Tungen itseni laatikkoon / I'm in the box!

****English below***

Vanhat lukijat varmaankin jo muistavat, että inhoan lokerointia. Sitä että ihminen tungetaan johonkin ryhmään minkä tahansa piirteensä vuoksi,  ja luodaan sitten mielikuva ihmisestä ja arvostus sen mukaan. Ja siellä lokeron sisällä sitten on kauhea sota siitä, että oletko nyt oikeassa lokerossa: "Et voi sanoa olevasi ZW, jos käytät vessapaperia." "Et voi sanoa olevasi ekologinen, jos syöt hirven lihaa, vaikka muuten asutkin jurtassa ja kuljet jalkaisin muulin perässä" Hyvät on taas esimerkit, mutta tuleepahan pointti selväksi... Minä olen niin mahdottoman kaukana musta-valkoisesta nykyään. Kun meissä kaikissa on niin monta puolta, ja osa niistä puolistamme saattaa olla hukassa vielä meiltä itseltämmekin. Sen takia kaikki lokerointi on niin hölmöä. Ja sen lokeron sisälläkin on niin monta erilaista tapaa nähdä se sama asia, että ei millään mitään synergiaa synny, vaikka se joidenkin mielestä niin olisikin.



Toiset ihmiset kuitenkin rakastavat näitä viitekehyksiä ja lokerointeja, ja saavat maailmansa kohdalleen, kun voivat paikantaa jokaisen omaan boksiinsa. Joten asetan itse itseni nyt lokeroon, jossa en ole ennen ollut: PLAN-BASED DIET -ihmiseksi olen muuttunut. Karjan kasvattaja ja plant-based. Siinä on sulattamista sitten lokeron sisällä, ja potkut varmaan tulee! Täällä avasinkin aiemmin sitä, miten yhtäkkiä puoliraakaa sisäfilettä ahmineesta sekasyöjästä tuli lihaton. Munaa on edelleen saatava (hehhhheeee!), koska olen kova leipomaan, ja koska se vaan on niin hyvä, helppo ja nopea hätäruoka, joka uppoaa jokaiseen perheenjäseneen ja tarvittaessa myös vauhdilla. Kala on hyvän makuista, nopeaa kokata ja siitä saa monenlaista ruokaa helpolla. Hunaja on ihanaa. Maitotuotteista voita menee paljon ja maitoa pullataikinaan, joten kasvissyöjän tai vegaanin lokerosta saisin heti potkut paheksuvien mulkaisujen seuraamina. Sitten osui reseptejä googlaillessa nimike Plant-based diet, ja siinä lokerossa ehkä on sitten paikkani, jos pakko on johonkin mennä. 


Harvard Medical Schoolin mukaan: " Plant-based or plant-forward eating patterns focus on foods primarily from plants. This includes not only fruits and vegetables, but also nuts, seeds, oils, whole grains, legumes, and beans. It doesn’t mean that you are vegetarian or vegan and never eat meat or dairy. Rather, you are proportionately choosing more of your foods from plant sources." 

Jossain toisessa lähteessä -jonka olen autuaasti unohtanut- oli myös, että Plant-based syöjät pyrkivät puhtaaseen ravintoon; ei lisäaineita, ei valkoista sokeria (pullaa ei lasketa), ei valkoista vehnäjauhoa (paitsi pulla), ei lisäaineista munakorviketta, vaan aitoa munaa jne., ja tämä on niin minä! En kerta kaikkiaan suostu ostamaan esim. kaurapohjaisia ruokakermoja, jotka on valmistettu ulkomailla. Esim. Oatlyn kaurakerman ainesosat tulevat Ruotsista, Tanskasta ja Itävallasta. Varmasti härkävankkureilla, jotta hiilijalanjälkeä ei tule, ja joissa on kolme eri E-koodia, stabilointiaineet, rapsiöljy ja aromit, jos vaihtoehtona on kotimainen luomuruokakerma, jossa on raaka-aineena vain luomukermaa, luomutapiokatärkkelys ja sakeuttamisaine guarkumi. No ok, on kotimaistakin kaurakermaa, mutta siinä kaurajauhojen osuus on 8,5% ja muu on vettä ja edellä mainittuja aineita, joita ei ehkä ihmisen elimistöön pitäisi laittaa. Tämmöinen osui silmiini: "Here’s the easiest way to remember the distinction between the vegan diet and the whole food plant-based diet: people who are vegan can eat Oreo cookies (yup, by some weird glitch, Oreos aren’t made with animal ingredients), and people who are whole food plant-based cannot eat Oreos (well, they can, they just choose not to)."


Kesällä ja syksyllä tämä on todellakin jees ruokavalio, koska omasta maasta ja metsistä saa niin mahdottomasti kasviksia, sieniä, marjoja ja hedelmiä - ei pakkausjätettä, ei kuljetuskustannuksia, ei kemikaaleja, täysin luomua, ja suurimmaksi osaksi ilmaista. Nyt sydäntalvella pakastimen kansi käy tiuhaan tahtiin, kun säilötyt tuotteet päätyvät patoihin ja pannuihin, kestopussukat ovat kovassa käytössä HeVi-osastolla ja Rekossa, ja HäVi- laarit ryöstän tyhjiksi, vaikka se tarkoittaisikin muovin kulkeutumista kotiin. Papuja (ulkomaisia, se vähän raastaa!) saa onneksi mukavasti ja edullisesti pahvipaketeissa marketista, ja kotimaista härkäpapua saa naapurikylästä lähiruokana ja vielä paperipussissa. B-vitamiineja hommaan munien ja kalan lisäksi ravintohiivasta.



Plussaa tässä on se, että koko perhe syö entistäkin enemmän kasvisruokaa, vaikka aina olemme kovia kasvisten, marjojen ja hedelmien syöjiä olleetkin (varsinkin Keskimmäinen luomulapsi. Miten voikin jätkään upota uskomattomat määrät kasviksia ja hedelmiä??!). Muu perhe siis syö lihaa ja kanaa ihan normaalisti edelleen, mutta lapset ovat kovia maistelemaan myös omia erikoisannoksiani lihapäivinä. Nämä erikoisannokset ovat toki tarjolla muullekin perheelle.  Omalta osaltani hiilijalanjälkeni pienenee edes minimaalisen vauvan askeleen verran. Plussaa on myös se, että on tullut kokeiltua uusia reseptejä, ja joitakin todellisia helmiä onkin löytynyt ja tullut kehiteltyä. Esteetikkoa miellyttää myös värien kirjo, ja luonnon ihmeellisyys; miten kauniita voivat kasvikset ja heldelmät olla, kun niitä pysähtyy ihailemaan!


Hirveästi markkinoidaan tällaisen ruokavalion terveysvaikutuksista; kolesterolin lasku, sydän- ja verisuonitautien torjunta, verensokerin lasku. Kolesteroli on ollut hyvä jo aiemminkin, verensokeri jopa liian alhainen, joten niihin en odota muutosta. Kiva, jos en ihan vielä kuolisi sydänkohtaukseen, vaikka lehmät kovasti sitä koittavat aiheuttaakin. Viime talvena sairastin neljä kuukautta putkeen flunssia ja hengityselintauteja, nyt ennen eilistä ei ollut vielä iskenyt mikään (EIKÄ ISKEKÄÄN!!!! Mielenterveys ei kestä! )Tänään pieni lämpö on onneksi poissa, ja korvautunut huuliherpeksellä. Lienen kylmännyt itseni jäätävissä urheiluhalleissa ja lehmälaitumella viikonloppuna. Tiedä sitten, mistä johtuu, mutta voihan syy olla lisääntyneissä kasviksissa, tai sitten rentoutusohjaakoulutuksen tuomasta hermoston rauhoittumisesta tai vaan silkasta tuurista.



Painon lasku -varsinkin näin vuoden alussa- on myös ruokavalion hehkuttajien listalla. Minä olen taas laatikon ulkopuolella, ja olen kehittänyt itselleni talvirenkaan (pienen, mutta havaittavan), koska lurauttelen öljyjä pikkasen suuremmalla kädellä, ja syödä puputan aika lailla paljon, jotta jaksan varsinkin metsätyöpäivät. Enkä mieluusti yhtään vähempää halua painaa. Päin vastoin, mutta talvirengas voisi muuttaa muotoaa Lisäksi jotkut pavut ja linssit aiheuttavat melkomoista turvotusta, että heippa vaan tutut, en ole raskaana. Se vaan tämä PLANT-BASED -vatsa.


Miltä kuullostaa? Haluatko suosikkireseptejäni tänne ja testaukseen? Kerro, ja mielelläni laitan. Olen myös totaalisen innostunut ruokakuvauksen opettelusta. Että voi muuten olla vaikea laji saada mieleisiään kuvia! Mikään yllä olevista ei ole sellainen, kun haluaisin. Suurin osa on tietty vanhoja kuvia, mutta eiköhän uusia tule, varsinkin kun ihana valo alkaa viimeinkin olemaan läsnä! Joten vaikkei kukaan haluaisikaan ruokajuttuja, niin niitä tulee! Ainakin kuvia... 



I have organic farm, with Highland Cattle for beef, and organic berries at the summer time. So one would think beef is my main nutrition, but guess what...? IT IS NOT ANYMORE! I have been vegetarian before for over a decade -it was looooong time ago. It didn't go well, since I was a Uni student ( I guess nowadays uni students are more awake with this stuff than me back then!!!) and didn't make proper search of the vege diet, ate whatsoever, couldn't be bothered cooking proper food for myself and back then options were scarce for vege stuff. So I ended up losing too much weight and having really serious anemia. Probably lacking vitamin B also.

While living in Northern Ireland, Irish and his Mom's delicious Christmas turkey turn me turkey eater during one Christmas. When we return Finland I slowly integrated chicken into my diet. One autumn evening some hunters brought us deer meat, and oooh it tasted so good! When we got Highland Cattle in 2010 I thought I will never eat that meat, but once we slaughtered one naastynasty escaping, accidental teenage pregnant making bull, I decided to taste his meat to get even with all the rainy nights we had been trying to catch him from neigbours' yards and fields. And Highland meat is close to game meat's taste, so of course I liked it. But then last August we had to send away quite a lot of animals due to draught and lack of food for winter. Amongst them was Bertta, one of the very first calves born here, and the look she gave me from the slaughter house truck was too much. I haven't been able to eat meat. Or chicken. Or turkey.

I hate people's need to put themselves into certain group. Ecological people, vegan, country guy, business man, good mother... And then inside that group people are again valuing one another: "You can not call yourself ZW cos you use toilet paper!!" "You are not good mother because your child is playing X-box two minutes too long!" Get the picture? I know it is really in our mind to do that, and then make images of how others are based on that box where we have placed them. But now I have found a great box for myself; PLANT BASED DIET is my box!


According to Harvard Medical School:Plant-based or plant-forward eating patterns focus on foods primarily from plants. This includes not only fruits and vegetables, but also nuts, seeds, oils, whole grains, legumes, and beans. It doesn’t mean that you are vegetarian or vegan and never eat meat or dairy. Rather, you are proportionately choosing more of your foods from plant sources." 

What appeals to me also in its definitions, is that it involves eating clean. Lots of these new vegan "meat and milk replacers" and meals are made out of complete crap; ingredients that don't say anything to anyone and are not good for your body for sure! Also lots of them are imported from other side of the world and I can not see that being ecological. I might be wrong, but I'm not! :D

I still use eggs and sometimes goat cheese. Butter for baking and on top of fresh bread, and white flour for cinnamon rolls. Fish is still on my plate every now and then. (Now somebody is already ready to kick me out of plant based diet -box!!) Otherwise it is all plant based and clean food. In the summer time and autumn this diet rocks, since my garden and forests and sources of free, organic and endless amount of food. I have frozen mental amounts of it, but still now in the heart of the winter shopping is needed, and it is sometimes bit demanding to do ZW. Quite a lot of veggies one can find unpacked, but there is crazy system to pack almost all organic veggies into plastic. So must choose and unpacked ones are winning often.



There are lot of plusses in this diet:
- Whole family eats more veggies and fruits and berries, although we have always been fond of them, but now it has reached next level!
- There should be health effect for diabetes and heart diseases, but I don't know about them, since I am lucky one and don't have them. BUT I haven't had any flu or fever or stomach bug since I started -until yesterday. But it must be due to freezing myself last weekend in kids' tournaments and trying to catch one sick calve in -19 C...
- Weightlose. I don't need to lose weight and I have actually gained a bit weight after diet. See Highland meat is basically fat free meat, but it keeps one filled for a long time. I feel like plant based protein doesn't give the same feeling, so I add mental amount of oils into my food to keep me going. Result; tiny wee belly fat that didn't exist before! Also sometimes beans and lentils make me look like I'm 7 months pregnant. I'm not. It is plant based diet.
- New tasty recipes that I have found or developed myself
- Food looks nice! 

Other family still eats our own meat, and chicken and it is totally fine by me. Baby steps and especially with kids I want to let them choose for themselves. They get healthy, proper home made, additive free food at home, and the funny thing is that they taste the difference to industrial crap that is mostly something else but food. 

I have also gotten really into food photography! Im studying everything I can find on line, and it is fascinating - and difficult. None of the photos on this text look like I would like to, but I'm learning slowly. So there will be lots and lots plant based recipes and food photos in the future! 

Leave a comment! I have problems answering them straight with my own account (great to have a blog which excludes me!!!), so I'll answer as a "anonymous"....

Kommentit

  1. Oon aika samoilla linjoilla (ei mitään yökkölisäaine-kaurakermoja, paljon kananmunia paikalliselta luomutuottajalta ja jättemycket hunajaa omilta mehiläisiltä), mutta lihaa en syö ollenkaan. Siinä kuitenkin isoimpina tekijöinä omat makutottumukset, oma hyvinvointi ja suolistobakteerit. (Kasvissyöjien mikrobikanta on tutkitusti monipuolisempi kuin lihansyöjien, ja mitäpä sitä ei pöpöjen vuoksi tekisi...) Omaa hiilijalanjälkeä halusin hiljattain pienentää ja jätin rahkan syömisen kokonaan. Se oli isoin yksittäinen maitotuotesatsi ja olen onnistuneesti korvannut rahkavälipalat vegaanisemmilla vaihtoehdoilla. Ja joo, voisko saada oikein paljon tosi inspiroivia reseptejä, koska arkikokkaaminen ei kovin usein ole hirveän innostavaa... T. Hirviöäiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JEEE!! Niitä tulee!! ihana tekosyy opiskella lisää ruokakuvausta! Kiitti!!!

      Poista
  2. Luin juuri kirjan Petos lautasella : tiedätkö, mitä kaikkea suuhusi panet?
    Josta inspiroiduin lisää lisäaineettomasta, lähituotetusta ruuasta. Kovin vaikeaa ja työlästä tuntuu olevan kaupasta etsiä "parempaa" ruokaa, eli omia arvoja kohtaavaa. Aluksi joutuu käyttämään kovasti työtä ruokahyllyjen välissä etsimässä oikeat tuotteet. Sen jälkeen miettimään onko tuote opiskelijabudjettiin sopiva ja kolmanneksi miettimään ehtisinkö tehdä ruuan alusta loppuun itse (esim. leipä ). Mielestäni on hirveä ajatus kuinka meitä huijataan esim. markkinoinnin avulla kuinka jokin ruoka olisi mukamas terveellinen..vaikka todellisuudessa se sisältää monia erilasia lisäaineita, aromeja sun muita vaikka tuotteessa olisikin vain 0 kaloria.
    Ruoka reseptit kiinnostavat !.. Kasvispainotteisia, helppoja eikä eriskummallisia aineksia :)

    VastaaPoista
  3. Eeva täällä! Olen myös lukenut tuon kirjan -melkomoista! Sen jälkeen teki mieli heittäytyä omavaraistalouteen, mutta harmi, kun ei onnistu tuosta noin vaan. �� Olen just sun linjoilla ruuan suhteen; hyvin harvoin on aikaa ja jaksamista ihme kikkailuihin ruuan kanssa, mutta silti haluan syödä oikeaa, maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa. Eka juttu on jo työn alla, joten stay tuned! Ja kiitti kommentista!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua