Mitä en enää osta?

Rupesin pohdiskelemaan, että mitä kaikkea en enää osta, enkä ole ostanut  sen jälkeen kun tutustuin ZW-elämään, ja silmäni ovat avautuneet entistä ekologisempaan elämään. Osaa mietiskelemästäni en ole ostanut enää moneen vuoteen, osaa silloin tällöin.  Mutta katsellaan hei superpitkää listaa, ja ihmetellään siellä lisää!



KEITTIÖ

Puhdistussuihke / -aine

Löytyy meiltä siis puhdistussuihke, mutta siinä on etikkaa, tea tree -öljyä ja mitä milloinkin, ja sama pullo on ollut käytössä forevö. Ihan omin kätösin tehtynä. Tai sitten sinne pulloon laimentelen ihan huumaavan tuoksuista sitruksista tai tuijasta uutettua etikkaa, ja näin saavat sitrushedelmien kuoret vielä toisen elämän ennen kuin päätyvät kompostin uumeniin muhentumaan mullaksi. Omalla suihkeella lähtee tahrat ja pöpöt, jos vaan pöytien ja tasojen pyyhintävuorossa oleva perheenjäsen muistaa hommansa... Aika usein "oon pyyhinyt!" ja sitten kun tarkastellaan lähempää, on pyyhitty pienen pieni kulma jostain pöydästä salaman nopeudella ja muu on ihan aamupuurossa ja kahvitahroissa. Hyvä luomulapset! Pikkasen on vielä haastetta tämänkin työvaiheen haltuunotossa (lista tällaisista työvaiheista on varsinkin kahden nuorimman kohdalla loputon. Esim. tiskivuoro todellakin tarkoittaa, että K A I K K I tiskit on joko koneessa tai kuivattuna kaapissa. Ei vaan mukit ja lautaset... Ja imurointi todellakin tarkoittaa myös pöydän alta imurointia. Ja ei; oman huoneen siivous ei tarkoita sitä, että kaikki kamat vaan nousetetaan kasaksi pöydän päälle. ja  voila; lattia on puhdas!! Voisin antaa ihan järjettömästi hirmuisen luovia esimerkkejä siitä, miten kotityöt voi tulkita tehdyiksi, vaikka ne ovat kaukana siitä. Tehtävä vissiin kotityöpostaus!!) Mutta takaisin suihkeeseen; sehän on siis myös myrkytön, mikä tietysti on lapsi- ja eläinperheessä myös iso plussa. Tietysti jos tea tree -öljyä juo suoraan pullosta, niin sairaala kutsuu. Eikä kai se raaka etikkakaan litrakaupalla juotuna hyväksi voi olla, mutta kuitenkin ihan eri levelillä kuin esim. SLSsää ja Deceth-8 sisältävät Protect&Gamblen (esmi. Fairy, Swiffer, Ariel, melkein kikki mahdolliset puhdistus- ja kosmetiikkabrändit omistava jättifirma...) suihkeet, joiden käyttöturvallisuustiedotteessa kehoitetaan käyttämään hengitys- ja silmasuojaimia. Pääsi tahaton pysrkähdys, sillä TOTTA KAI jokaisen keittiön vakiovarusteisiin kuuluvat hengitys- ja silmäsuojaimet.



Lautasliinat

Nämä nyt eivät mitään arjen ehdottomasti tarpeellisia tuotteita ole, mutta joskus juhliin olen osteskellut. Yleensä ollaan menty ilman, ja joku vanhempi vieraista on vähän asiaa paheksunut. Olen tuonut sitten vessapaperia kätöseen... No nyt ne ovat historiaa nekin. Ompelun alla on kestävät kangasversiot, ikivanhasta (siis vanhemmasta kuin minä!!) lakanasta. Ihan vaan tekemistä vailla valmiina, mutta seuraavat juhlat ovat tiettävästi vasta maaliskuussa, keskimmäisen luomulapset kymppibileet, joten onhan tässä aikaa...

Talouspaperi

Ei niin mitään tarvetta. Käytössä on hienosti sanottuna kestotalouspaperi, kansankielellä rätti tai rätit, koska onhan niitä nyt enemmän kuin yksi. Vanhat keittiöpyyhkeet (ensin ne olivat ikkunaverhoina, sitten leivinliinoina, ja nyt toiseksi viimeisellä matkallaan ennen lopullista hajoamista) ovat oikein hyviä, ja sitten isän naisystävä saumurilla veteli pari ohutta, vanhaa pyyhettä pienemmiksi ja imukykyisemmiksi räteiksi. TOIMII! Ei mitään tarvetta muoviin kääritylle kertakäyttötuotteelle, kun nämä nykyiset rätit ovat osa olleet käytössä jo ainakin tämän talon iän, eli 10 vuotta! Omat rättinsä on myös WClle, kulppärille, ja yleiseen siivoukseen. Jonkun muun mukana (ihanat vanhimmat ystäväni järjestävät välillä käytännön piloja; muoviin käärittyjä muovipohjaisia liinoja LAHJAKSI MULLE...! Ah, mikä huumorintaju!! Sitten ne nauravat mun ilmeilleni ihan innoissaan, ja ottavat HETI parit liinat käyttöön, jotten voi ainakaan koko pakettia pistää heidän matkaansa. Minä käytän sitkeästi omiani koko heidän meillä oloaikansa... :D  )meille kulkeutuneet tiskiliinat loppukäytetään WCn siivouksessa.



Mikroruuat, mikropopparit

Näitä nyt ei ole muutenkaan mitenkään hirveästi ikinä meidän kodissamme syöty, mutta nyt ne ovat niin harkintakyvyn tuolla puolen, että ei tule edes mieleen semmoisiin päin kaupassa katsoa. Saati elimistöään niillä myrkytellä (tämä väite ei faktatietoon perustu, mutta puhdas ruoka ja ainesosat jotka tajuaa on mun mottoni!), ja niistä syntyvää pakkausjätettä kierrättää tai roskiin laittaa.

Lapset innostuivat kattilapoppareista ihan hirveästi, kun ne kolisevat ja paukkuvat kattilassa, ja varovasti kurkistellaan kannen raosta, miten ne siellä hyppivät.  Niissähän on aivan järjetön ero roskassa verrattuna mikroversioon. Kattilassa tehtävienkin poppareiden siemenet ovat toki muovipussissa, mutta esim. kolmen pakertn mikroversiot ovat ensin isossa yhteisessä muovipussissa, sitten jokainen kolmesta yksittäispakattu pienempään muovipussiin ja viimeisenä vielä se paperin oloinen pussi, jossa itse popparit tehdään. Kattila on nopsasti pesaistu taas puhtaaksi, ja pussillinen siemeniä kestää kauan!

Kertakäyttöastiat

Joskus lasten synttäreillä ja talkoissa on kerttiksia käytetty. Nyt mielummin pesaisen posliinilautasia ja -kuppeja lisää, ja mennään tyyneesti eriparisilla kattauksilla, jos välineet loppuvat kesken. Hiukan se kirpaisee esteettistä silmää, mutta kyllähän kerttikset kirpaisevat vielä enemmän....

Nykyään on saatavilla esim. bambusta tehtyjä ns. kerttiksiä. Ne kestävät muutaman pesun ajan, mutta en ole kokenut tarvetta kokeilla niitä. Kaapista löytynee vielä muutama ikivanha kerttislautanen. Ne käytetään jossain pois, ja sitten NEVER AGAIN!

Foliot, elmukelmut jamitänäitänyton

Ei ole tarvetta, kun on toisia kansia, purnukoita ja lautasia, joilla voi ruokavuokia peitellä. Tai sitten on DIY-mehiläisvahakääreet.


Valmiit liemikuutiot, Fond Du Cheffit yms.

Olin täydellisen koukussa jossain vaiheessa elämääni Fond Du Chef - kuutioihin. Tiedätkö ne soikeisiin minimuovikuppeihin pakatut jutut? Niillä saa kyllä helposti makua ruokiin, mutta niillä saa myös jätettä, ja ruokaa, joka maistuu aina samalta. Mutta silti oli koukussa. Joka sapuskaan sitä piti lykätä. Koukusta onneksi pääsin irti, ja löysin ihan itse maustamisen taidon. Ei tarvita valmiita kuutioita, kun voi tuoreista tai tuoreena kuivatuista yrteistä rakennella omia makumaailmojaan. Mausteita toki ostamme, sillä koko perhe on aikamoisia hyvän ruuan ystäviä, ja haluamme usein kokeilla jotain uutta makumaailmaa. Mutta valmiit liemikuutiot ja kaikki muu sellainen; moikka!



Kasvikset, yrtit, vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat kesällä

Kesällä olemme kyllä onneksi niin omavaraisia kaiken kasvimaalta ja pellolta tulevan suhteen, että kaupasta haetaan lähinnä perheen maidonkäyttäjille maitoa, Irlantilaiselle kahvia ja luomulapsille teetä ja satunnaista kanaa grilliin perheen lihansyöjille. Minä ryystelen omia yrtti-/kasviteesekoituksiani heti, kun jotain sellaiseksi luettavaa alkaa maan pinnalle nousta. Niitä sitten kuivailen talven varalle aikamoiset määrät, vaikka tautivuosi 2019 sekoittikin teenkin osalta kaiken.



Liha

Perheen lihansyöjät saavat lihan siitä muutaman metrin päästä -tosin se kieppaisee teurastamon ja lihanleikkaajan kautta. Samoin riistaa tuli tänä syksynä, kun peuroja on niin, että niitä saa tieltään töniä pois, ja joku oli meidän mailtamme muutaman ampunut, ja siitä tuli lihalähetys kotiin. Minäkin muuten maistoin peuran lihaa, mutta ei tarvi lisätä minua perheen lihansyöjälistalle. Aika on tehnyt näemmä tehtävänsä, ja ei enää maistu, vaikka hyvältä pannulla tuoksuikin. Eli sekin homma on hoidossa, ainoastaan joskus heidän tekee mielensä kanaa, ja sitä sitten kaupasta ostellaan.

Käsitiskiaine

Marseillesaippuan palaseen kun hieraisee tiskiharjan, niin siinä on tiskiaineeni. tiukimpiin rasvatahroihin pistän hiukan ruokasoodaa ja hinkutan sillä, ja puhdasta tulee. Eikä kukaan meillä syönyt ole vielä kuollut tiskiainevalinnoistani johtuvaan myrkytykseen. Taitaa Fairyt tehdä enemmän tuhoja. Kaikista rasvaisimpia astioita (ja Irlantilaista) varten on EcoSert -ainetta ostettava silloin tällöin. Yleensä ostan valtavan 3 litran täyttöpönikän Ecodoon versiota, ja täyttöpakkauksesta valuttelen ikivanhaan tiskiainepulloon sitten täytettä, ja jätteen määrä on huomattavasti vähäisempää. Ja taas on koko perhe tyytyväisenä!



SIIVOUS JA PYYKKI


Siivousaineet

KAIKKI OVAT POISSA OSTOSLISTALTA, sori Procter & Gamble! Jäljellä on etikkasuihke terästettynä tujauksella eteeristä öljyä aina paikasta riippuen. Vessaan ja kylppäriin, sekä keittiöön pistetään tea tree -öljyä avuksi desinfioinnissa. Makkarin ja olkkarin suihkeisiin vähän laventelia rauhoittamaan (ei toimi! Tai sitten sitä on liian vähän! Kaadan koko pullollisen jonain päivänä keskimmäisen luomulapsen päälle, kun aamulla ensimmäisenä joskus hyvinkin kohtuuttomiin aikoihin sählypallo, jalkapallo, koripallo tai mikä tahansa pallo alkaa paukkua. JA SITÄ JATKUU ILTAAN ASTI!!!!! Välillä se paukkuu ulkona, mutta säännöllisin väliajoin pallot ja mies päätyvät sisälle, koska ruoka on sisällä....)



Hankausaine

Ei tarvita ciffejä ja mitä näitä nyt olikaan, sillä ruokasooda ja merisuola hoitavat homman!

Pyykinpesuaine

Aiemmin kirjoittelinkin juttua kastanjoista ja muista luonnon omista pyykkäysaineista. Ei siis tarvetta osteskella semmoisia. OK; jotta en narraisi, meillä on valkoisille vaatteille (ei millekään valkoisille räteille, vaan pelkästään vaatteille) Ecodoo -pesuaine, joka pitäisi olla ekologinen, Eco Sertin omaava. Se tulee paperipussissa, on jauhemainen, tuoksuton ja mittakin on kartongista tehty. Se on pakko ostaa, mutta onneksi ihan valkoisia vaatteita on aika vähän, joten se kestää hyvin. Välillä jatkan sitä DIY-pyykkipulverilla, jolloin se kestää vielä kauemmin. Ja kun Ecodoo loppuu, mennään taas välillä pitkät ajat pelkällä DIYlla. Sooda on kyllä etikan ohella ihan mestarituote!



Tahranpoistoaine

Kemialliset tahranpoistoaineet paksuissa muovitonkissa ja miljoonissa varoituksissa siitä, että ovat haitallisia vesistölle, ja vaarallisia silmille ja suulle ovat historiaa. Kaupasta löytyy sappisaippuaa kartonkipaketissa. Ja se toimii!

Huuhteluaine

Etikka ja eteeriset öljyt, sillä mennään ja usein ei laiteta edes niitä.

Ilmanraikastimet, WC-raikastimet jamitänäitänyonkaan

Ihan kauhea ajatuskin hengitellä jotain kemikaaleja "raikasteeksi". Jos on tarvetta ja halua hyville tuoksuille, niin eteeriset öljyt hoitavat homman. Lisäksi puuhellan ollessa päällä, laitan siihen päälle kattilaan vettä, jossa on neilikkaa, kanelitanko, ja vaikka sitruunan/appelsiinin/limen/omenan kuorta (mitä vaan on päivän aikana tullut) ja ai että, mikä ihana tuoksu siitä tulee. Samoja mausteita voi keitellä monta päivää peräkkäin.

Mattoja tai muita tekstiiljä jos haluaa raikkaammaksi (märän koiran haju jää joskus mattoon aika ikävästi) niin vinkkinä vaan oma raikastin niille (tai vaikka petauspatjalle):
Sekoita ruokasoodaan halumaasi eteeristä öljyä. Levitä ohuelti raikastusta kaipaavalle alustalle ja anna vaikuttaa ainakin tunnin ajan. Oikein tunkkaisilla pinnoilla kauemminkin. Jos on mahdollista ravistele suurin osa soodasta pois ja imuroi loput. Samalla saat näppärästi imurin tuoksumaan aivan järisyttävän hyvältä.




HENKILÖKOHTAINEN HYGIENIA:

Dödö

Jouduin jossain vaiheessa luopumaan DIY-dödöstäni, kun iho ärtyi soodasta. Nyt on käynyt niin onnellisesti, että jos otan kuureja Lushin voidedödöllä tai ihanilla We Love The Planet -purkkidödöillä, niin pystyn taas pitkätkin ajat käyttämään DIY-dödöä. Ihan mahtavaa!!! Eli tämä on semmoinen 50% ostamatttomuus, jos tahdon ihoni säilyvän ehjänä.



Onpa hauska käydä läpi vanhoja tekstejä; tuota dödö -tekstiä kirjoitellessani en todellakaan tiennyt, että kesä 2018 tulee olemaan kaikkien aikojen hellekesä! Silloin oli hippikin tarpeeksi lämpimänä ihan toukokuusta lokakuun alkuun.

Tuoksut

Vessan kaapissa on parit parfuumit, jotka ovat olleet siellä kauan. Kun elimistö ja nenä tottuu kemikaalittomuuteen ja luontaisiin tuoksuihin, kaikki noin voimakas tuntuu kauhean ahdistavalta. Tai ainakin itselläni, mikä minä olen muiden tuntemuksista puhumaan. Yksikin suihkaisu parfuumia, ja tuntuu, että löyhkään niin, ettei kukaan voi olla lähelläni, joten on jäänyt suihkuttelematta. Lapset käyttävät sitä joskus WC-raikasteena. Menin ikävänä äitinä kuitenkin senkin kieltämään, vaikka ihan kiva idea se tietysti oli.



Terveyssiteet, tamponit, jne

 Ei tarvetta, kun on kuppi! Se on kyllä maksanut itsensä takaisin monta kertaa. Ja mikä vuori jätettä on säästynyt!

Meikit

Tämän viiden kuukauden sairastelun aikana pistin kerran ripsiväriä. Koska en ollut koko kesänäkään meikannut kuin ehkä kerran tai kaksi, unohdin tietysti sitä laittaneeni. Kauheasti alkoi silmiä kutittamaan ja silmän alusiakin ja hieroin niitä oikein urakalla. " Voi...Itkettikö sua lasten joulunäytelmät noin paljon?" Juuei! Ei ole suunnitelmissa ostaa uusia meikkejä jahka nämä nykyiset sanovat sopimuksensa irti. Luomuna mennään.

Vanulaput

Kestoilla mennään!


Nestesaippuat, shampoot, hoitoaine

Joko ilman pakkausta tai kartonki- tai ohut muovipussi päällänsä tulevat minun suihkutarvikkeeni. En ole yrityksestä huolimatta päässyt täysin shampoottomaan elämään, joten palashampoo on edelleen ostoslistalla aina silloin tällöin. Palasaippua toimii nestemäisten suihkusaippuoiden korvaajana. Jättimäinen Marseille-saippua kestää pienen ikuisuuden, vaikka sillä välillä liukastettaisiinkin kylppärin lattia, jotta siellä voi liukua.... Mutta sori Procter&Gamble ja mitä teitä onkaan, yhtään muovipulloa ei minulle kotiin kulkeudu. Irlantilainen niitä joskus ostelee, ja sehän on perhekriisin paikka aina se!

Hoitoaineena on omenaviinietikka, joskin käyn joskus varkailla tyttöjen hoitoainepullolla.


Kasvojen puhdistusmaidot, -emulsiot, kuorintavoiteet, kasvovesi, -naamiot jamitänäitänyton

 Välillä aina ihmettelen, että mitä kaikkea TÄYDELLISEN järjetöntä muoviin pakattua moskaa kempparit ja kauneusosastot tursuavat. Jos niiden myymien tuotteiden lupaamat asiat pitäisivät paikkansa, niin maapallolla olisi vain rypyttömiä ihmisiä tai ihmisiä, joiden ryppyjen määrä on vähentynyt jopa 72%!  Ja ryppyjä toki on, mutta niitä kai tähän ikään ja elämänkokemukseen mennessä jo pitääkin olla, ja ne ovat ihan tyyneesti osa minua. Totuuden nimissä kulutan loppuun Irlantilaisen jämäkasvovoiteet, kun hänen ihonsa ei ole ihan niin parkkiintunatta nahkaa kuin omani, ja hän joutuu välillä testailemaan kosteusvoiteita oloa helpottaakseen. Jos ne eivät helpota, ne jäävät kaappiin, ja se nyt ei ole ollenkaan hyvä se! Harmi, kun aloeni kuoli. Se oli todellinen tehokosteuttaja! Jos jollain lähistöllä on aloe-vauvoja, niin täällä on yksi koti tarjolla!


Vartalolle toimii tämä helppo kookosöljyvoide, tai sitten pistän sekaan hiukan sheavoita ja eteeristä öljyä tuomaan tuoksua.


Omenaviinietikka on kasvovetenä, jos jaksan, ja sen ollessa vielä kosteaa laitan päälle sheavoi-kookosöljyyhdistelmää. Tämä on siis yövoideviritelmäni tarvittaessa, koska nyt kun on näytettävä naamaa ihmisten ilmoilla, ihan täysin kookosöljyttynä en viitsi toimistoon ilmaantua. Aamuisin en yleensä laita kasvoilleni mitään, vaan pikahuuhtaisu omenaviinietikalla ja menoksi.

Jos joskus ihoa kuorin, käytän joko suolasaippuaa, vanhoja kahvinporoja, tai ruokasoodaa. Hyvä o!

Hiuslakka, geelit, kuumasuihkeet, muotovaahdot jamitänäitänyto

Kun hiukset lähtivät parin stressivuoden jälkeen tippumaan päästä, mietiskelin, että mitä olen tehnyt väärin hiusparoilleni, mutta stressi se niitä tiputteli. Nyt niitä tiputtelee 5 röntgeniä 4 kuukauden sisään. Mutta mikä niitä EI tiputa on muotoilutuotteiden kemikaalit, sillä heippa Procter
&Gamble; teidän myrkkyjänne ei minun päästäni löydy. No jos hiuksia on tippunut, niin nyt niitä kasvaa sitten takaisinkin. Kun olen mustaa taustaa vasten, näkyy päässäni valtava uusien hiusten irokeesi. Nyt kun joutuu välillä satojenkin ihmisten eteen työasioissa, ja pitäisi ehkä edes hiukan koittaa olla ihmismäisen näköinen, on sitä irokeesia taltutettava jotenkin. TA-DAA; curly girl -metodista tuttu pellavansiemengeeli! Sitä kun lätkäisee irokeesin päälle, niin voi mennä ihmisten eteen kuvitellen näyttävänsä edes jotenkin normaalilta ihmiseltä. (Kunnes tilaisuuden jälkeen huomaa vessapaperin kengänkorossa ja räkäklöntin vasemmassa sieraimessa... Semmoista se vaan joskus on! Mutta se hetki, kun kuvittelee, että NO NYT meni hyvin! Se on hyvä!)

Kertakäyttösheivarit,  tai -terät, sheivausvaahdot ja geelit jamitänäitänyon


Taas jää Procter & Gamble ilman mun rahojani, kun Gillettet ovat vaihtuneet pappasheivariin (näemmä olen ollut kaksi vuotta sitten myös pitkään sairas, tosin silloin "vain" flunssaa. Viime talvi menikin niin hyvin, että toivottavasti se on 2020-21 talvi myös tauditon! Tai onhan se!). Ei mitään tarvetta ikinä palata takaisin kerttisversioihin. Pappa rules! Palasaippua on ihan best sheivaus"vaahto" ja myöskin tuo aiemmin mainittu pellavasiemengeeli toimii hyvin. Pitää vissiin siitäkin tehdä postaus, kun se on niin monikäyttöinen tuote!

Täisuihke

Kun Wilmaan pärähtää viesti kouluterkkarilta: "Lapsenne luokassa on havaittu täitartunta", alkaa armoton luomulasten päiden suihkiminen DIY-täisuihkeella. Eikä ole täitä näkynyt! (Nyt kaikki toivomukset universumille, että ei niitä tarvitsekaan näkyä!!!)

VAATTEET


Nythän jokin aika sitten läksi käyntiin uusien vaatteiden ostolakko, vuosi nro 2. Ensimmäisen ostolakon alusta voit lukea täältä.  Vaatekaappia kun tutkiskelin, niin eipä ole tarvetta hetkeen aikaan ostaa käytettyjäkään. Itsestäni siis puhun nyt. Lapsien kohdalla tilanne on toinen; ihan järkyttäviä kasvuspurtteja tuntuu tulevan kaikille kolmelle, ja lisäksi hitto kun ne harrastaa lajeja, joissa tarvitaan seuravaatteet pelinumerolla varustettuna, niin moro se idea, että löytäisi jonkun käytetyt sopivan kokoisina, oikealla pelinumerolla varustettuna. Että kiltisti taas paikalliseen urheilukauppaan tänäkin viikonloppuna tekemään tilausta treenipaidasta, toisesta pelipaidasta, soft shell -takista ja aluspaidasta. Oonko maininnut, että palkkani ei ole iso, ja sekin menee suurimmaksi osaksi farmin kuluihin?  Lasten harrastuskustannukset taas ovat melkomoiset, joten on kyllä hyvä, että lista asioista, joita en enää osta on näinkin vaikuttavan pitkä!


Unohtuiko jotain? Mitä sinulla olisi listaan lisättävänä?

P.S. No tietty hei muovipussit unohtui ainakin! Se on jo jotenkin niin itsestään selvä juttu, että ne eivät tartu mukaan kaupasta, että ei sitä edes osaa ajatella!

Kommentit

  1. Itse pyrin myös kemikaaleja ja muita mahdollisesti vaarallisia aineita vähentämään käytössä. Myös muovipussit on jäännyt aikoja sitten pois käytöstä. Kiitos, sain tästä montaa hyvää vinkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tuli vinkkejä lisää arkeen. Äkkiä sitä tottuu tähän erilaiseen ostokäyttäytymiseen. Mulla tuli mieleen vielä tosiaan pakasterasiat ja -pussit, sekä leikkokukat. Rakasta kukkia ja talvisin olen niitä ostellut ennen aikalailla reippaasti. Nyt en enää ollenkaan. Irlantilainen osti joulualhjaksi orkidean, ja sitä olen ihaillut nyt siitä asti. Pian on onneksi kevät ja oma puutarha täynnä kukkia! <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua