2018, ja kiitollisuuden aihetta kyllikseen!

Eilen mökillä pohtiessani, mistä lähtisin kirjoitussumaa purkamaan, tuli mieleeni hetki vuoden vaihteen alla, kun Irlantilainen oli kotona kuoleman kourissa (mies-)vatsataudissa, ja minä podin saman ikävääkin ikävämmän taudin lievempää siivoa-pyykkää-hoidalapsetkoiratlehmät -(nais-)versiota juurikin mökillä hurmaavan ja hehkuvan pönttöuunin loisteessa, juurikin lasten kanssa.  Se on kuulkaa niin, että sellaisessa tilanteessa arvostaa sisävessaa ja juoksevaa vettä aika paljon. Tämä oli siis hyödyllinen ja positiivinen kokemus, ja linjassa uuden vuoden lupaukseni kanssa. Aamulla kun klo 05.12 kirmasin umpimustassa aamussa jäistä kivipolkua pitkin kohti ulkohuussia sulkijalihas hikeä tirskuen, kävi mielessä, että on se sisävessa talvella vaan kiva. Toki se huussikin oli, varsinkin kun sinne ehti ajoissa...


Listoja vaille valmis! Ja koivun kaatoa! Ja sähkökin on vaan näennäistä.  Ja rappuset HYVIN näennäiset. Klo 05.12 superkiireessä nuo tikkaat olivat hivenen kiikkerät.

Aloin sitten mietiskelemään myös muita ympäristön kannalta mukavia uusia juttuja  vuodelta 2018, mistä voi ja kannattaa olla kiitollinen. Ihan kuin mun huussiin ehtiminen olisi ympäristön kannalta hyvä juttu... Tai kai se oli, mutta aika mikrotasolla liikuttiin sen hyvyydessä, ja minä todellakin olin kiitollinen huussiin ehtimisestä. Kun taas on moneltakin Insta- ja Face-sivulta saanut lukea, että mitään hyötyä ei ole siitä, että täällä hörhöt (sanalla negatiivinen merkitys) välttelevät muovia ja käyttävät kestokasseja, kun Kiina ja Intia... ( Kiina-Intia -trauman synnystä voit lukea täältä ;) ) , niin hei kyllä vaan on voimaa, kun monet eri asioista hörhöilevät! Positiivinen viba sitten on sanalla hörhö aina kun se tulee omasta näppiksestäni. On kunnia-asia tulla kutsutuksi hörhöksi ekoasioissa!!


TOISET TEKEVÄT ASIOITA. TOISET KATSOVAT KUN NIITÄ TEHDÄÄN. TOISET IHMETTELEVÄT TEHTYÄ.
                    - Tuntematon


1) HäVi-kassit.

Vuoden 2018 lopulla osui silmiini ensimmäiset HäVi-kassit Euran S-marketissa. Ja sen jälkeen Rauman Äyhön S-marketissa. Jos et tiedä, mikä on HäVi-kassi, niin se on pikkaisen kärsineistä, ihmisten hyljeksimistä kasviksista, vihanneksista, hedelmistä, juureksista tai yrteistä koottu iso pussukka, jonka hinta on kokonaiset 50 centtiä.  Jokainen kerta, kun niitä olen onnistunut saamaan, ja HeVi-osaston myyjättären (ei seksismiä; aina he ovat olleet naisia!) siinä samalla sattumoisin nähnyt, niin olen kiittänyt, että tällainen on otettu käytäntöön, ja he ovat varsin vankasti yhtyneet kiitoksiin. On varmasti raivostuttavaa olla ekotietoinen HeVi-myyjä, ja heittää elintarvikkeita pois. Ai, mikä ajatus!

 Ruokahävikistä kaupan osuus on Suomessa 18%, eli noin 65-75 MILJOONAA KILOA VUOSITTAIN. Aivan jäätävä määrä ruokaa!!!! Selventääkö tämä: 65 000 000- 75 000 000 kiloa. KAUHEASTI NUMEROITA!!! Tästä numerorivistä suurin osuus on HeVi-osaston tuotteita.

Ostamissani HäVi-kasseissa on ollut esim. pikkasen tummuneita ja kuoresta haljenneita banaaneja aivan valtava määrä - ehkä lähemmäs 3 kg. Suurin osa kelpasi syötäväksi sellaisenaan, osa smootieihin, ja pahimmista leivoin babana breadin. Samassa kassissa oli kaksi verkkokassillista mandariineja, joista vain kolme yksilöä jouduin laittamaan samoin tein biojätteeseen.

Toinen HäVi-kassi sisälsi 4 kotimaista ruukkusalaattia, 6 kurkkua ja yhden lantun. Kurkuissa oli toinen pää hiukan pehmeä - kenelläpä meistä ei aina silloin tällöin!? Sen kun leikkasi pois, niin täydellistä tavaraa iskettiin ruokapöytään. Salaatit virkistyivät saatuaan vettä, ja vietettyään yön lepäilemässä jääkaapin viileässä syleilyssä.



Kolmannessa oli tomaatteja vino pino, ruukkuyrttejä 6 kpl, jäävuorisalaatti ja irtopersiljaa 3 pussia. Tomaatit olivat niin pehmeitä, että heitin ne heti kattilaan, silpuin joukkoon yrttejä ja tein pastakastikkeen. Jäävuorisalaatista kuorin 3 lehteä pois, ja hiukan lehtiruotia jouduin leikkaamaan, yrttejä joukkoon, ja siinä oli salaatti. Loput yrtit silppusin ja pakastin. Jne.jne. Jokainen kerta on kuin mini-joulu; vähän näkee pusseihin sisälle, mutta lopullinen sisältö on aina yllätys. Positiivinen sellainen!

NYSSITTE PRISMAT, CITTARIT, K-KAUPAT, LIDUKAT JA KAIKKI!!! Sama juttu käyttöön! H E T I. Onneksi sanoma varmasti menee tämän blogin ja insta-tägäysteni kautta perille. EI VAAN; huomenna on mun synttärit. Voisitko synttärilahjaksi sanoa omassa lähikaupassasi/laittaa viestiä ketjuille/ Somen kautta viestittää, että tällainen käyttöön, olkaa niin ystävälliset! Ympäristö kiittää. Voit uhkaukseksi tai porkkanaksi laittaa myös, että muuten muutat Raumalle tai Euraan. Luulisi tehoavan! Koska hörhöissä on voima!

Ainoa huono puoli näissä on muovin kulkeutuminen kotiin. Juurikin mietin viime tammikuun jätehaasteen uusintaa, mutta äänestin mielessäni sitä vastaan, sillä suurempi ekologinen hyöty on ruokahävikin vähentämisellä, kuin hävikkiruuan muovipussien välttämisellä.

2) Leipä-ale

Meidän oma pieni K-market Lapinpata (joka muuten äänestettiin Vuoden 2017 parhaaksi pieneksi K-kaupaksi. Ihan vaan sivuhuomautus, mutta aiheesta tuli palkinto. Niin kiva pikku-kauppa!) on ainoa paikka, missä olen nähnyt tämän kyltin, jossa sanotaan, että ilta-ale -60% koskee PAISTOPISTEEN TUOTTEITA. No arvatkaas, onko laarit tyhjät, kun kauppa sulkeutuu klo 22.00? O! JA kui hyvä se o! (Nyt hiukan kunniaa meidän murteellemme! Yksi kirjain = koko sana! Kui hyvä! No O!)

Niin usein, kun treeneistä varttia vaille iltayhdeksän kurvaan lähi-Lidliin, ihmettelen, että mitä tapahtuu paistoipisteen jämätuotteille, joita on välillä paljon?! Tietääkö kukaan? Onko lukijoissa Lidukan paistopiste-experttiä? Paljonhan lahjoitetaan leipätuotteita; esim. juuri tuo oma K-kauppamme lahjoittaa Rauman seudun työttömille, kun joskus sieltä vanhoja leipiä olisin lehmille herkuksi ja koulutusmateriaaliksi ostanut. NYSSITTE PRISMAT, CITTARIT, K-KAUPAT, LIDUKAT JA KAIKKI!!! Sama juttu käyttöön! H E T I. (Jos ne eivät edelleenkään lue tätä, niin sama pyyntö kuin yllä...)

Äkkiä voisi luulla paistopisteen leiväksi, mutta ei oo. On mun leipomani.


3) Vege-ruoka. 

Jos olet käynyt ulkona syömässä -ravintolassa siis, ei eväsretkellä-, niin lähes joka kuppilasta, gourmet- paikasta, ketjuravintolasta, pikaruokapaikasta ja lounasruokalasta saa nykyisin kasvisruokaa, tai jopa vegaanista ruokaa. Eikä mitään nopeasti pannulla pyöräytettyä paistettua perunaa, vaan oikeasti todella maukasta ja ajatuksella tehtyä hyvää, maistuvaa ja täyttävää ruokaa, jossa on makrotkin kohdallaan.


Äkkiä voisi luulla Hans Välimäen, Tomi Björkin tai Matti Jämsenin tekemäksi vegaaniannokseksi, mutta ei se oo!! SE ON MUN!!! Ihan itte tekemäni!

Jätän tästä nyt ulkopuolelle kauppojen valmikoimiin tulleet vegaaniversiot kaikesta mahdollisesta, sillä omaan ruokafilosofiaani ne eivät sovi. Prosessoituja, yleensä madeinkaukana, sisältävät ainesosia, joita en tajua, ovat vahvasti pakattuja. Ei kiitti, ja no thanks omalla kohdallani. Mutta niitäkin on tullut viime vuoden aikana ihan S A I R A A S T I lisää!

4) Uudet pakkausmateriaalit.

Huomasin päivänä eräänä, kun  tein perheen muille jäsenille ruokaa pakastimesta otetusta -30% aleluomukanasta, että  L'Uomu Nokka ei ole pakattu muoviin, vaan kierrätyskelpoiseen kartonkiin. VÄHÄNKÖ MAHTAVAA! Siitä HK:t, Atriat, ja mitänäitänyton mallia! (Nekin lukee kaikki tätä blogia; I know!)




Ja nimenomaan kierrätyskelpoiseen kartonkiin pakattu, eikä johonkin "bio"-muoviin, joka on vain muovia, joka sattuu hajoamaan mikroksi tavismuovia nopeammin. Se ei ole bioa, eikä ekoa, eikä mitään muuta kuin viherpesua. Ilmeisesti uusia puupohjaisia materiaaleja ilmestyi/ilmestyy myös esim. Lumenen kosmetiikkapakkauksissa, mutta minähän en ole kosmetiikkaa ostanut koko vuonna 2018. Paitsi ihan vuoden lopulla sitä hiton kaupan Rexona-myrkkydödöä, kun iho ei kestänyt enää omaa. Harmittaa se sitten ihan hirmuisesti, enkä  löytänyt kiitollisuuden aihetta siitä yhtään. Paitsi tietysti se, että vuoden pystyin DIY-dödöäni käyttämään ilman ongelmia. Ja että (just ja just) mulla on sentään rahaa ostaa myrkky-dödöä. Parempi sekin kuin ei mitään!

5)Kestopussit.

Kauppoihin tuli vuoden 2018 aikana reippaanlaisesti kestopusseja; osassa kaupoista fiksusti HeVi-osastolla (jälleen TA-DAA oma pikku Lapinpatamme), osassa (BUUU RAUMAN PRISMA) kassoilla ostettavissa. Toki kaupoissa myytävät ovat poly-jotain pohjaisia, eli muovipohjaisia, mutta ainakin parempia kuin kertakäyttöiset muovipussit. Edelleen kannustan jokaista tekemään/teettämään kierrätymateriaaleista kestopussit. Omiani kehutaan viikottain myyjien toimesta, eikä ikinä ole tullut noottia siitä, että pussiin ei näe sisälle tai että yhdessä pussissa on montaa eri tuotetta. Päin vastoin!



6. Tekstiilikierrätys

Joskus viime syksynä huomasin, että meidän pieneen kyläpahaseemme on tullut poistotekstiilikierrätys.  Toistan itseäni, mutta VÄHÄNKÖ MAHTAVAA!!!!! Telaketju, Lounais-Suomen jätehuolto ja 40 muuta toimijaa koittavat saada kiertotaloutta toimimaan poistotekstiilien keräämisen kautta. En tiedä sinusta, mutta itse olin jotenkin äärimmäisen onnellinen nähtyäni tämän laatikon. Tietysti sinne laitettavien tekstiilien lajittelu voi olla äärimmäisen hankalaa, jos jo lasinkin lajittelu joskus on ylivoimaista joillekin, ja siitä voit lukea raivopäisen, kirjoitusvirheitä vilisevän postauksen täältä... Onhan lista poistotekstiilien kohdalla melkomoisen paljon haastavampi:


Siinä on mietittyjä, suunniteltuja ja tehtyjä asioita yhdelle vuodelle jo monta, ja minusta se on hienoa. Vielä hienompaa olisi, jos niitä arvostettaisiin, ja lähdettäisiin mukaan hyvän muutoksen virtaan sen sijaan, että rannalla ihmeteltäisiin sitä. Paitsi ainahan voi vedota Kiinaan ja Intiaan ja jatkaa katsomista ja ihmettelyä. Kumpaan joukkoon SINÄ kuulut??




Kommentit

  1. Olipa mukava aloittaa aamu lukemalla juttusi, piti käydä keittämässä kuppi kahvia ja istua lukemaan oikein ajatuksella. Voi että, muistan hyvin tuon kipeänä ja kuumeessa ulkohuussiin juoksemisen, siinä oli kovalla pakkasella nauru kaukana. Vieläkin olen kiitollinen siitä, että vesi tulee hanasta kun käyn suihkussa, vaikka maalla alkeellisissa oloissa asumisesta alkaa olla jo 15v. aikaa.

    On ollut innostavaa lukea muiden bloggaajien havaintoja ja ilonaiheita kestävän kehityksen saralla, sekä mietteitä tälle tulevalle vuodelle. En ole vielä ehtinyt kirjoittaa omaa juttuani ja mietinkin, että on kiva laittaa linkkejä muiden postauksiin jahka saan oman tekstini rustattua.

    Tosi hieno juttu, että kaupat ovat alkaneet myydä elintarvikkeita alennuksella sen sijaan, että ne menisivät biojätteisiin. Meidän lähikaupassa on selvästi taktiikkana se, että leipää tilataan vähemmän ja illalla usein leipälaarit ovat lähes tyhjiä. Mietinkin usein sitä, että kuluttajille on ihan mahdottomasti tarjontaa ja se väistämättä johtaa myös siihen, että hävikkiä syntyy. Voitaisiinko tyytyä vähempään?

    Kiitos mukavasta lukuhetkestä ja onnea vuodelle 2019!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaanpa, onnistuuko vastaaminen näin. Kiitos kommentistasi. Ehdottomasti samaa mieltä tuosta kauppojen valikoimasta! Aivan järjetön tarjonta KAIKESTA näinä päivinä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua