Super-Selja





 


Jos en ole tarpeeksi tämän syksyn ihanuutta hehkuttanut, niin kerran vielä! On ollut ihan mieletöntä, ettei syyskuussa tullut yhtään pakkasyötä, joka olisi vienyt kasvit ja kukat, vaan syksy oli niin lämmin ja leuto, että vielä lokakuun alussa sai kerätä satoa. Eikä mitä vaan satoa, vaan tummansinistä satoa; ulkona kasvaneita viinirypäleitä ja mustaseljan marjoja.




Mustaseljaa ei pidä sekoittaa muihin seljoihin, jotka ovat myrkyllisiä. Mustaseljakin on raakana marjana myrkyllinen, mutta sen hurmaavan kauniit kukat, ja isot marjatertut kypsinä ovat superfoodien superfoodia. Kukkaterttuja en tänäkään vuonna malttanut kerätä tee- tai mehuaineeksi, mutta marjoja keräsin ihan mahdottoman määrän. Seljankukan pitäisi auttaa vilustumisoireisiin, lieventää ja jopa parantaa ne kokonaan. Puutarhassa on kolme isoa mustaseljapensasta ja tänä keväänä istutin kolme lisää, koska ne ovat kasvina kauniita ja lisäksi sato on mukavasti loppusyksystä kerättävissä. Marjat eivät ole mitenkään ihmeellisen herkullisen makuisia, mutta niillä on järisyttävät terveysvaikutukset:  lisäävät vastustuskykyä, vahvistavat sidekudoksia, toimivat käheyteen, keuhkokuumeeseen, hermosärkyihin, kolmoishermosärkyyn, jopa iskiakseen. Viime vuoden jäljiltä tuo keuhkokuumeeseen auttaminen on lähellä sydäntäni, ja viime vuonnahan marjat jäivät pensaisiin lintujen superfoodiksi, kun makasin jo keuhkokuumeessa kykenemättä niitä keräämään.

No tänä vuonna keräsin kaikki täysin kypsät tertut ja tein niistä mehua. Siitä tuli ihan jumalaisen kauniin väristä - ihan kuin täyteläistä punaviiniä! Ja se on hyvä se, koska olen ollut nyt 8 viikkoa absolutistina (pois lukien Irlantilaisen synttärit, jolloin kokkasin ahventa valkoviinikastikkeella. Olinkin ottanut vahingossa punaviinipullon - SE ON IHAN MAHDOLLISTA!!!!- ja tuli ahventa sitruunalla ja lirauksella punaviiniä, ja sitten join kaksi lasia punkkua), koska unen laatu on niin huonoa. Ei se mihinkään ole parantunut ilman alkoholia, mutta eipä sitä alkoholiakaan ole mihinkään näemmä tarvinnut. Joskus vaan tekee mieli punaviinilasillista, mutta plaseboefekti mustaseljamehulla on toiminut toistaiseksi ihan hyvin!

Pohdiskelin ihan, että pitäisikö pistää pensaita ihan peltoonkin viljelykasviksi, ja myydä luomumustaseljaa, mutta onkohan maailma valmis tähän? Tai Satakunta...? Minä olisin, ja jotain uutta pitäisi farmirintamalla kuitenkin kehitellä. Ajatusta pidemmälle tämä ei ole edennyt, koska viime aikoina vaivannut kaamea väsymys, saamattomuus ja muistikatkokset vievät terän edetä ajatustasolta yhtään mihinkään muualle. Kävin jopa tapojeni vastaisesti työterveydessä (näin yrittäjän näkökulmasta ihan mieletön palvelu ja etu sekin! Sinne vaan maksamatta mitään, lääkärit ja labrat yksityisellä ja palkkakin juoksi samalla!!) Toivottavasti pian selviää, mikä tätä aiheuttaa, ja sitten on pellot piukassa seljapensasta, viinitarhaa, karhunvatukkaa ja kurpitsaa, jotka saan ensi vuonna toivottavasti pellolta myyntiin asti... 

Mutta terveysongelmat sikseen; jos olet puutarhaihimisiä, jolla on pihalla tilaa isolle pensaalle, niin tämä saa kyllä suositukset. Helppohoitoinenkin kuin mikä, eli ei vaadi yhtään mitään toimenpiteitä  (no istutus tietty!!) tuottaakseen satoa ja kukkiakseen äärimmäisen kauniisti. Kukat muuten kestävät maljakossakin hyvin, ja tekevät pitkään hengissä ollessaan juuria, joten pistokaslisäys on mahdollista ja jopa helppoa. 

Siinä hipin yhdistetty terveys- ja puutarhavinkki lokakuulle. Ole hyvä, kippis viikonlopulle ja paltaan taas!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua