Lukijatoive: Lucuma-marja -fudge

*ENGLISH BELOW*

Edellisessä postauksessa joku kyseli havukuvan "kakun" perään. Oikeasti kyseessä ei ole minkäänlainen kakku, vaan marjafudge,  raakaleivonnainen, joka ei uunia tarvitse ollenkaan! Se on lempievääni metsätöihin, joissa energiaa kuluu ja nuotiolla on mukava syödä (todella usein ja kauan) jotain ei liian täyttävää, mutta energiapitoista välipalaa. Kyllä esi-isät pyörisivät haudoissaan, jos näkisivät minunkin metsäevääni. Ja työni... On ne ennen kuulkaa olleet kovia! Minä-mimmi siellä moottorisahalla päristelen max neljä tuntia ja olen ihan puhki ja hiestä litimärkä, vaikka yleensä vain siivoilen pellonpientareita, enkä mitään tukkipuita edes yritä katkoa. Ennen on vedelty hirsipirtin 30-metriset hirret tuosta noin vaan pokasahalla ja kirveellä... Kyllä välillä aina on pakko pysähtyä arvostamaan menneitä ihmisiä ja työtapoja. Varmaan harmitti heitä(kin), jos illan treeni jäi väliin.... Jeps!

 No nyt ei ole paljoa saha pärissyt, kun en ole viitsinyt kahlailla satametrisessä hangessa. Olen keskittynyt syömiseen ja treenaamiseen....HAH! Tämän tarinan piti olla tuosta fudgesta. Mitenkään vielä pahasti olla rönsyilty aiheesta!



Ei varmaankaan liene mitenkään ekologisin leipomus, sillä suurin osa raaka-aineista on maailman äärillä kasvaneita ja tänne Pohjolaan roudattu pitkät matkat. Onneksi kotimaiset marjat kompensoivat hiukan asiaa! Marjoja voitkin käyttää laidasta laitaan. Itse ripottelen päälle mielelläni kirpeitä ja happoisia marjoja -herukka, puolukka, karpalo- sillä fudge on itsessään pehmeää ja makeaa. Jos kaipaat supermakeaa tavaraa, niin vadelma ja mansikka tuovat sitä lisää. Mustikka on suht neutraali marja, samoin saskatoon. Halutessani voit murskailla sekaan myös pähkinöitä, lisäenergiaa tulee niistä helposti.

Ei tästä myöskään saa ZW-versiota, sillä lucuma-jauhetta olen löytänyt vain pusseissa, joita on mahdoton kierrättää. Ulkoa näyttää ihan paperilta, mutta sisältä on vuorattu muovilla. Kökköä! Marjat ovat ainoa täysin ZW mahdollisuus omalla kohdallani, kaikki muu tulee pakattuna.

Tämä on helppo ja nopea valmistaa, vielä helpompi ja nopeampi syödä. En kykene sanomaan, kauanko tämä säilyy jääkaapissa, koska meillä se ei säily edes kahta päivää. Jopa vuoka on nuoltu puhtaaksi... Maistuu siis MYÖS lapsille!


LUCUMA-MARJA -FUDGE

N. 100-150 g kaakaovoita
3 rkl sokeritonta pähkinävoita
2-3 rkl hunajaa (vegaaneille agave- tai vaahterasiirappia)
1,5 dl lucuma-jauhetta
1 rkl kookosöljyä
ripaus suolaa
pari kourallista haluamasi marjoja

1) Sulata kaakaovoi vesihauteessa.
2) Lisää mukaan pähkinävoi, hunaja ja kookosöljy. Sekoittele tasaiseksi.
3) Lisää mukaan lucuma-jauhe ja suola.
4) Maistele, ja varaudu OOOH -ilmiöön. Jos tuntuu, että kaipaat makeutta lisää, sekoittele hunajaa pieniä määriä lisää. Suola tuo aromit esiin, joten sitäkin voi varovasti ripauttaa lisää, jos tuntuu makua puuttuvan.
5) Suosittelen ZW-aatteen vastaisesti laittamaan vuoan pohjalle leivinpaperia. Kaada sekoitus leivinpaperoituun vuokaan. Jos tässä säästelet, käy niin kuin minulle, ja fudge jumiutuu astian pohjalle kiinni...
6) Ripottele haluamasi marjoja pari kourallista päälle.
7) Jäähdytä jääkaapissa, ja leikkaa jäähtyneestä halaumasi kokoisia paloja evääksi tai herkutteluun. NAUTI!




This is my POWER FOOD; when I'm working out in the forest, long days on the field or hiking, and when I need lots of energy but can not have my belly all full. 

Definitely NOT ZW or even eco-friendly since majority of the ingredients are imported from very far away, and they are packed into plastic and cardboard, glass and metal lids.  Berries are making the matter little bit better; they are from my garden, so can not really get them anywhere closer.

BUT this is super healthy and super tasty and so easy and fast to make, so I try to forgive myself...


LUCUMA-BERRY FUDGE

100-150 g cocoa butter 
3 Tablespoon unsweetened peanut butter
2-3  Tablespoon  honey (Vegans: maple or agave syrup)
1,5 dl lucuma powder
 Tablespoon  coconut oil
tiny bit of salt
couple handful of berries

I prefer little bit acidic berries like red currants or lingonberries since this is very smooth and sweet otherwise. Raspberries and strawberries work also; they give sweeter taste. Blueberries are fairly neutral.

1) Melt cocoa butter in double boiler.
2) Add peanut butter, honey and coconut oil. Stir until smooth.
3) Add lucuma and salt.
4) Taste, and prepare to be all OOOH and AAAH! Add honey if you want more sweetness, or carefully add salt, if you want to round flavors.
5) Cover your bowl with baking paper to avoid fudge sticking to it. I didn't use this time, and oh it is hard to cut the fudge. Pour the mixture into the bowl.
6) Add berries on top; few handfuls or to your taste.
7) Let the fudge cool in the freidge and cut when it is solid. ENJOY!

I can not tell you how long it would last in the fridge. Ours barely last one day, then it has disappeared! So clear evidence; also kids love this!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua