Black Friday

Edelliseen tekstiini en pysty itse nyt kommentoimaan, kiitos vain blogialustalle tästä näppärästä jekusta! Joten Sofia; Cittarista ja Prismasta löytää pahvivartisia vanupuikkoja. Ja Hirviöäiti; lahjoittaminen on loistoajatus, tosin lahjoitanko Irlantilaisen samalla, ettei se taas roudaa lisää sitä turhaketta kotiin....? Ja KYLLÄ; aion todellakin koittaa DYI-dödöä, vaikka pienemmällä soodamäärällä, jahka kainalot eivät enää näytä spitaalisen ihmisen iholta. Ihan niin kuin tietäisin, miltä se näyttää... Mutta nämä myrkky-dödöt on syvältä!!! SITTEN ASIAAN:

"Black Friday on kiitospäivän jälkeinen päivä eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai, ja sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä. Black Friday on siellä kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä, ja ne myyvät erilaisia tuotteita alennettuun hintaan. "  Näin kertoo Wikipedia. Tänä vuonna tuo suuri yksittäinen ekosysteemin tuhoamispäivä on 23.11. Eikä siinä vielä kaikki; heti perään on Cyber Monday! Ah, miten hyvä!!!! Ja ihmisten päät sekoavat!!! Oletko nähnyt videoita, joissa ihmiset TAPPELEVAT tennismailasta tai taulutelevisiosta, kun Black Friday panee pahintaan? Tai siitä, kun lapsee, mummot ja muut heikommat ihmisrodun yksilöt tönitään ja työnnetään tieltä pois, kun voimakkaammat jyräävät? Tuli mieleen meidän karjalauma uuden heinäpaalin kimpussa... JA sitten me ihmiset ollaan olevinamme jotenkin korkeammalla tasolla muidin nisäkkäsisiin verrattuna. Höpöhöpö; Black Friday paljastaa, että ihan samalla alkeellisella tasolla ollaan. Ne kyllä kuvaavat tätä hulluutta aivan täydellisesti. 



Ikävä kyllä pelkkä perjantai tai maanantai ei enää riitä, vaan hommaa on venytetty viikonkin mittaiseksi, ja mikä pahinta; taas tämä jenkkikeksintö on rantautettu Suomeenkin. Halloween on ensimmäinen syksyn täysin turha jenkkikeksintö, ja sitä seuraa sitten tämä toinen ympäristön vihollinen. Meillä Raumalla oltiin jo viime perjantaina Pikimust Perjandai -tunnelmissa (arvaa osallistuinko...? ;) ), joten eiköhän tässä pian olla koko marraskuun ja jouluaaton välisen ajan sokean ja kuuron ostohurmion vallassa. Sitten alkaakin alennusmyynnit. Kaatopaikat, kierrätyskeskukset ja kirpputorit tursuavat turhaa tavaraa, jonka tuottaminen on maksanut luontoäidin oikean käden ja bangladeshilaisten äitien kolmen lapsen henget. Mutta mitä mittää, kunhan me länsimaiset etuoikeutetut ihmiset saamme K U L U T T A A. Ja nimenomaan turhaan... Jokaisellahan on oltava kertakäyttöinen halloween-asu, joka vuosi uusi kolttu pikkujouluihin, vaikka se olisikin ihan samanlainen musta glitteritoppi, kuin edellisenäkin vuonna, ja pitäähän sitä saada äärimmäisen ruma "kerran päälle, sitten pois" poro-paita jouluksi. Puhumattakaan uusimmasta älypuhelinmallista (myös lapsille, koska oishan se muuten tosi noloa!!), pikkasen naapurin Jorman autoa tehokkaammasta autosta, ja sittenhän pukkaa päälle jo uudet värit vuoden 2019 muotiin. 


Kuluttamista perustellaan sillä, että saadaan talous kasvuun, BKT nousuun ja lisää töitä ja palkkaa, mitä kuluttaa taas enemmän ja enemmän ja enemmän. Minä kysyn, miten kauan on mahdollista kasvattaa taloutta globaalisti ilman, että tämä pallo ei enää kestä? Ei kauaa. Ja varsinkin me, joilla on jo liikaa kaikkea, pitäisi olla ensimmäisinä tajuamassa tämän kaiken hulluus. Mutta kun ei!

Jos olet tajunnut, ja pystyt olemaan yhden päivän (SAY WHAAAAAT!!!!!!) kuluttamatta, niin liitypä Älä osta mitään -päivään. Se on samana päivänä kuin Black Friday, eli 23.11.  Tosin minä haastan sinut ihan koko vuoteen, uusien vaatteiden osalta. Hämmästyt, kun huomaat, miten helppoa se on, kun alkuun pääsee. JA äärimmäisen helposti sitä huomaa, miten turhaa kaiken muunkin ostaminen pelkästä päähänpistosta on. Tämän kuun lopussa tulee vuosi täyteen siitä, kun olen viimeksi ostanut uuden vaatteen. Helmikuussa blogin ei uusia vaatteita -kampanja täyttää jo vuoden. 


Facessa voit liittyä Black Friday- Jag köper det inte (I Don't buy it!) -sivustoon. Kampanjan kuvaus sivuilla on englanniksi seuraavanlainen: Black Friday has suddenly become more of a Black Week and even more so with the newest ploy Singles Day urging people to consume more earlier every year. This is not ok!

We need to consume less, not more and both smarter and more sustainable. That is why I say no to Black Friday and all the other days that urge us to consume without thought and instead incourage people to; fix their stuff, buy second hand and think before you buy!



Lisäksi löytyy Älä Osta -sivusto ihan suomen kielellä. Samalle sivustolle kerätään tietoa Älä osta mitään -päivään ja kestävään joulunviettoon liittyvistä tapahtumista ympäri Suomea.

En kuitenkaan ole järkevää kuluttamista vastaan. Jokaiselle tulee joskus tarve ostaa jotain - uuttakin, ja sehän on ihan fine. Harkitut, eettisesti ja ekologisesti kestävät ostokset on järkiteko. Samoin kuin palveluiden ostaminen, joka on ihan parasta. Vaikka hieronta, tai crossfit -salin jäsenyys, terapiasessio, teatteri tai ravintolassa käynti. Kyllä niillä elämänlaatu paranee, ja olo saattaa helpottua ihan fyysisesti ja henkisestikin. Eikä maailmaan jää turhaa roskaa, ja silti talous jyllää. Mutta pitääkö sen kasvaa joka vuosi, ja vielä mieluusti enemmän kuin edellisinä vuosina JA ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella? En vaan ymmärrä kodin ja kaappien täyttämistä turhalla käyttämättömällä rojulla, joka tuo ahdistusta, kun koti pursuilee turhaa tavaraa. Taas ahdistaa, kun sitä roudataan roskakatokseen/kirppikselle/kierrätyslaatikkoon. Ja taas ahdistaa, kun pitäisi jotain kivaa ostaa, ihan vaan siksi, kun vois instaan pistää, että #shopping. Ei; ei vaan voi ymmärtää. 



Päätin viettää oman Black Fridayni keräämällä viimeiset suppikset metsästä, lehtikaalit, persiljat ja timjamit puutarhasta. Sitten muistin, että eiiiipäs ei; minähän lähden Onnibussin kyydillä Helsinkiin kouluttautumaan. OUMAIGAAD; rantaudun siis keskelle pahinta ostoshelvettiä, kun Onnibussi kurvaa Kamppiin justiinsa tuona helvetistä tulleena päivänä... Voi kohtaloa, ja sen huumorintajua!!!


P.S. Ostolakkopostauksiani voit lukea täältä ja täältä ja täältä


Kommentit

  1. Yritän ymmärtää Black Fridayta niin, että jos joku muutenkin ostaisi jouluksi kovan paketin niin onhan se järkevää ostaa se alennuksella hyvissä ajoin. Mutta totta kai on selvää, että hullut tarjoukset saa ostamaan paljon enemmän kuin kukaan tarvitsee. Jos saa satasella kaksi vempainta, kun muuten saisi yhden, niin toki ostaa yhden sijasta ne kaksi eli tuplaa kulutuksensa. Ja tekee muutenkin turhia heräteostoksia.
    Olen viime aikoina ollut tosi pettynyt siihen, että me fiksut koulutetut suomalaiset emme kykene tarpeeksi kovaan itsekritiikkiin kulutuksen suhteen. Tosi moni fiksu ihminen kuittaa ilmastonmuutoksen sillä, että pyrkii vähentämään muovipussien ostamista. Huom. pyrkii. Ei se vaan riitä. Miksi meille on niin tärkeitä kaikki kuluttamiseen liittyvät asiat? Selataan yöllä verkkokaupan sivuja uudelleen ja uudelleen. Senkin ajan voisi käyttää lukemiseen, uuden oppimiseen, hyvän tekemiseen. Just an idea...

    VastaaPoista
  2. On vaikea ymmärtää argumentointia "miksi en ostaisi, kun kerran tarviin tän ja se on sillon halvempi?". KOSKA ET TARVII! "Mutku..." KOSKA ET TARVII!!! Oikeasti. Meillä on kaikkea. Liikaa. Ei enempää. Jooko, pliiis?! Ahdistaa mokomat tuputus-alemyynnit. Mun mielestä Irlantilaisen palauttaminen voi olla ihan järkevää, jos palautuspaikassa sille on järkevää hyötykäyttöä. Koska eihän saa laittaa vahinkoa kiertämään ja asioista luopuessa pitää varmistua, ettei siitä tule jonkun toisen riesa ja asia päätyy vaan johonkin kaatopaikalle tms. Jännä juttu muuten toi Irlanti. Olin itse siellä opiskelemassa 2005 ja olisin saattanut tuoda sieltä itselleni oman Irlantilaisen, jossei olisi ollut silloin jo tuota Suomalaista. Eli näitä yhdistäviä tekijöitä on näköjään enemmänkin :) Itse pääsin eettisesti eroon pesuaineistani ja joku on kiitollinen saadessaan ne. Ja tää kommentointi on nykyään kyllä jo ihan taitolaji... T. Hirviöäiti

    VastaaPoista
  3. Ainiin, mullakaan ei ole toiminut oikein mikään ekodödö ennen schmidtsin (ja nyt itsetehtyä) soodadödöä, mutta sain lahjaksi Madaran herbal deodorantin, ja se on kyllä melkein jopa hyvä. Ei yhtä hyvä kuin soodadödö, mutta lähelle. Eli siinä ehkä kokeilemisen arvoinen tuote. T. Haisuliäiti

    VastaaPoista
  4. Lisäisin vielä tähän joulukuluttamiseen joulukalenterit! Normaali suklaakalenteri on ihan ok. Mutta miksi tarvimme olutkalenterin, monenn sorttista meikkikalenteria, lelukalentereita, kissoille ja koirille joulukalentereita???

    Itsellä myös vuoden vaatteiden ostolakko joka alkoi maaliskuussa. Koen omistavani suht pienen vaatekokoelman jo valmiiksi. Olen kuitenkin pärjännyt varsin hyvin näillä omistamillani vaatteilla nyt 10 kuukautta. Mistään vaatekappalees ei ole tullut puutetta. Ainoastaan kesällä olisi tehnyt mieli jotain ihanaa värikästä kesämekkoa (en kuitenkaan sellasta käynyt ostamassa). On myös hyvin välttynyt ostohimolta kun on jättänyt kauppojen kiertelyn välistä. En usko että vuoden päästäkään tarvitsen mitään vaatteita.

    Muutenkin kulutuksen vähentäminen olisi mielestäni tärkeää varsinki näin jouluna, voi mahdoton sitä kaikkea joulukrääsää! Olen alkanut hankkia joululahjoja jo syksyllä. Pyrin siihen että joululahjat olisi aineettomia ja olen siinä onnistunutkin hyvin. Olen pikkuhiljaa kerännyt markkinoilta lähituotettuja lahjoja (hunajaa, ruissipsejä yms.) joulupussiin. Olen lahjaihminen, mutta en halua osta tarpeettomia lahjoja. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua