Oodi etikalle

Ihan parasta zero wastea on käyttää samaa perusraaka-ainetta moneen tarkoitukseen, ja keittiö on loistava paikka, josta tämä tajunnan laajennus voi alkaa. Yksi ihan parhaista aineksista on etikka. Sellainen kotimainen Rajamäen väkiviinaetikka, jota ei pysty meidän talouteemme ihan missään pienissä pulloissa ostamaan, vaan kerralla ostan ihan koko ison (muovi-!!)kanisterin.

Siitä saa tehtyä tuoksuvaa puhdistusainetiivistettä ihan tuosta noin vaan, hyödyntäen samalla muuta mahdollisesti tullutta biojätettä. Täältä löydät siihen ohjeen, jos et ole aiemmin lukaissut. 




Jos ei kiinnosta liotella mitään orgaanista ainesta etikassa, niin pelkkä etikka-vesi-eteerinen öljy toimii myös. Jos ei öljytkään innosta, niin vesi-etikkaseos on loistavaa tavaraa siivoukseen ihan yksinäänkin. Tuoksufriikkinä tykkään siitä, että joku muukin, kuin etikka tuoksuu. Etikan haju haihtuu puhdistuksen jälkeen, ja se neutralisoi samalla muita hajuja, mikä on joskus ranchillä ihan tarpeen.

Toinen tosi mahtijuttu on käyttää sitä pyykinpesussa. Nythän on ihan trendinä kaikki mahdolliset pyykkietikat, mutta hei halooo….! Älä turhaan kanna taas maksullista vettä ja uutta kertakäyttöistä muoviputelia kotiisi, kun voit hoitaa homman helposti itse! Yhden litran (kierrätys)pulloon etikkaa 1-2 dl, ja vettä loput. Taas voit hajustella ja maustella sitä eteerisillä öljyillä, jos niin tahdot. Lakanapyykkiin rauhoittavaa laventelia, treenivaatteisiin piristävää sitruunaa, oikein likaisiin desinfioivaa teepuu-öljyä, ihan miltä itsestäsi tuntuu! Kätevä pyykkietikka korvaa huuhteluaineen, ja toimii myös yleispuhdistuaineena.

Laita pyykkietikkaa muutama ruokalusikallinen tai korkillinen pesukoneen huuhteluainesäiliöön tavallisen huuhteluaineen sijaan. Pieni määrä riittää, vaikka itse tuttuun tapaani hulauttelen enemmän kuin on tarpeen.

Etikan hyötyjä pyykinpesussa:

Pyykistä tulee pehmeää sekä yllättävän raikasta. Kaiken kruunaa näin kesäaikaan tietysti kuivatus ulkona. Mitään teollista, myrkkyjä täynnä olevaa huuhteluainetta ei kyllä ihminen, eikä luonto, tarvitse! Etikka ei myöskään huononna pyyhkeiden imukykyä kuten tavalliset huuhteluaineet. Etikalla lähtee pinttyneempikin hien haju treenivaatteista, varsinkin jos pahimpien pinttyneiden hajujen antaa hiukkasen aikaa etikkaseoksessa liota ennen pesua. Se poistaa muitakin vaikeita hajuja kuten savu, home ja luomufarmarille tärkeä; lehmän paska.

Etikka myös kirkastaa pyykin värejä, ja estää värien irtoamisen. Jotkut rohkeat pesevät jopa kaiken väriset pyykit sekaisin, jos käyttävät etikkaa pesuainelokerossa. Itse en ihan täysin vielä tähän ole uskaltautunut, vaikka välillä luomulasten tuottama pyykkivuori tuottaa kiusausta heittää kaikki vaan vauhdilla koneeseen, mitään lajittelematta.

Jos käytät vielä tavallista myrkkypesuainetta, etikka poistaa pesuainejäämät pyykistä. Melkein ahdistuin ja sain kohtauksen, kun kodinhoitohuoneen kaappiin oli tullut myrkkyyn verrattava ARIEL-purkki. Viesti Irlantilaiselle: " WTF is THIS SHIT?!?!?!?" 
"OMG!! Is that brown shit mouse shit???"""
"NO!!!THIS ARIEL SHIT?!?!?!?!?!?" 

Brown shit oli koiranruokapapana. Ei hiiren eikä rotan shittiä. Mutta ARIEL-shit oli ARIEL-SHITTIÄ!!!! Hän tahtoi sillä pestä sohvanpäälliset, kun mun pähkinäni eivät kuulemma siihen pysty... Ei eroa pesupähkinöihin pesutuloksessa, että turhaan myrkytettiin sitten luontoa ja minä hyperventiloin  JOKA IKINEN KERTA nähdessäni sen purkin. On tämä sitten välillä niin vaikeaa, kun itse voisin tunkea Arielit syyyyyvälle mustaan aukkoon, ja toinen raahaa semmoista kotiin!! Ensimmäinen kaupasta ostettu pesuaine hmmm.... kuinka moneen vuoteen? Vannotin sitten, että sitä ei vaatteiden pesuun käytetä, eikä muutenkaan kuin ihan äärimmäisessä hätätilanteessa. Nyt tarkkailen mielenkiinnolla, MIKÄ on äärimmäinen hätätilanne.

Etikka ei jätä itse mitään jäämiä pyykkiin. Etikan tuoksu -tai hajuksikin jotkut kutsuvat- haihtuu kokonaan viimeistään pyykin kuivuessa. Itse tätä alussa kauhistelin, että miten käy, kun menee Crossfit-salille, ja hiki alkaa kastelemaan treenivaatteita. Että kuinka isoa hajurakoa alkaa porukka pikkuhiljaa tekemään, vaikka kuinka pitäisi yhteisöllisesti ja yhdessä treenata… No turha oli pelko, tai sitten treenaan hyvähermoisten tyyppien kanssa (silloin harvoin, kun tänä vuonna mihinkään treenaamaan olen päässyt!!!), ja itse olen niin turtunut etikan hajuun, etten huomaa enää mitään. Vaihtoehto tämäkin.

Etikka poistaa pyykistä tahroja ja vähentää sähköisyyttä. Ei se tietysti mikään “Vanish räjäyttää lian pois” -tyyppinen tahranpoistoaine ole, mutta ihmeen hyvä kuitenkin!

Itselleni tärkeää on se, että etikka on ekologinen tuote, joka ei sisällä yleisesti allergisoivia aineita, ei myrkytä ympäristöäni eikä kotiani, kun kerta muuten niin luomua ja puhdasta koitetaan olla (Pl. Ariel, joka on nyt ihan piikkinä lihassa...). Iho on ihmisen suurin elin; miksi ehdoin tahdoin sitä kautta tahtoisin jotain myrkkyjä perheeseeni kerryttää? Etikka on myös antiseptinen tuote, joten käytän sitä myös lattioiden, vessan ja saunan pesuun. 

Tietysti sitä tulee käytettyä keittiössä kokkailussakin. Keskimmäisen luomulapsen suolakurkkumania on melkoinen, ja etikka on keskeinen raaka-aine siinä ja muissakin säilöntähommissa.

Etikan fiinimpi pikkuserkku, omenasiiderietikka, on toinen ihan järjettömän hyvä tuote! Sisäisesti ja ulkoisesti löytyy tällekin tuotteelle käyttöä.

Sisäisesti käytän sitä kuumana juomana, ja sisäiseen käyttöön valitsen raakaversion omenasiiderietikasta, koska sen pitäisi sisältää jalostettuja versioita enemmän kaikki mahdolliset hivenaineet. 



Helppo juoma :
1 tl raakaa hunajaa
1 tl raakaa luomuomenaviinietikkaa
1 mukillinen vettä 

Juo metallisella tai lasisella pillillä, koska eihän kukaan tietysti enää käytä kertakäyttöistä muovipilliä -eihän??! Ecosto-verkkokaupasta omani ostin aikoja sitten.



Ulkoisesti halvempaa markettien omenasiiderietikkaa käytän hiuksien hoitoaineena. Pistän lasiin muutaman ruokalusikallisen verran etikkaa, vettä päällä. Liottelen ensin latvat, ja sitten kaadan koko höskän päähäni. Toimii nykyisin, kun sitkeästi ensin pääsin alkuun. Kauan hiukset kaipasivat kaupan myrkkyjä, mutta ei enää ja ai että siitä voi ihminen tulla onnelliseksi. Toimii ilmeisesti näin myös täikarkotteena -nyt kun innolla odotan, milloin Wilmasta paukahtaa ensimmäiset täiviestit.



Kolmas käyttökohden tälle halvemmalle versiolle on kasvovetenä. Supistaa huokosia ja puhdistaa ihoa kyllä kiitettävästi ilman, että iholle päätyy mitään kemikaaleja.

Neljäs kohde, ja erityisen hyödyllinen tänä kesänä on ollut käyttö hyönteisten pistoihin. Pistokohdan päällä kun hetken pitää omppuetikkarättiä, helpottuu kutina kovasti. Vanhin luomulapsi tätä testasi ensimmäisenä, ja nuorin ihmetteli kovasti. Hetken päästä nuorin tuli valtaisat kyyneleet silmistä valuen, koska nokkoset olivat suorastaan hyökänneet hänen pikkuisten nilkkojensa kimppuun. Neitokainen itse haki omppuetikat ja rätit ja ALLE SEKUNNISSA helpotti!! USKOMATONTA, MUTTA KUULEMMA TOTTA!

Tähän vinkkiin voi suhtautua pienellä varauksella -ainakin ajan suhteen-, mutta mistäs minä mitään tiedän, kun en ole kokeillut?!?!?


Kommentit

  1. Herranjestas, olin jo napannut kuvan omenaviinietikkapullon kyljestä olevasta "vilukissan villatakki -juoman ohjeesta aikomukseni instata se saatesanoilla, että olin luullut itseäni avarakatseiseksi, niin etikkajuomaan en kyllä taida kyetä. Onko se sitten mahdollisuus myös sisäisesti? (kaikki mainitsemasi muut käyttötavat jo hallussa, niille <3)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan tajuntaa laajentamaan, ja sisäinen käyttö kehiin! Aloitat laimalla versiolla, ja etenet hardcoreen rauhalliseen tahtiin. Katos se on mahdollisuus; mikään vaiva ei viihdy emäksisessä kehossa, ja etikka -niin väärältä kuin kuullostaakin- pistää kehon happamat aineet huits helkkariin! Tämä on SUURI MAHDOLLISUUS!

      Poista
  2. Onkohan mitään keinoa välttää tuota muovikanisteri? Meilläkin etikkaa kuuluu todella paljon, ja välillä vähän ärsyttää. Mutta noi pyykkietikat! Miten ikinä ihmiset onkaan pärjännyt ilman niitä?! *tähän semmoista silmien pyörittelyä ja turhautunutta huokailua* Tämä etikka homma on taas hyvä esimerkki siitä, miten ekologinen vaihto ehto on usein myös se taloudellinen vaihtoehto. Kertyy myös vähemmän kamaa nurkkiin, kun aineet on monikäyttöisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä taida olla, jos käyttö on suurta. Lasipullot on 0,5 l, niin niitähän saisi kantaa kotiin ostoskärryllisen, ja siinäkään ei ole mitään järkeä. Mä kanssa olen ”hiukan” pyöritellyt silmiäni, sillä joidenkin valmistajien pyykkietikoihin on jo lisätty kemikaaleja... Kuluttaja saa olla niiiiiiin tarkkana näinä päivinä!! Raakaversio on tästäkin syystä hyvä. Mutta nyt menen aamun etikkadrinkille. Moro, ja kiitti kommentista!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua