linjaukseni:
  1. Itse kasvatettu ruoka
  2. Luomu
  3. Kotimainen ja mieluusti lähellä tuotettu. Eviran ja tullilaboratorion tutkimuksen mukaan tavanomaisesti tuotettu kotimainen ruoka on puhtaampaa kuin ulkomainen luomu. Melkomoista! Suomalainen kunniaan!!
  4. Koska kotimaiset pavut ja linssit ovat lähinnä härkäpavun vahvoilla harteilla, niin mahdollisimman lähellä tuotettu ulkomainen kasvisproteiini. Ruotsalaisia kidneypapuja ja kikherneitä on onneksi saatavilla, koska Etelä-Amerikasta tuotujen kohdalla herää monta kysymystä. Eettisyys?  Ruuan puhtaus? Rahti toiselle puolen maapalloa? 
  5. Kananmunat, koska niillä voi pelastaa NOPEASTI monta nälkäkiukkua. Leipominen on myös ihan must -juttu, joten listalla ovat. Mieluusti ottaisin muutaman oman kanasen elämään pitkän ja luomun elämän ranchillä, mutta toistaiseksi ei ole paikkaa, mihin rouvia voisi asumaan laittaa.
  6. Puhdas ruoka. Ei mitään, mitä en OIKEASTI ymmärrä. Tiedän, mikä tehtävä on vaikka esimerkiksi stabilointiaineilla, mutta MITÄ ne ovat, ja onko ne oikesti hyväksi ihmisen elimistölle, niin en tiedä, joten ei tarvitse ostoskärryyni ängetä. Eikä myöskään vakuuta lauseet "ainetta on tutkitusti ihmiselle haitaton määrä", kun noita "haitattomia määriä" kertyy sitten ruuasta, kemikaaleista, ties mistä, ja mitä sitten tapahtuukaan...?
  7. Palmuöljytön tuote. Ei tarvinne selityksiä.
  8. Muoviton tuote, ja mahdollisimman vähän muutakaan pakkausmateriaalia. Valtavan helppo välttää kesällä, kun kaikki kasvikset ja marjat tulee omasta maasta, mutta talvella, ja varsinkin jos luomua halajaa, niin joutuukin pohtimaan valintojaan, ja korvaamaan luomun kotimaisella lähiruualla, jota saa ilman pakkauksia.
  9. Luomukahvista en ihan heti luovu, sillä aamun rasvakahvi on addiktioni. Syntilistallani on myös juustot, tosin hyvin paljon olen käyttöä vähentänyt, ja voi, jota käytän ihan hillittömän paljon. (Eikä ole korkea kolesteroli… En tule viemään sydän- ja verisuonitaudillani veronmaksajien rahoja. Kuolen johonkin muuhun, lupaan sen!)

Muu perhe syö hyvällä ruokahalulla edelleen lihaa ja kanaa. Meillä on kasviruokapäiviä joka viikko, ja joka aterialla paaaaaaaljon kasviksia, omia luomumarjoja aamuisin ja välipalaksi. Muun perheen kohdalla sitten onkin taas erilaisia päätöksiä tehtävänä. Ostaako kana palvelutiskistä ilman turhaa pakkausta, vai natural file -paketti, jossa on -30% tarra? Ruokahävikin välttäminen lienee yksi suurimpia ekotekoja, joten siinäpä sitä sitten on taas mietittävää.



Mikä on sinun ja perheenne ruokapoliittinen linjaus? Kilttejä, ajateltuja kommentteja kiitos, sillä muu linjaukseni pitäisi olla selvä tämän jutun jälkeen. Mielipiteeni fanaattista "MEAT IS MURDER; MUUTU HETI VEGAANIKSI!!!" -mentaliteettiin käy selville täältä, joten sille linjalle ei kannata rynnistää! 


Kommentit

  1. Aika samoilla linjoilla, tosin luovuin vähän aika sitten maitotuotteista ympäristökuorman takia. Tässä ongelmana on lisäaineettomien kasvi"kermojen" löytäminen. En ole löytänyt. Mistä muuten löytyy ruotsalaisia kik-herneitä ja kidneypapuja? Tai siis onko joku tietty merkki? Yhtenä haasteena on toki se, että saisi lapset syömään papu/linssiruokia. Ei oikein uppoa, mutta ehkä harjoitus tekee mestarin. T. Hirviöäiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Go green (pahvipakkauksessakin vielä!!!) ja ihan Prismasta olen löytänyt. Lisäksi on nykyään suomalaista kvinoaa pahvipakkauksessa tarjolla. Seikin on hieno juttu! Hirviöäiti upottaa nyt vaan kaikkiin mahdollisiin ruokiin hiukkasen härkäpapurouhetta ja survoo linssejä pieneksi. :) Be green and be mean! :D Ai meidän lapsiparkojamme!! Maitotuotteista muuten käytän vain juustoja ja jätskiä. Talvella jätskikin aika vähällä...

      Poista
    2. No sittenhän mä olen tainnut vahingossa syödäkin ruotsalaisia versioita :O En ole niin tarkkaan lukenut. Kik-herneissä kyllä ärsyttää se, että luomut on muovipussissa ja tulee jostain kauempaa kuin ne pahvipaketissa olevat tavalliset. En ole tukenut luomua tässä. Olen saanut miehen jo aika kiltisti syömään omia kasvisruokiani, joten ehkä asenneilmapiiri kotona on muuttunut sen verran, että me kasvattajat yhtenä rintamana ryhdymme olemaan vihreitä ja ilkeitä. Onneksi lapsirukat kuitenkin saavat koulussa ihan normaalia ruokaa :D Ilahduttavan paljon koulussakin on tarjolla kasvisruokaa ja nyt heillä on käynnissä ruokahävikkikampanja, jossa kaikkien biojätteet punnitaan ja luokat kilpailevat keskenään siitä, kuka jättää vähiten ruokaa. Yhtenä päivänä 100 3-luokkalaista oli jättänyt 105 g ruokaa!!! Siis grammaa! Eli kyllä tässä on toivoa!

      Poista
    3. Ihan mahtava tuo ruokahävikkikampanja!!!Ja hyvä 3-luokkalaiset!!Ihan mieletön suoritus kyllä tuollaiselta oppilasmäärältä. JA hyvä ilkeät, vihreät kasvattajat!!! :D

      Poista
  2. Oi kun olisi aikaa miettiä ja toteuttaa ainakaan arkena yhtään mitään muuta filosofiaa, kuin että saa lapselle itse valmistetun päivällisen ja iltapalan :) Meillä syödään paljon itse metsästettyä riistaa, se kuitenkin lienee hyvä alku. Kaupassa valitaan lisäksi luomua lähes aina kun se on mahdollista ja järkevää. Myös rekosta haetaan munia ja mitä milloinkin, mutta sekin on vain kesäajan mahdollisuus täällä. Kasvisruokapäiviä yritän silloin tällöin, mutta varsinkin linssien piilottamisessa täytyy käyttää hyvää mielikuvitusta, jotta ne saa muulle perheelle uppoamaan :D Ehkä askel kerrallaan opetellaan uutta tapaa syödä ja kuluttaa muutenkin. Tämä sinun blogi on hyvä tuki ja innottaja siinä, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!!! Kiva kuulla, että joku oikeasti saa ja ottaa tästä jotain elämäänsä. Tulipas kiva olo! Mutta joo; tiedän kuule tuonkin tunteen, kun vaan pöytään mättää, mitä ehtii, miettimättä sen suuremmin yhtään mitään. Näin se vaan joskus menee! Sama kuin muuhun ZW-juttuihin; mitä paremmin ehtii suunnittelemaan ja tekemään etukäteen, sen helpommin kaikki menee. Mutta aina ei ehdi, ja sekin on ihan ok! <3

      Poista
  3. Hieman nyt kyllä provosoidun vertauksestasi suomalainen luomuliha vs amerikkalainen lisäainepaska - ihan kuin vegaaniruoka ei voisi olla mitään muuta. Kaikki on valinnoista kiinni. Jos kunnioittaa ympäristöarvoja, tuskin käy syömässä edes sitä mäkkärin lihapaskaa. Eikös amerikkalainen lihahampurilainen ole ihan yhtälailla täynnä lisäaineita ja ei-luomua? Ja kyllä ne luomulehmätkin metaanipäästöjä tuottavat yhtä paljon kuin tavallisetkin.

    Minusta on kuitenkin hienoa, että syötte oman tilan eläimiä ennemmin kuin kaupan eläimiä ja teksti oli muuten ihan hyvä.

    En toki itsekään, kuten ei kukaan muukaan, ole täydellinen, vaikka provosoiduinkin tuosta epäreilusta vertauksesta.
    Tykkään syödä niitä samaisia ruotsalaisia papuja ja kikherneitä ja linssejä (kannattaa kuitenkin lukea pakkaus, osa Go greenillä tulee muualta kuin ruotsista, joskus järkytyin)
    Härkäpapuja syön joskus, vaikka en niin välitäkään, härkistä ja nyhtistä en tykkää syödä, kun pakkaus, hinta ja maku ei niin miellytä, vaikka kotimaista onkin. Joskus hulluttelen ja ostan Plantin soijajugua, koska se on vaan parempaa kuin kaurajugu. Toki Kaslink on ihan hyvää sekin ja kokonaan kotimaista (kaura ja marjat) ja halvempaa. Paras ois kun tekis itse tai ei söis ollenkaan, mutta en oo vielä saanut aikaiseksi. Suurin ilmastopaheeni taitaa kuitenkin olla herkuttelu - karkit lähinnä ja vegesuklaa, kesällä ehkä vegejäätelö ja anoppi tuo joskus mullekin passaavia korppuja tms.

    Kaiken mun tekemisen kuitenkin mitätöi mies, joka syö lihaa 4-5 kertaa päivässä ja juo päälle litran maitoa, juustoa kuluu jne. Kasviksiin ei koske pitkällä tikullakaan ja yökkäilee mun vegaaniruuille.

    Ai niin ja luomua en hirveästi osta, vaan lähinnä kotimaisia kasviksia. Toki satokauden mukaan esim. sitruksia saatan ostaa talvella tai tyttären lemppareita ananasta ja vesimelonia kesällä, yks pahe on myös banaanit ja maapähkinävoi :(. Mua häiritsee tuo viimeinen kuva - voit ostaa ulkomaisia avokadoja, mangoja, banaaneja ym., mutta ulkomainen kasviproteiini on pahasta?

    VastaaPoista
  4. Kauhan pitkä blogitauko, niin näin nyt vasta kommenttisi. Piti myös ihan lukea juttu uudelleen, kun en enää mitenkään muistanut, mitä olin krijoitellut. Joo; totta kai on muitakin vaihtoehtoja. Tuo amerikkalainen lisäainepaska -vertaus on vähän sama, kuin lihasta aina puhutaan vain tehotuotettuna. Vaihtoehtoja todellakin on - molemmissa! Lapsiperheessä taas tuo hedelmien osto on lähes pakko. Pakastimessa on omia marjoja, mutta kun on hurjan aktiiviset lapset, turnauksia montakin viikonlopussa, ja eväitä väsättävä mukaan, niin hedelmät on hyvä vaihtoehto valuville pakastemarjoille, tai monessa paketissa oleville eväspatukoille. Usein ostan myös Hävi-kasseja, joissa on milloin mitäkin hedelmää mistä tahansa maasta, sillä niiden osto poisheiton sijaan on iso ympäristöteko. Ja lisäksi en ole perheessä yksin; keskimmäinen lapsi rakastaa mangoa ja mandariineja. Vanhin banaaneja. Irlantilainen tahtoo joskus lampaanlihaa.... Näiden keskellä sitten ollaan ja ihmetellään, eikä ikinä mikään mene täydin nappiin, vaikka mitä tekisi. Sellasta se vaan on! :D Kiitti kommentista! Eeva

    VastaaPoista
  5. Kiitos vastauksestasi! Joo, meilläkin tytär rakastaa hedelmiä, erityisesti vesimelonia ja ananasta ja omppuja niin niitä totta kai ostetaan, erityisesti nyt kun niiden satokausi taas on aluillaan :) odottelee jo innoissaan vesimelonijätskiä (pakastettuja ja soseutettuja vesimeloneja :D)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua