Luomufarmin linssikeitto

Hei, hei, hei! Nyt on jo HELMIKUU!!! Ja lunta on taas sadellut; ai että, mitä katsastusaseman nainen nyt mahtaa sanoa!

Minä puhkaisin justiinsa lehmiä ruokkiessani traktorin renkaan. Se pitää irrottaa ja kuskata auton peräkärryllä kumikorjaamoon. Pikkuinen ongelma oli se, että kaikista farmipihan lumikasoista piti arpoa se, jonka alla kuvitteli auton kärryn olevan, ja sitten lapioida se naishaballa esiin. Hommahan sujui ihan hyvin! Ensimmäinen veikkaus osui oikeaan, ja crossfit -meiningillä annoin lapion heilua; annoin vartin aikaa, ja AMRAPpina heiluttelin lapiota räkä poskella ja lumihiutaleita suuhuni nappaillen, ettei vaan tarvinnut keskeyttää työn tekoa.

Sen jälkeen oli nälkä, ja ai että, kun keitto on hyvää talviruokaa. Voilá; alla on linssikeiton ohje!




Helmikuun vegeruokavinkki on helppo, nopeaksi muunneltava, täyttävä ja lämmittävä linssikeitto. Tästä saa helposti muunneltua enemmän tai vähemmän tulisemman, ja aina tämä vaan maistuu yhtä hyvältä. Maistele keitoksiasi, sillä minun ohjeeni ovat "vähän sinne päin", niin kuin koko kokkaustapani. Pannuihin ja patoihin heitellään raaka-aineita isolla kädellä, ja joskus tulee ihan järjettömän hyvää (ja ikinä ei enää onnistu, kun ei muista, mitä sinne tarkalleen ottaen laittoi...) Ja sjoskus tulee niin pahaa, että vain kohteliaasti kommentoimatta mitenkään ja vain vaistomaisia naamanvääristyksiä lukuunottamatta, perhe nieleskelee sapuskat hiljaa ja nopeasti.

Tähän nyt kuitenkin koitin jopa mittailla raaka-aineiden määrät. Linssikeitossa suola on kaiken A ja O. Tarvitset sitä enemmän kuin luuletkaan, jottei keiton maku jää vetiseksi ja valjuksi. Maistele kuitenkin, sillä harva nautinnolla syö liiankaa suolaista ruokaa. Paitsi Irlantilaisen isä, joka maistamatta vetelee noin 5 tl lisää suolaa ruokaan kuin ruokaan. ARVATKAA VAAN, mikä kiusaus tehdä ihan jäätävän suolaista ruokaa, ja katsoa, missä menee Grandadin kipuraja suolan suhteen!


LINSSIKEITTO:

Tarvitset (suluissa nopean version vinkit):
- 2 rkl kookosöljyä (myös muu käy. Tällä saa kivan aromin.)
-  2-4 kpl (luomu-)porkkanoita
-  2 keskikokoista (luomu-)sipulia
- 2-3 (luomu-)valkosipulinkynttä
- (luomu-)tomaatteja 4-6 kpl (tomaattimurska 1 tlk)
- 1 mieto chili ( tai chilijauhetta maun mukaan. Tämän voit jättää pois, jos tahdot miedomman version)
- 1-2 limeä
- 2,5 dl punaisia linssejä
-  puolikas paprika (tai 1 tl paprikajauhetta) 
- 1 tl luomukurkumaa
- ripaus mustapippuria
- 3-5 tl hyvälaatuista suolaa
- 1-1,5l vettä
- 2-3 rkl kookosmannaa (tai tölkki kookosmaitoa, jolloin voit vähentää veden määrää muutaman desin)


- Kuutioi pieniksi porkkanat, sipulit, valkosipuli (ja paprika ja chili, jos käytät tuoreita).
- Iske pataan kookosöljy, ja lisää kuutioimasi kasvikset sekaan. Sekoittele hetki, ja lisää mausteet
- Kuutioi tomaatit, ja lisää pataan. (Tomaattimurskan käyttäjät heittävät sen tässä vaiheessa pataan)
- Lisää vettä ja anna poreilla miedolla lämmöllä, ja tarkista suolan määrä
- Huuhdo linssit huolellisesti kylmässä vedessä, ja lisää keitokseesi
- Keitä n. 20 minuuttia (tai linssipaketin ohjeen mukaan)
- Lisää limen mehu, ja kookosmanna tai -maito. Kiehauta uudelleen, tarkista suola.
- Jos kaikki on OK, syö joko sellaisenaan, tai surauta sauvasekoittimella sosemaiseksi.

Nauti hyvän leivän tai siemennäkkärin kanssa, tai jos on katastrofaalisen tyhjät ruokakaapit, niin Koulunäkki käy ihan hyvin myös! Päälle voi ripotella myös ravintohiivahiutaleita tai tuoreita yrttejä (korianteri, persilja ja varsisellerin lehdet käyvät tosi hyvin).

Veden määrää säätelemällä saat tehtyä keitosta mieleistäsi; yksi tykkää paksummasta keitoksesta ja toinen lirummasta liemestä. Itse pistän aikalailla runsaasti aina vettä soppaan kuin soppaan, sillä liemet on ihan parasta!

HYVÄÄ RUOKAHALUA!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua