Kunniaa kookosöljylle

Seuraavana superraaka-ainelistallani esittelyyn pääsee kookosöljy. Etikka oli sarjan ensimmäinen keittiön ja kodin monitoimiaine, ja kookosöljy on nyt vuorossa vahvana seuraajana. Sen ainoa miinus on, ettei sitä saa kotimaisena versiona, sillä edes helteisen kesän 2018 jälkeen ei varmaan tarvitse haaveilla talvea kestävästä kookospalmusta. Ehkä ensi vuoden viljelysuunnitelmassa ehdottelen kotimaista luomukookosta, sillä eihän sitä koskaan tiedä... Kotimaisen ruuan tuottajana hiukkasen kirpaisee mainostaa näin hurjasti kookosöljyä, mutta minkäs teet; priima on priimaa! JA sitten disklaimeri heti kärkeen: huomaa ero kookosöljyn ja palmuöljyn välillä. Palmuöljyyn ei ranchillä kosketa pitkällä tikullakaan, vaikka sen välttäminen vaatii JOKAISEN elintarvikkeen tuoteluottelon lukemista T O D E L L A huolella, sillä "rakkaalla" lapsella on monta nimeä, jotta sitä saataisiin ujutettua tiedostavammankin kuluttajan silmien ohi.

Kookosöljyssä on myös pikkuisen katsomisen paikkaa. Tarjolla on nääs kylmäpuristettua kookosöljyä ja raffinoitua kookosöljyä. Jälkimmäinen pukkaa olemaan halvempaa, mutta arvaas mitä? Siihen on syy! Kylmäpuristettua (neitsyt)kookosöljyä ei ole raffinoitu, valkaistu tai kovetettu. Jos öljyjä ei kylmäpuristeta vaan ne raffinoidaan, niiden raaka-aineita kuumennetaan jopa 260 °C asteeseen. Lisäksi öljyjen valmistuksessa käytetään usein kemikaaleja. Öljyt puhdistetaan ”epäpuhtauksista” , mutta samalla niistä poistetaan ja poistuu paljon myös terveellisiä aineita. Raffinoinnin myötä öljyistä menetetään kasvisteroleita, lehtivihreää, makuaineita, antioksidantteina toimivia polyfenoleita, lignaaneja, lesitiiniä, skvaleenia ja muita rasvaliukoisia hyödyllisiä molekyyleja. Samalla hyödylliset rasvahapot altistuvat kuumuudelle, kosteudelle ja hapelle, ja osa öljyjen molekyyleista muutuu aineiksi, joita luonnossa ei alunperin ole. Nämä aineet voivat olla solutasolla haitallisia ihmiselle. Että kaikkea me ihmiset itsellemme ja muille teemme...

Hipin kookosöljyn top 5:

1) Deodoranttina. 



Olen aiemminkin asiasta postaillut, mutta voi mahdotonta, miten hyvin tämä toimii!! Justiinsa loppui kesän alussa tekemä erä, ja tekasin uuden. Koska olin tekemässä neljää asiaa samaan aikaan, menivät soodat ja leivinjauheet sekaisin, ja humosautin mojovan satsin leivinjauhetta öljyn sekaan. Haaskaus on iso EI, joten sekoitin kylmästi vielä eteeristä öljyä ja soodaa leivinjauheen kaveriksi, ja hyvin toimii tämäkin. Ainoastaan harmittaa leivinjauhees haaskaus, mutta ehkä sillä on pieni osuus hipin raikkaana pitämisessä.  Ohjeen dödöön löydät täältä.

2) Kosteusvoiteena



Ai että, kun toimii hyvin. Myös koirat pitävät tästä niin, että odotellessä öljyn imeytymistä on parempi huolehtia siitä, että dogit ovat toisessa huoneessa tai ulkona. Kookosöljy sulaa +25 asteessa, joten koko kesän sai vedellä nestemäistä kookosöljyä ihollensa. Nyt, kun ilmat ovat viilenneet, vatkailin kookosöljystä, sheavoista ja itsetehdystä kehäkukkaöljystä ihovoidetta. Se on aika herkkua -iholle. (ja koirille - EDELLEEN!!)

Tässäpä ohje:

*Kerää kehäkukan terälehtiä, ja anna kuivua päivä tai pari. Laita kukat (lasi)purkkiin, täytä oliiviöljyllä ja anna maustua vähintään 2 viikkoa.

** Vatkaa n. 0,5 -1 dl sheavoita ja 0,5 - 1 dl kookosöljyä vatkaimella kuohkeaksi, syötävän tuoksuiseksi ja näköiseksi vaahdoksi. 

*** Sekoita joukkoon 2 rkl kehäkukkaöljyä.

**** Purkita lasipurkkiin ja hieroskele hiukan kostealle iholle aina tarvittaessa.

Toimii hyvin ilman shea-voitakin, jos haluat vain keittiöstä keholle -metodia toteuttaa. Siirryn itsekin siihen, sillä shea-voi tulee ikävästi muovirasiassa, ja niitä ei nyt yhtään enempää tähän taloon tahdota.



3) Hampaiden hoidossa

Kun lasipurkkihammastahnat ottavat ja loppuvat, eikä uutta ole tilattu, teen omaa hammastahnaa hätävaraksi. 

Tässäpä ohje:
* Kookosöljyä 4 rkl
** Ksylitolia 2 tl
*** Ruokasoodaa 2 tl
**** Piparminttua eteerisen öljyn muodossa haluamasi määrä tippoja. Toiset tykkäävät vahvemmasta mausta, toiset tyytyvät laimeampaan versioon. Ole tarkkana, että on aitoa eteeristä öljyä, jota voi käyttää sisäisesti.
***** Sekoita kaikki aineet keskenään, ja harjaile hampaat normaalisti. Suositeltavaa on sylkeä jämät kompostiin, ettei öljy jähmettyessään tuki putkia. Varaudu myös perheen pienimpien kommentteihin: "Tää on...jotenkin......outoa.....", ja sanot niille vaan, että no harjaas nyt muru vaan, ja sitten nukkumaan/kouluu/eskariin/mihinoletkaanmenossa! Kyllä ne sit harjaa!



Hampaiden hoitoon kookosöljyä on käytetty iät ja ajat myös Oil Pullingin muodossa. Oil pulling eli käytännössä öljyllä purskuttelu on perinteinen auyrvedinen menetelmä suun ja sen kautta koko kehon terveyden parantamiseksi. Oil pullingissa öljy toimii puhdistavana aineena keräten patogeenisia bakteereja itseensä, ja sen myötä parantaa suun ja hampaiden terveyttä, ja samalla sen väitetään edistävän koko kehon hyvinvointia.  Mikäli metodi ei ole tuttu, niin heti kokeilemaan! Helppoa kuin mikä:

Annostele suuhun 1 tl- 1rkl öljyä, ja purskuttele aktiivisesti koittaen imeä öljyä hammasvälien läpi noin 15-20 minuutin ajan. Kannattaa aloittaa lyhyemmästä ajasta, sillä meinaa alussa käydä työstä.

** Sylje öljy biojätteeseen, ja tee lasiin laimea suolavesiliuos, jolla huuhtaiset hampaat. Aivan uskomattoman raikas olo!

Kesän aikana on oil pulling jäänyt, mutta pitääkin taas ottaa ohjelmistoon. Omalla kohdallani huomasin hammaskiven lähtevän ilman hammaslääkärin apua, ihan itsekseen. Isona klimppinä irtosi alaetuhampaiden takaa, ja oikein järkytyin, että mokomaa siellä oli niinkin paljon piileskellyt! Kun kävin tarkastuksessa (neljän sadan vuoden jälkeen, kun olen niin mahdottoman nössö!!!!! Olen myös yllättävän vanha...!), sain kehuja hampaiden puhtaudesta ja hammaskiven poissaolosta. En kertonut kyllä salaisuuttani siellä. Koska olen nössö, enkä jaksanut alkaa kuunnella luentoa fluorista ja hammaslangasta ja muovihammasharjoista jajajajaja... Olipas kivaa!

Samalla tulee muuten voideltua huulet pehmeiksi. Talvella kookosöljy on oikein oiva muovituubikemikaalihirviöhuulirasvan korvike.


 4) Hiustenhoitoaineena

 Usein sipaisen kosteusvoiteen jämät hiusten latvoihin, ja siellä letin sisällä saa kookosöljy sitten tehdä taikojaan. Kesällä, kun luomumansikkapellolla aurinko porotti päähän 14 h putkeen joka ikinen päivä, olivat hiuksetkin kuin lapsuuden luutamummon tekemä pihaluuta. Niinpä tekaisin Pinteristin ihmeellisten ohjeisen avulla superhiusnaamion, ja kyllä se vaan auttoi. Tosin öljyn ollessa päässä - vaikkakin jonkun huivin alla- sitä kovasti toivoi, ettei mikään sankempi joukko ihmisiä osuisi juuri silloin kohdalle. Aikamoinen rasvis oli kyllä fleda, mutta aikamoinen ero oli hiuksillä before and after!

* 2 rkl kookosöljyä
** 2 tl jojobaöljyä (tähänkin varmasti kävisi vaikka oliiviöljy tai seesamiöljy taikka ihan rypsiöljy)
*** jos haluat muutamat tippaset eteeristä öljyä tuomaan tuoksua
**** 1 rkl hunajaa (juoksevaa, joten sulata, jos on ihan kovaksi kivettynyttä!)

Sekoita aineet keskenään, ja hiero joka puolelle päänahkaa ja hiusten pituuksiin. Nuo määrät olivat hyviä omalle rintsikoiden selkänauhaan ulottuville ohueihkoille perussuomitypyn hiuksille. Ihan lyhkäiset tai superpaksut tai superpitkät hiukset omaavat voivat sitten pohdiskellä määriä sopiviksi, jottei kalliita aineita heitetä hukkaan. TOSIN; taas tässä on se hyvä puoli, että mahdolliset ylijäämäaineet voi käyttää vaikka ihonaamiona. Toimii siinäkin, ja kaikki rypyt katoavat 79% (Eikös noin aina mainosteta??!)!  Annan vaikuttaa mahdollisimman kauan, ja sitten tuleekin hauska osio; miten saat sen pestyä pois??? Kookosöljyfleda on aika sitkeä fleda. Omalla kohdallani toimi se, että ensin kosteutin hiuksia minimaalisen vähän, ja hieroin palasaippuaa mahdollisimman paljon ja joka puolelle hiuksia. Huuhtelin huolellisesti, ja toisitn saippuoinnin. Huuhtelin vielä omenvaviinietikalla, ja hyvä se oli! Tässä voi hiuslaaduissa olla eroa, mutta perussuomitypyt voivat kokeilla tätä kikkaa.

5) Ruuanlaittoon ja raakakakkujen leivontaan

Ihan ykkönen aamupuuron joukossa! Sinne marjojen ja protskujauheen sekaan oikein reilu ruokalusikallinen tai kaksi, ja ai että menee puuro liukkaasti alas! Kookosöljyn terveysvaikutuksista käydään ankaraa kädenvääntöä, ja sen sanotaan olevan kolesterolia nostattava, mutta minäpäs kävin viime syksynä labratesteissä, ja ei se mitään nosta. Ei painoa, eikä kolesterolia. Ainakaan kaltaisellani sata metriä pitkällä ihmisellä. Ihan saa vedellä niin paljon kuin haluaa, koska joskus kun onnistuu tekemään oikein täydellisen raakakakun, niin sitä todellakin tulee vedeltyä enemmän kuin osa ihmisistä koko elämänsä aikana. Tosin tässä - niin kuin kaikessa - kohtuus kaikessa on se avainsana. Rakastan kuitenkin kookosöljyn makua esim. intialaistyyppisissä ruuissa, rapeaksi paistetussa lehtikaalissa ja jo edellä mainitussa aamupuurossa.  



Raakakakkujen leivonnassa tämä on oiva aine, koska kylmässähän kookosöljy jälleen kovettuu. Tänä kesänä ei ollut energiaa raakakakkuja leivoskella, ja siihen ne olisivat pöydälle valahtaneet hellelukemien seurauksena. Mutta nyt taas pistetään vahvaan harkintaan.

Lisääkin käyttötapoja on vaikka kuinka ja paljon, mutta näitä meillä käytetään, jos ei päivittäin, niin viikottain. Tuleeko sinulle mieleen jotain omaa must do kookosöljy -.juttua?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua