Rahaguru

 

Rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä on alettu puhua viime aikoina huomattavasti entistä avoimemmin. On sijoitus- ja säästöblogeja, velasta irtaantumisblogeja ja somessa paljastellaan palkat ja kehoitetaan avoimeen rahapuheeseen. Se on oikeinkin virkistävää verrattuna entisiin aikoihin, jolloin arvailtiin auton, talon tai puheiden perusteellajonkun varallisuus ja lehdistä kyttäiltiin oman paikkakunnan verokuninkaat ja -kuningattaret. Ja sitten ne oli loppuelämäksi leimattu ”rikkaiksi”, kun kerran nimi oli lehdessä ollut yhtään kiinnittämättä huomiota siihen, oliko kyseessä ansiotulot vai pääomatulot tai viimeisen omaisuuden myynti.

Minäkin olen täällä blogissa rahaa sivunnut, tai lähinnä sen puutetta, koska vuodet 2018 ja 2019 olivat ihan järkyttävän huonoja farmin kannalta, ja siinä meni sitten omat rahat, farmin rahat, Irlantilaisen rahat ja vielä lainarahatkin humps vaan kaikki kerralla, ja stressitasot olivat ihan jossain muissa atmosfääreissä ja tuli mykoplasmat ja keuhkokuumeet ja 6 kuukauden sairastelut. Ei kivaa, älä kokeile, jos vaan voit välttää. 


Olin aiemmin Metsäfirmassa ollessani avannut Nordnet -tilin, ja sinne olin pistänyt rahaa joskus harvakseltaan hyyyvin satunnaisiin, eikä mitenkään tarkkaan harkittuihin rahastoihin ja osakkeisiin. Nuo lamavuodet veivät sieltäkin muutamia kymppejä vajaa kaiken -onneksi kaikki random-sijoitukseni olivat plussalla, kun niitä myin pitääkseni farmin hengissä. Samoin meille oli kertynyt mukava potti S-bonus -tilille, kun ne vähän unohtuivat sinne vuosien aikana. No ne menivät kaikki lehmien ruokaan vuonna 2018, eikä koko perheen yhteiseen lomamatkaan, jollaista ei ole IKINÄ TEHTY!!! Ja nuorinkin luomulapsi on jo pian 8-vee....

Aloin tässä pohdiskelemaan, että nyt kun on minullakin tuo edelleen ihmeelliseltä tuntuva asia, eli kuukausipalkka, ja viimeinkin kaikki noiden vuosien aikana kertyneet velat ja laskut on maksettu, niin nyt pitää taas jonkinlaista säästöhommelia harjoittaa. Ensinnäkin siitä syystä, että raha kyllä vaan katoaa tililtä, vaikken mitään shoppailuja harrastakaan. Asuminen, ruoka, auto, lasten harrastukset ja hankinnat -niihin katoaa ihan tuosta noin vaan kuukauden palkka, eikä aina meinaa riittääkään. Koska kuitenkin säästän huomattavia summia esim. kosmetiikkkattomssa elämässäni, ruuassa, puhdistusaineista, hygieniatuotteista jne. kun teen ja kasvatan ne itse tai käytä kestoja, niin olen ottanut tavaksi pistää heti palkkapäivänä tätä vastaavan summan Nordnet -tililleni. Yleensä 40-50 euroa, ja jos on ollut reissukuukausi, pistän myös kilometrikorvaukset ja päivärahat samoin tein Nordnettiin.

Pankkikortilla teen salasäästöjä. Valitsin Nordean tarjoamista säästöpalveluista ePossu-palvelun: mahdollisuuden pyöristää korttiostosumma lähimpään tasaeuromäärään, ja erotus menee säästötilille. Kun sinne on kertynyt sopiva potti, siirrän ne Nordnettiin ja sijoitan. Jännä juttu, että niistä muutamista senteistä sitten yhtäkkiä tuleekin kymmeniä euroja, kun aikaa vaan kuluu tarpeeksi. Ja kun ne siirtää sijoituksiin, ei niitä kaipaa sen jälkeen.

S-bonukset ohjasin menemään suoraan S-pankin rahastoon; puolet korkean riskin rahastoon ja toinen puoli kohtalaisen riskin rahastoon. Kesällä niitä ei oikein kerry, kun kaikki ruoka saadaan itseltä, mutta nyt marraskuussa on jo pakko tehdä huomattavia täydennysostoksia Prismasta, jos meinaa perheen pitää hengissä. Onneksi kuitenkin vieläkin suurin piirtein puolet kaikesta syömästämme on omaa: pihalta tai pakastimesta. Se on vaan niin mahtava tunne, kun pärjää itsekseen! Ei haittaa, vaikka bonuksia ei tipu.

Älä nyt suinkaan luule, että olen joku sijoitusmestari ja kauhean rikas - en ole! Pitäisi enemmän opiskella sijoitusmaailmaa ja tarkkailla niitä sijoituksiaan, haistella tulevaisuuden mahdollisuuksia ja nousijoita, sijoittaa suurempia summia ja mitä vielä, mutta minä olen vähän lunki sijoittaja… Korona sai kaikki osakkeet sukeltamaan, joten ei ole vaaraa rikastua hetkiin aikoihin, eikä näillä rahamäärillä muutenkaan, ellei joku osake nouse vaikka 1000%. Sitten on vaara, että on rahoissaan!. Joka tapauksessa luotan siihen, että korko sijoituksille on tulevaisuudessa parempi kuin mitä se olisi pankin säästötilillä maatessaan. Luotan myös siihen, että kaikki osakkeet joskus nousevat Korona -kuopastaan, ja sitten saan palkan tästä joka kuukausittaisesta pähkäilystä, että mihin nämä kymppini tai sataseni sijoitan. Mutta IHANA nähdä, miten pikku hiljaa pieni puskuri taas nousee, eikä kaikki rahat vaan katoa tuntemattomaan ja turhaan, ja samalla saan palkan itse tekemisestä ja ostamattomuudesta.

Hassu juttu on myös se, ettei niitä alkukuusta Nordnettiin sijoitettuja rahoja loppukuusta kaipaa. Ihan pistää sitten kauppakassiin hernekeittoainekset vaikka tortilla-ainesten sijaan, ja sanoo lapsille, että nyt ostetaan yhteinen irttaripussi, eikä jokaiselle omaa. Ja ties vaikka sijoitukset mahdollistaisivat joskus sen (se hyvin todennäköinen 1000% nousu....), ettei toivottavasti enää ikinä mikään katovuosi tarkoittaisi sitä, että on pakko raataa kahta työtä hermot viulunkielenä.



Kommentit

  1. Jäin vähän kaipaamaan ePossua, kun nykyisessä pankissani ei ole semmoista toiminnallisuutta. Sen sijaan olen tehnyt automaattiseksi kuukausittaisen könttäsumman siirron palkkatililtä säästötilille. Sekin toimii, säästöä kertyy vähän niin kuin huomaamatta.

    Kyllä ihminen on vähän sellainen otus, että se saa kyllä kulumaan kaiken mitä tulee - jos ei tee systemaattista, selkeää ja itselle toimivaa säästösysteemiä. Minäkin sijoitan Nordnetissä rahastoihin periaatteella "sijoita ja unohda". Aloitin muistaakseni nelisen vuotta sitten ja ajatuksena oli että vähintään 15 vuottta pitää rahojen vaan kertyä ennen kuin saa niihin koskea. Katsotaan kuinka käy, vielä on toiminut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hienoa!! Munkin piti olla Nordet tulevaisuuden yllätys itselleni, mutta kyllä se kesä 2018 oli SELLAINEN yllätys, että Nordnetkin sai tuta osansa! No pikku hiljaa taas... Kaikki tuollainen huomaamaton säästäminen on kyllä hienoa. Mä pystyn hyvin jonkun S-tilinikin unohtamaan, ja sitten siellä onkin kiva könttä rahaa, joka toivottavasti nyt säilyy siellä siihen asti, että kiva könttä on muuttunut JÄTTIköntäksi! :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua