Vaatteet, ihmekuitu ja ostolakko

Kommentointiosio ei näemmä toimi; en pysty vastaamaan mihinkään... Kunnon epäteknisyyden multihuipentumana en löytänyt mitään evästeasetuksia, joita ehkä olisi pitänyt muuttaa, enkä mitään muutakaan, jolle jotain itse voisin tehdä, joten syytän Blogger-alustaa, ja toivon, että he jotain asialle joskus ehkä tekisivät. 

Arvatkaa, ketkä eivät ole epäteknisiä eivätkä syytä ketään, jos homma ei pelitä?? No suomalaiset insinöörit, jotka ovat kehittäneet Infinited Fiber Companyn , joka kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Hyvä Suomi!! Hyvä suomalaiset, introvertit, nörtit, kuumat, kiihkeät ja vähemmän sellaiset insinöörit, jotka jaksatte puurtaa tämän asian kimpussa. Onko tästä puhuttu ruokottoman vähän, vai olenko vain minä ollut uutispimennossa? Hyvä laittaa miljoona kysymystä, joihin kukaan ei ehkä koskaan pysty vastaamaan, kiitti Bloggerin (tai minun....)! Lisäksi kuvilla ei ole mitään tekemistä tekstin kanssa, kuten tulet huomaamaan. On vaan niin mahdottoman kaunis ruska! Suomalainen insinööri ei tekisi milloinkaan tällaista!



Infinited Fiberissä kyse on siis innovaatiosta, joka viimeinkin ratkaisisi tekstiilijätteen kierrätys- ja uudelleenkäyttöongelmat, koska he ovat luoneet kuidun, jota voi käyttää ikuisesti (tai ehkä "ikuisesti" tarkoittaen TOOOOODELLA pitkään, en tiedä. Haluaisin kysyä insinööreiltä.) uudelleen ja uudelleen. Ensin kerätty ja lajiteltu tekstiilijäte revitään mekaanisesti lyhyeksi langaksi, ja siitä poistetaan mahdolliset käytetyt metalliosat, kuten napit ja vetoketjut. Materiaali puhdistetaan kemiallisesti, jolloin siitä poistetaan väri ja pintakäsittelyaineet. Tämä kiinnostaisi enemmänkin; millaisia myrkkyjä nuo kemialliset aineet ovat, ja voidaanko niitä käyttää suljetussa kierrossa? Tähän en vielä ole löytänyt vastausta, mutta pian otan yhteyden insinööreihin.

Ei-selluloosapitoiset ainesosat, kuten polyesterilangat, poistuvat tässä vaiheessa, ja mitä niille tehdään olisi kolmas kysymykseni insinööreille. Poiston jälkeen jäljelle jää puhdasta lumppua. Se liuotetaan nestemäiseen muotoon ja lopulta puserretaan mikroskooppisten suuttimien läpi kehruuhauteeseen, jolloin siitä muodostuu uutta kuitua. Keinokuidut ovat olleet suuri ongelma vaatteiden kuitujen uudelleen käytössä. Infinited Fiber ainakin lupaa, että sekoitekankaitakin voidaan käyttää heidän kierrossaan. Aikas mahtavaa! Hyvä insinöörit!! Eikä siinä vielä kaikki; he pystyvät muuttamaan myös pahvia, paperia ja maatalousjätettä ihmekuidukseen. Mun mielestäni tämä on tajunnanräjäyttävää, jos oikeasti koko homma on yhtä hienoa, mitä kirjoitetaan! Insinöörit ovat saaneet rahoittajikseen mm. H&M:n (KYLLÄ!!! Toinen mindblowing -hetki!), Fortumin ja Virala Oyn, joten selkeää uskoa ihmekuituun on.



Aiemmin kirjoittelinkin vaatteista ja niiden tuottamisen ympäristövaikutuksista (ja näemmä jo silloin on kommentointi ollut hankalaa, mutta ONNISTUNUT!! Nyt ei enää onnistu ollenkaan...Kiva, että jotkut vielä jaksavat lukea tätä blogia, jossa mikään ei toimi, asiassa ei pysytä, kuvat eivät liity ikinä aiheeseen, ja aiheetkin poukkoilevat insinööreistä lehmiin!). Palataan TAAS aiheeseen; sivusin siis aiemminkin puuvillan tuotantoa, joka on järjetön vesisyöppö. Nykyisin melkein firma kuin firma mainostaa olevansa "ekologinen", koska tuotteista löytyy ekopuuvillainen mallisto. Mutta hei, yllätyyyyys; se käyttää yhtä paljon vettä kuin tavispuuvilla. Erona on vain se, että järjetön määrä myrkkyjä puuttuu eko-versiosta. Ekopuuvillakiloa kohden tarvitaan kuitenkin huomattavasti suurempi viljelyala, kuin tavispuuvillakiloa kohden, joten isot alat ruuantuotantoon soveltuvaa peltoa on valjastettu puuvillan tuotantoon.



Yhden T-paidan valmistus voi viedä jopa 2700 litraa vettä, Y H D E N t-paidan. Mulle konkretisoituu vesimäärät hyvin, kun kesällä kuljetan eläimille laitumille vettä isoissa 1000l tankeissa. Jos et hahmota määrää, niin usko: 2700 litraa on paljon. Infinited Fibre on laskeskellut, että jos 10% nykypuuvillan määrästä korvataan heidän kuidullaan, päivittäin ruokaa riittäisi vapautuneen viljelyalan myötä miljardille ihmiselle. Tämä jos joku on melkomoinen ajatus. Plus se, mitä puuvillan tehoviljely tekee pinta- ja pohjavesille, eroosiolle, ihmisten terveydelle.  Tiesitkö, että Aral-järvi on kuivunut puuvillantuotannon vuoksi? Lue ensin National Geographyn artikkeli  , ja katso sen jälkeen Stacey Doodleyn dokkari Totuus halpamuodista (siellä muuten hahmottuu vesimäärätkin aika konkreettisesti!). Dokkari on ilmaiseksi Yle Areenassa katsottavissa. Se ei mene ihan yhtä syvälle tämän maailman toiseksi saastuttavimman teollisuudenalan syövereihin, kuin The True Cost, mutta on hyvin silmiä avaava sekin. 

The True Cost on nähtävissä ainakin maksamalla pikkuisen summan rahaa. Suosittelen! En yhtään muista, mistä itse sen joskus ihan ilmaiseksi katsoin, mutta edelleen se pyörii mielessäni. Se, jos joku oli mindblowing, ja sysäys ensimmäiseen uusien vaatteiden ostolakkoon. Jos englannin kieli sujuu, käy myös kahlailemassa Infinited Fibren nettisivuja, ja ehdottomasti ota heidät Instassa tai facessa seurantaan, jos niissä seikkailet. Insinöörit ovat myös mindblowing.



Entä sitten seuraava pohdinta -tähän olisi ihana saada kommentteja, joten koita, jos sinä onnistut. Minä en pysty vastaamaan. Nääs; Facessa tai Instassa oli keskustelu kirpparivaatteet vs. oikeasti ekologiset ja eettiset uudet vaatteet (ei nuo yllämainitut ekopuuvillavaatteet, eikä niiden kaltaiset viherpesuvaatteet, vaan oikeasti ekologiset). Joku kirjoitti, että ei osta kirppareiltakaan halpamuotia, koska se voi innostaa ekologisista ja eettisistä asioista tietämättömiä myyjiä ostamaan niitä taas uutena, kun vanhat voi kerta myydä kirpparilla, ja niistä saa vielä rahaa uusien ostoon. Kirjoittaja mielummin ostaa vaikka kotimaisia pellava- ja villavaatteita uusina, kotimaisista yrityksistä. Mielestäni mielenkiintoinen pointti! Luulen, että jos lompakkoni olisi huomattavasi paksumpi, saattaisin kallistua tähän samaan... En tiedä. Asiaa pitää pohtia, ja keskustelu ja erilaiset näkökulmat asiasta olisivat mielenkiintoista luettavaa. Kommentoi vaikka Instaan, jos täällä ei toimi. 

Mukavaa tiistaita just sulle. Muista arjen kiireiden keskellä pysähtyä aina silloin tällöin ihailemaan tätä mieletöntä ruskaa - yksi syysmyrsky ja se on muisto vain. Ja jos tunnet jonkun Infinited Fiber Companyn insinöörin, niin kerro, että saa soittaa innostuneelle hipille, ja varautua outojen kysymysten tulvaan. Tai vielä parempi; introverttinä pistän viestiä firmaan ja lataan kaikki nämä kyssärit siihen! Jotenka To Be Continued....




P.S. Uusien vaatteiden vuoden ostolakko vol 2 alkoi muuten omalla kohdallani just nyt! Ootko mukana?? Viimeksi säännöissä sovittiin, että suureen tarpeeseen tulevat pikkarit ja sukat saa ostaa uutena... Ihan vaan, ettei taas tarvi ihmetellä!

Kommentit

  1. Hahahaa, pystyn kommentoimaan!

    Ekologiseen pukeutumiseen kuuluu erittäin olennaisesti KORJAAMINEN! Parsiminen, paikkaaminen, tuunaaminen, kaikki se ihana näprääminen. Osa lasten legginsseistä on korjattu yli viisi kertaa, omat farkut 15 kertaa. Vaatteille saa elinikää hirveän paljon lisää ja uuden ostamisen tarve siirtyy aina kauemmas.

    Joskus jos tarve iskee, enkä pysty itse valmistamaan tarvittavaa vaatetta, suosin kyllä kirppareita, koska uutta materiaalia ei silloin tarvita. Jos on pakko ostaa uutta, suosin kestäviä ja ekologisia merkkejä ja toki suomalaisuutta. T. Hirviöäiti

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua