Tupakka

    MAALISKUU!!! Ihan mahtavaa, varsinkin kun maaliskuun ensimmäinen päivä on aurinkoinen, keväinen ja yläkerrassa makaa vatsatautipotilas. Päivän ohjelma meni siis täysin uusiksi, kun kauhulla odottelen seuraavaa oksennuskohtausta. Pentus-parkaseni!


    Kevät on myös aikaa sille, että alkaa hurja kirjoittelu koirankakasta. Oikeammin ihmiset saisivat keskittyä lumen alta paljastuviin tupakantumppeihin. Olen tupakkarasisti. Mikään ei inhota enemmän kuin näky raskaana olevasta naisesta, joka polttaa tupakkaa. Tai aikuisesta, joka on polvistunut auttamaan vaatetta pienen lapsen päälle, samalla rennosti spaddu huulessa roikkuen. Multitasking! Noissa tilanteissa olen sellaista täristyttävää sisäistä raivoa täynnä, että jotenkin hämärästi voin tajuta, miksi viharikoksia tehdään, ja teksisi mieli marssia pontevasti kyseisten tyyppien luo, ja viskata se hemmetin käryävä ympäristötuholainen siitä huulilta lähimpään roskikseen, ja karjua, että "ETKÖ SÄ TAJUA; MITÄ SÄ TEET???!!!". 

    No mitä se tyyppi sitten tekee? Otetaan vaihtoehtoinen reitti. Antaisitko syntymättömälle lapsellesi, tai sille lapselle, jonka nenän edessä käryttelet, tai heittäisitkö ihan tietoisesti luontoon esim. seuraavia aineita:

    1) Vetysyanidia Tunnetaan keskitysleirien tappavana kaasuna (II maailmansota, holokausti).

    2) Häkää  eli hiilimonoksidia, joka on myrkyllinen kaasu.

    3) DDT:tä. Tämä tunnettu hyönteismyrkky olisi ihana lisä sinunkin lapsesi elimistöön, vaikka on useimmissa maissa kielletty. Tappaa hitaasti, koska se kertyy maksaan ja munuaisiin ja pikkuhiljaa vaikuttaa hormonitoimintaan.Sellaistahan jokainen ihminen toivoo itselleen, varsinkin lapsilleen ja ympäristölleen.

    4) Asetonia. Liotin, joka tunnetaan yleensä maalinpoistoaineena . Näppärä lisätä esim. tuttipulloon.

    5) Arseenia. Tunnetaan yleensä tuholaismyrkkynä. Tappaa pihassa, puutarhassa ja varmasti kotonakin.

    Tupakan savu sisältää näiden lisäksi yhteensä yli 4000 muuta kemikaalia, jotka tietysti ovat mukava lisä syntymättömän lapsen, kasvavan lapsen ja aikuisen elimistöön. 


    Näkyvin tupakan aiheuttama ympäristöuhka Suomessa ovat savukkeiden tumpit, joita päätyy meillä luontoon yli neljä miljardia vuosittain. 

    Savukkeiden filtterit on tehty huokoisesta selluloosa-asetaatista, jolla pyritään suodattamaan tupakansavun tervaa ja muita myrkyllisiä aineita, ennen kuin ne etenevät tupakoitsijan keuhkoihin. Selluloosa-asetaatti on muovia, joka ei maadu ja jonka hajoaminenkin kestää vuosia.
    Tumppeihin jäävät  myrkylliset ympäristöön liukenevat kemikaalit eivät haihtu vain mystisesti sinne kuuluisaan POIS-nimiseen paikkaan. Kun tumpit heitetään maahan, tuuli ja sade kuljettavat myrkylliset aineet vesistöihin ja samalla tumpeissa olevat myrkylliset kemikaalit huuhtoutuvat vesistöjen ekosysteemiin.
    Arviolta 40 prosenttia kaikesta maailman rannoilta kerätystä roskasta liittyy tavalla tai toisella tupakoimiseen. NELJÄKYMENTÄ PROSENTTIA!!!! Suomessa tupakantumppeja löytyi Suomen ympäristökeskuksen seurantatutkimuksessa mukana olleilta kaupunkirannoilta keskimäärin 300 kappaletta sataa metriä kohden. Siinä on ekosysteemillä ihmettelemistä, että mihin kaiken sen myrkyn ja kemikaalit lykkää.


    Uusimman  THL:n tupakkatilaston  mukaan vuonna 2017 Suomessa kulutettiin savukkeita 4 638 miljoonaa kappaletta. Tämän vuoksi voidaan arvioida, että  Suomessa ympäristöön päätyi vuonna 2017 jopa yli kolme miljardia tumppia vuosittain. Antaa myös kivan kuvan siitä, miten ajattelevaisia suurin osa tupakoitsijoista on.... Eihän se tumppi siellä maassa haittaa. Niin pienikin vielä. Eikä se askikaan... JA kaikki näistä liukenevat myrkyt päätyvät viimein Itämereen. Onpa kiva kesällä uiskennella asetonissa ja tervassa.
    Yhden tupakantumpin hajoaminen kestää keskimäärin puolitoista vuotta makeassa vedessä ja kolme vuotta merivedessä. Järviin, jokiin tai meriin kulkeutuneet tumpit päätyvät helposti  ruuaksi linnuille ja mereneläimille, jotka voivat vahingoittua, jopa kuolla.Maailmanlaajuisesti luontoa kuormittaa lähes viisi triljoonaa tumppia joka vuosi. Ota hetki aikaa, ja mieti, miten V A L T A V A luku tuo on!!!  Tämä ongelmajätevuori painaa 25 miljoonaa tonnia. Tupakan tumpeista huuhtoutuu vesistöihin ja maaperään myrkyllisiä aineita. Kansainvälisesti tupakan tumpit ovat yksi kerätyimmistä roskista rantojen siivouksen yhteydessä.. Joka vuosi tupakkateollisuus tuottaa yli 6 triljoonaa savuketta. Tupakkateollisuuden haitalliset vaikutukset metsien hävittämisessä, ilmastonmuutoksen kiihdyttämisessä, roskaamisessa ja metsäpaloissa ovat valtavia ja ne lisääntyvät koko ajan. Täältä voit katsella, miten rööki palaa!

    Tupakkaviljelyssä käytetään suuria määriä torjunta-aineita, keinotekoisia kasvunsäätelijöitä ja kemiallisia lannoitteita. Aineet aiheuttavat vakavia ympäristöllisiä terveysongelmia erityisesti matala- ja keskitulotasoissa maissa.  Varmasti on tarkaan mietitty työtekijöille turvalliset työolosuhteet, vai mitä luulet? Eikä yhtään lasta ole orjatöissä tupakkateollisuuden missään vaiheessa, sehän on tietysti myös aivan satavarmaa? Eli ihan on eettinen valinta vetää spaddua. Tupakka kuluttaa muita viljelykasveja enemmän maaperän ravintoaineita, minkä takia tupakkaviljelmille joudutaan joka vuosi raivaamaan uusia viljelypeltoja. Ja mitä tapahtuu, kun metsiä raivataan, varsinkin topiikissa? Eroosio on oikea vastaus. Metsien tilalle syntyy autiomaita. Tuhannet kasvi- ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Maailmanpankki arvioi, että kehitysmaiden jäljellä olevat metsäalueet katoavat kokonaan 60 vuodessa, jos nykyinen suunta jatkuu.
    Tupakan kuivattaminen vaatii paljon energiaa, joka tuotetaan kehitysmaissa yleensä puuta polttamalla. Ja mistä se puu saadaan....? Tupakka aiheuttaa 5–25 prosenttia kehitysmaiden metsätuhoista. Maailman terveysjärjestön laskelmien mukaan 300 savuketta varten on kaadettava yksi puu. Metsien hävittäminen edistää ilmastonmuutosta vähentämällä puita.


    Maailmassa on lähes 600 tupakkatehdasta, joista jokainen käyttää runsaasti vettä, energiaa ja kemikaaleja.  Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tupakan valmistus tuottaa vuosittain yli kaksi miljoonaa tonnia kiinteää jätettä, 300 000 tonnia nikotiinia sisältävää, ei-kierrätyskelpoista jätettä ja 200 000 tonnia muuta kemikaalijätettä. Se on paljon se!
    Myös tupakkateollisuuden hiilidioksidipäästöt ovat merkittävät: pelkästään Yhdysvalloissa tupakkateollisuuden hiilidioksidipäästöt vastaavat neljän miljoonan auton päästöjä.



    Myös viime vuosina yleistyneet sähkösavukkeet uhkaavat ympäristöä. Ne on valmistettu muovista ja tuotteet sisältävät elektroniikkaa, eli niiden valmistaminen vaatii paljon energiaa ja luonnonvaroja, ja hävittäminen kuormittaa luontoa. Niiden olemassa olo rasittaa myös meidän perheemme ekoelämää. Irlantilainen lopetti kokonaan tupakan polton, kun hänen isänsä -koko ikänsä röökiä vedellyt mies- sairastui kurkkusyöpään, ja oli muutaman vuoden täysin ilman. Jostain syystä addiktio otti hänet taas valtaansa tuon hiton sähkötupakan muodossa. Niistä voinkin kirjoittaa uuden tarinan. Tämän tarinan opetus oli: 

    JOS POLTAT, LOPETA!! NYT! HETI! NO EXCUSES!!

    Säästyt Grandadin kohtalolta (elossa onneksi, vain äänihuulet menneet, ja jatkuva keuhkoteiden tulehduskierre päällä), säästät ympäristöä, läheisiäsi, pelastat maailman!

    Lähteenä käytetty:

    https://suomenash.fi
    ymparisto.fi
    https://nikedu.fi
    cancer.org
    maailma.net
    stat.fi
    worldometers.info

    Kommentit

    1. Auts. En olisi halunnut tietää. En siis polta, mutta ällöttää ajatus siitä, kuinka monin eri tavoin luontoa turmelemme. T. Hirviöäiti

      VastaaPoista

    Lähetä kommentti

    Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

    Tämän blogin suosituimmat tekstit

    Maailman helpoin kosteusvoide

    DIY hoitoainepala hiuksille

    DIY: Palasaippua