Ferritiini ja elämä



Hyvät naiset (vähän vähemmän ne muutamat harvat mieslukijat ja kaikki muut) tarkastakaa ferritiinitasonne. Olkoon kuinka vaan sanottu "muoti-ilmiöksi", niin silti! Vaikka itse maksaen labraan, vaikka olo olisi suht ok, vaan vähän mikääneitunnumiltään -fiiliksiä tai hiukan "syysväsymystä". Jos varastorautalukemat pääsevät kehnoille leveleille, niin olo on pyllystä. Joillakin jo paljon korkeammillakin lukemilla on olo ihan pyllystä. Ihan kuin asuisi jumittuneena siellä pyllyssä, eikä pääsisi pois. 

Ferritiinin tehtävä on toimia raudan varastoijana. Ferritiini on myös siitä kinkkinen kaveri, että hemoglobiini voi olla hyvä, mutta silti varastorauta on lopussa. Ja olo persiistä. Varastorauta on hämmentävän vähän tutkittu ennen viime vuosia -"muoti-ilmiö"- , mutta johtuukohan se siitä, että vaiva on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä?? Jos miehet olisivat tällaisia kuoria, joista elämä on valunut pois, niin ihan vamasti jo 1750-luvulla joku olisi asiaan paneutunut. Todella kattava tietopaketti on puhti.fi -sivuilla Siellä voit katsoa oireet, ja mulla on melkein ne kaikki... Ja ihmetellä viitearvoja, joiden mukaan 10 on ok, mutta nykytutkimuksen mukaan alle 30 on anemia, ja osa lääkäreistä on sitä miletä, että olo on normaali, jos lukema on lähempänä 100. Hämmentävää maallikolle.


Minähän olen isääni tullut; lääkäriin mennään vain, kuin on käsi katkenneena kainalossa tai toinen jalka halvaantunut. Turhaan ei siellä rampata verorahoja tuhlaamassa! Pitkään ihmettelin itselleni epätyypillistä valtavaa alakuloa,  saamattomuutta. Mukana kulkivat muistikatkokset, unihäiriöt, keskittymiskyvyn puute, hiusten lähtö, ärtyisyys. Urheilu ei kiinnosta; jo pelkkä ajatus hengästymisestä saa ahdistumaan ja sykkeen nousemaan, palan kurkkuun. Kaiken kruunaa ympärivuorokautinen VÄSYMYS, joka ei ole nukuttavissa pois (varsinkin kun se uni ei tule!!!). Kun ilmoitin Irlantilaiselle varanneeni työterveydestä ajan, hänkin tajusi, että nyt on OIKEASTI jotain vialla.

Perussettiä aina harvoilla lääkärikäynneilläni: Pitää Purskahtaa Itkuun ja sieltä nyyhkytyksen lomasta sitten ulvaista vaivansa. Tällä kertaa kuului: "KUNMÄENJAKSAOLLAKOKOAJANVÄSYNYT!!!" Tällä reissulla nuorta lääkäriä suojasi onneksi naamamaskit;  minä sain omani suojissa rauhassa vuodattaa räkää ja hän sai omansa takana kätkeä hymynkareensa, kun Drama Queen oli saapunut vastaanotolle. (Vinkkaas muuten joku ohje, jolla kädetön voisi kokeilla ommella kestomaskin!  Jos jaksaa...Näemmä tarvetta on täällä Satakunnassakin, vaikka pandemiatilanne on ihan hallinnassa.)

Onnea on lääkäri, joka OIKEASTI antaa ymmärtää, että nyt tämä homma selvitetään, ja sinusta tehdään ihan normaali, toimiva ihminen. Lääkäri, joka heti tuo myös henkisen puolen esille. Lääkäri, joka mittauttaa ferritiinit, ja ymmärtää, miten se vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ja onnea on TYÖTERVEYDENHUOLTO!!! Kun on melkein kymmenen vuotta ollut maatalousyrittäjä ilman mitään palkansaajan etuja, niin jopa on luksusta vaan kävellä in and out lääkäriin ja labraan, ja ta-daa: lasku ei tule siellä eikä perästäkään kuulu!! Uskomaton etu, jota ei aikanaan tajunnut arvostaa. Nyt olin ihan, että vau. Ja kiittelin niin vuolaasti, että siinä tuli kaikkien päivän epäkiitollistenkin kiitokset kuitattua. 

Lääkäri kehoitti tankkaamaan rautaa ja C-vitamiinia 2,5 kk. Sitten mittaillaan arvot uudelleen, ja jos ne eivät ole nousseet, niin katsotaan uudelleen, miten edetään. Kahvi, tee ja maitotuotteet pitää jättää pois, sillä ne estävät raudan imeytymistä, C-vitsku puolestaan edesauttaa sitä. Vielä ei ole löytynyt vatsalle sopivaa valmistetta, joten ekominä on kauhuissaan, kun osa ostamistani tuotteista jää ehkä käyttämättä. Tuntisinpaitseninomaaliksi -minä taas ei välitä yhtään, koska se tahtoo vain elämänilonsa takaisin.


Joten vinkkiä pukkaa: ÄLÄ PÄÄSTÄ ITSEÄSI TÄHÄN JAMAAN! Täällä ei ole yhtään kivaa, vaikka tosi monta kaveria on samassa tilanteessa. Se ei lohduta, voin kertoa! Jos olet ihminen, jolla on kuukautiset, ota rautakuuri silloin tällöin. Käy tarkistamassa ferritiinitasosi. Jos se on alle 30 tankkaa rautaa, vaikka lääkäri sanoisi mitä, ja se ei muuta terveyttäsi haittaa. Ihana lääkärini asetti tavoitteeksi "vähintään 60, mielummin yli 70", joten se kertoo viitearvoista jotain. 

Ehkä kuulkaa blogitekstitkin ovat hetken päästä hauskempia, kun rautavarastot täyttyvät! Ehkä niitä on jopa enemmän! Ehkä vihdoin teen myös työni! Ehkä tulee uni!Toiveet ovat korkealla, katsotaan, miten käy!



Kommentit

  1. Moikka, tässä ohje, jolla itse surautin kasvomaskeja (kuminauhalla), ja oli kyllä helppoa, vaikka en olekaan mikään mestariompelija. Tarvitaan esim. käytettyä lakanakangasta tmv. ja kuminauhaa. Kuminauhasta kannattaa tarkistaa, että se kestää 60 asteen pesun. Omani tilasin Eurokankaasta, sieltä sai tilattua nauhaa metritavarana. Tsemppiä rauta-arvojen palautumiseen!
    Kasvomaskiohje: https://kasityokekkerit.fi/2020/04/kasvomaskin-kaava-ja-ompeluohje/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä koitan.... katsotaan, tuleeko siitä pelkkää haaskausta, jos se meneekin ihan pieleen... :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua