Be the Change!

Joskus sitä inspiroituu jostain toisesta ihmisestä aivan valtavasti! Tällaisen efektin koin, kun kuuntelin Rob Greenfieldin TEDx talkin “Be the Change in the Messed Up World”.  Vahva suositus tälle; 18 minuuttia elämästäsi menee tähän, ja ehkä inspiroidut sinäkin.


Rob on vienyt oman ekologisen jalanjälkensä nollaamisen extreme -tasolle. Tasolle, johon pystyy vain lapseton (mies. Tämä vähän sulkeisiin, mutta kyllä osa Robin vedoista lienee miehille jossain määrin helpompia ja turvallisempia. Don’t shoot me; luotan naisiin 100%, mutta maailma ei. Valkoisella miehellä monet asiat vaan ovat helpompia kuin kaikilla muilla!). Jos et ole kuullu Robista, niin hänet tunnetaan mm. Trash manina; heppuna, joka keräsi kestovertoamerikkalaisen kuukauden roskat “muovipuvuksi” päällensä, ja kulki tässä outfitissä ympäri New Yorkia. Pitäisiköhän kokeilla vastaavaa Raumalla…? Kuinkahan nopeasti päätyisi muualle kuin kotiinsa!? Viesti on kuitenkin vahva maassa, jossa eri osavaltioissa kierrätys vaihtelee lähes mitättömästä loisteliaaseen, mutta jossa kaikki muu päätyy landfilliin, eli ihan vaan maan uumeniin tai maan päälle - kaatopaikasta riippuen. Kuukauden roskat keskivertojenkillä on aikamoinen määrä, koska kulutuskin on melkoisen holtitonta. Kun roskien määrän kertoo 12, saa melkomoisen vuoren aikaiseksi vuodessa. Ja jos sen kertoo keskivertojenkin elämän pituudella, niin oumaigaad, kun puhutaan jo sellaisista määristä, ettei viitsi edes ajatella! 


Rob myös kokeili, miten pienessä talossa pystyy asumaan, ja pikkasen vajaa 5m2 oli hänen kotinsa koko. Pisti muuten miettimään näitä omia 3 metrin jalkojani, että ahdasta olisi. Vaikka olisi 25m2 koti, ja sinne tunkisi luomulapset ja Irlantilaisen, niin moro! Tietysti San Diegon ilmasto auttoi asiassa, koska keittiö ja vessa olivat ulkona, avoimesti vaan auringon alla. Kuvittelepas tänne Rauman Lappiin, kun räntää tulee vaakatasossa marraskuun lopussa, ja hippi kokkaa ulkona lähiseudulta ja roskiksista kerättyä ruokaa. Marraskuussa löytyy luonnosta ja puutarhoista hienosti kaikkea syötävää täällä Suomen leveysasteilla. Puhumattakaan viime talvesta, kun kaikkea peitti 4 metriä lunta. Mitään liioittele! Ihan hitokseen paljon sitä oli!!! Voisivat luomulapset häippäistä ihan ilman lastensuojeluviranomaisiakin parempien ja lämpimämpien pöytien ääreen… 



Robilla on vain 111 tavaraa/vaatetta/esinettä omistuksessaan. Rob on leikannut ajokorttinsa, “Kela-korttinsa” ja pankkikorttinsa. Tänään, kun taas jotain Wilma-asioita selvittelin, niin mietin tuota viimeistä. Suomi on sähköisen tunnistautumisen suurkuluttaja! Passinhakuun, Wilmaan, lasten päivähoitoaikojen varaamiseen jnejnejne. Kaikkeen tarvitaan sähköinen tunnistautuminen.

Minitalossa ja tässä muussakin oli kuitenkin vahva pointti; varsinkin jenkkilässä keskivertoamerikkalaisten talot ovat V A L T A V A N kokoisia. Muistan vaihtarivuoden jälkeen, miten kaikki Suomen talot tuntuivat niin pieniltä, kun oli normaaleihin, keskiluokkaisten amerikkalaisten koteihin tottunut. Ne vaan olivat I S O J A. Vähän sama boomi oli täälläkin joitakin vuosia sitten; suuria taloja, avaria, järjettömän korkeita huoneita rakennettiin sinne ja tänne aivan surutta. Rob herättelee hienosti ihmisiä miettimään, miten paljon tilaa tai tavaraa yksi ihminen tarvitsee. Ja käsi kädessä nämä kaksi kulkevatkin; mitä suurempi tila, sitä enemmän kolkkoa avaraa tilaa täytetään turhalla tavaralla. Ja toisin päin; mitä enemmän tavaraa, sitä suurempaa tilaa tuppaa normi-ihminen haikailemaan. Ennen tämäkin tiedettiin paremmin; ainoa huone, jonka kannattaa olla iso on keittiö/tupa. Niin vaan ranchilläkin kaikki toiminta keskittyy ruokapöydän ympärille; läksyt, vieraat, ruokailu, bloggaus, ompelu, piirtely -kaikki!

Rob eli minitalossaan myös off the grid; eli kuulunut vedenjakelun, jätehuollon, sähköjakelun, ei minkään verkon piiriin. Kompostoiva vessa, aurinkopaneelit, jääkapittomuus (ei toimisi millään lapsiperheessä!!!), veden kerääminen olivat hänen ratkaisujaan. 

Robin mukaan keskivertojenkki käyttää vuorokaudessa 310-370 litraa vettä. Keskiverto eurooppalainen puolet tästä, kun taas keskiverto afrikkalainen 7-14 litraa. Rob eli keräämällä ja puhdistamalla sadevettä, ja ai että kolahti lause: “Everything is a matter of perspective. Once you change your perspective, you can change so much of the world around you overnight.”

NIIN JUST!!!! Ihan mielettömän hyvin sanottu! Heti kun oma katsantokanta ja ajatusmaailma muuttuu, koko maailma ympärillä muuttuu!! 

Robkin oli kysellyt itseltään, että mitä sitten yksi ihminen voi tehdä, kun muualla dumpataan rekkakaupalla roskia jokiin ja poltetaan uusiutumattomia luonnovaroja järjettömällä tahdilla turhuuksien tuottamiseen?? Olen osa ongelmaa, joten totta kai voin tehdä jotain, oli positiivinen amerikkalainen vastaus, ja hyvä niin, SILLÄ NÄIN SE ON!!! Ja ai että, miten inspiroiva oli myös tapa, jolla voi lähteä alkuun: TEE LISTA JÄÄKAAPIN OVEEN. Listaa yksi muutos viikossa kohti kestävää elämäntapaa, ja harjoittele siitä itsellesi uusi normaali.



Joka muutoksen myötä tajuaa, että se, mikä on hyväksi ympäristölle, parantaa samalla myös omaa oloa ja hyvinvointia. Muutokset eivät tapahdu hetkessä, mutta jokainen muutos rakentaa pohjaa uudelle elämäntavalle. 2 vuoden jälkeen muutos/viikko -tahdilla on tapahtunut 100 muutosta kohti parempaa! Sata on paljon!

Robinkaan mukaan kaikkien ei tarvitse lähteä saman kaltaisiin extreme-kokeiluihin, mitä hän tekee. Kuitenkin jokaisen yksilön jokainen toiminta on merkittävää. 

What can we all do as individuals to have a positive impact on world: the list. Do it until you become the change you want to see in the world. 

Pohdin paljon tätä, ja miten helppoa on saada se koskemaan myös muuta kuin ZW; käytös, onnellisuus, ystävällisyys, empaattisuus, itsemyötätunto, urheilu, terveellinen ruoka; KAIKKEEN sopii tämä ajatusmalli!



Tässä esimerkkinä valmista pohja aloitteleville ja kauemmin  zero wastausta harjoittaneille ensimmäiseksi vuodeksi:

  1. Kestokassi kauppareissuille
  2. Kestopussit HeVille, pähkinöille, leiville, mitä vaan löydät irtona
  3. Juomapullo 
  4. Paikallisten tuotteiden osto
  5. Siirry sähköisiin kuitteihin
  6. Ei prosessoitua, ylipakattua ruokaa
  7. Enemmän (kotimaista) kasvisruokaa
  8. Kestoeväsrasia ja kestokahvimuki käyttöön
  9. Opettele kierrättämään lasi, paperi, pahvi, metalli, muovit, vaatteet…
  10. Opettele ostamaan kirppiksiltä ja netin kierrätysryhmistä -ja VAIN tarpeeseen!
  11. Kiinnitä “Ei ilmaisjakelua” -kyltti postilaatikkoon
  12. Etikka ja ruokasooda avuksi siivoukseen
  13. Pyykinpesuun ZW-versio. Esim. Pesupähkinät, DIY -pulveri ja etikka.
  14. Opettele pois kemikaaleista ihollasi; ihonhoitoon öljyt.
  15. Opettele pois kemikaaleista hiuksissasi; hiuksiin ja iholle palasaippua ja omenaviinietikka, tai pelkkä vesipesu.
  16. Lopeta uusien vaatteiden ostaminen. Ensin vuodeksi, ja katso sitten, miten käy.
  17. Lopeta kirjojen ostaminen ja lehtitilaukset. Käytä kirjastoa, lainaa tutuilta, ystäviltä, jne.
  18. Kasvata mahdollisimman paljon omaa ruokaasi, ja lahjoita ylimääräiset. Kaupungissakin parvekkeet, katot, julkiset paikat mahdollistavat tämän.
  19. Kaupungeissa/taajamissa vähennä tai lopeta auton käyttö, maalla mahdollisimman paljon kimppakyytejä käyttöön
  20. Omakotitalossa asuva: opettele kompostoimaan kaikki mahdollinen. Muualla asuva: toimita biojätteet omiin astioihinsa, tai hankkikaa taloyhtiölle oma kompostori. Oma bokashi- tai matokompostori on myös mahdollisuus tutustua tähän hommaan.
  21. Laske huonelämpötilaa talvella t-paitalukemista villapaita lukemiin, ja lopeta ilmastoinnin käyttö kesällä
  22. Tee ns. Kuolinpesäsiivous, ja siivoa kaikki ylimääräinen tavara pois. Hämmästy yhtäkkiä syntynyttä tilaa ja hyvänolon tunnetta
  23. Lahjoita (tai myy) omat ylimääräiset tavarasi ja vaatteesi
  24. Muuta pienempään kotiin, koska yhtäkkiä onkin paljon tilaa
  25. Hanki kompostoiva vessa
  26. Hanki tarvittaessa aineettomia lahjoja - myös lapsille
  27. Opettele käyttämään kankaista nenäliinaa
  28. Naisille kuukuppi ja kestositeet
  29. Kieltäydy ilmaisnäytteistä -mitä tuotteita ikinä sitten ovatkaan
  30. Pappa-mallinen partahöylä kaikkien tahtomiesi ylimääräisten karvojen poistoon. Itseltäsi, ei lemmikiltäsi. Eikä taida toimia hiuksiinkaan kovin hyvin...
  31. Leivo itse leipäsi , pullasi, keksisi, piparkakkusi...
  32. Osta lihat/kalat/kanat/juustot palvelutiskiltä vain paperikääreeseen (TERKKUJA RAUMAN PRISMAAN!! Täällä on tämä painajaismainen asiakkaanne vaan morjes!) Jos onnistuu omassa kaupassasi, vielä parempi vaihtoehto on oma astia

  33. Kestovanulaput ja kestosiivousrätit käyttöön
  34. Pese tiskit Marseille-saippualla
  35. Pese itsesi Marseille-saippualla
  36. Tee oma deodoranttisi
  37. Siivoa sähköposti kaikista turhista uutiskirjeistä 
  38. Kerää marjoja, yrttejä ja kasviksia talveksi, ja korvaa niillä kaukaa tuodut hedelmät ja kasvikset. Pakasta vaikka tyhjiin, pestyihin maitopurkkeihin, käytettyihin vanhoihin leipäpusseihin, vanhoihin pakasterasioihin jne. Lahjoita tai myy ylimääräiset.
  39. Vältä ruokahävikkiä; pakasta jämät (vaikka lasipurkkiin), ja käytä niitä nyhjää tyhjästä -päivinä
  40. Dyykkaa ruokaa, tai kysele ylimääräisiä marjoja/juureksia/vihanneksia ystäviltä ja tuttavilta. Koskakohan vaan viimeksi olisi nähnyt jossain täällä päin kaupan roskiksen, josta voisi dyykata…? Ne ovat suht hyvin lukkojen takana näinä päivinä!
  41. Vältä ruokahävikkiä; käytä ResQ -sovellusta, ja pyydä ruoka omaan astiaan
  42. Lainaa juhlavaate, jolle tiedät olevan vain vähän käyttöä. Itsellesi ja lapsille
  43. Opettele korjaamaan rikki mennyt vaate
  44. Opettele korjaamaan rikki mennyt tavara
  45. Tee itse linnuille talviruoka
  46. Kerää muiden jättämiä roskia, ja kierrätä ne oikeisiin astioihin
  47. Kerää sadevettä/pesuvettä viherkasvien ja puutarhan kasteluun
  48. Totuta itsesi lyhyisiin suihkusessioihin
  49. Lopeta TVn katselu; medotoi, joogaa, lue kirjaa, silitä koiraa, lenkkeile, leivo, lue tätä blogia sekin aika
  50. Ulkoile (mieluiten metsässä/puustoisessa paikassa) joka päivä. Tutkitut ja todetut terveysvaikutukset —> ei tarvetta pillereille ja puteleille, putkiloille ja yksittäispakatuille kapseleille, vaan mieli ja kroppa pelittävät ilmankin!
  51. Vähennä lentäminen minimiin, tai lopeta kokonaan.
  52. Vietä someton sunnuntai .Tai tietysti mikä muukin päivä vaan, mutta tuo kuullostaa niin kivalta! Helpottaa kovasti irrottautumista somen ja mainosten koukuista. Välillä pelottavan hyvin kohdennettua mainontaa esim. Instagramissa. Kyllä halut heräävät, vaikkei yhtään mitään tarpeita ole!

Siinä koko vuoden lista - noin niin kuin esimerkiksi! Tosin hiukan hankalia voivat olla yhtäkkiä esim. kompostoiva vessa ja muutto pienempään, mutta idea varmasti tuli selväksi. Jotkut kohdat ottavat aikaa, toisiin on helppo tottua heti. Mutta ei muuta kuin yrittämään oman listan värkkäämistä, sillä “Everything is a matter of perspective. Once you change your perspective, you can change so much of the world around you overnight.”

Mitä itse aioit laittaa ehdottomasti listaasi? Ota tuosta kuppi kahvia, ja ryhdy pohtimaan. Kerro meille muillekin!











.




Kommentit

  1. Tällä kaverilla on alkamassa täydellisen ruokariippumattomuuden vuosi lähiaikoina. Mielenkiinnolla odotan sitä! Sen piti alkaa jo kesällä, mutta valmistelut on viivästyneet, koska mies rakentelee puutarhoja yksinhuoltajille, jotta he saivat itsekasvatettua ruokaa. Tämä food freedom-hommakin on tietty helpompi toteuttaa lämpimässä paikassa (jossa voi keräillä naapurin puusta ylimääräiset kookospähkinät) ja ilman lapsia. Meillä on vielä todella pitkä matka food freedomiin, mutta kai jokainen kasvimaalta löydetty porkkanantynkä on askel oikeaan suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaikutti myös todella mielenkiintoiselta projektilta! Onhan sekin hankalampaa täällä, vaikka kellari -jos sellainen olisi-, kuivaus, pakastus voisi paljon mahdollistaa! (Ja se ettei olisi kauheassa kasvuiässä olevia lapsia 😃) Kerrassaan mielenkiintoinen tyyppi!!!

      Poista
  2. Seuraan myös Robia instassa, ja on kyllä idearikas tyyppi. Täytyy katsoa tuo TEDx talk, kiitos vinkistä. Olipa mahtavaa lukea listaasi ja huomata, että aika monta kohdista minä jo teen, jes! Vaikka paljon olisi vielä parannettavaakin. Näin lapsiperheen äitinä korostaisin omalla listallani vielä pohdintaa koskien lapsille hankittavia vaatteita, tavaroita ja leluja. Itselle ei tarvitse hankkia kovin usein vaatteita mutta kasvaville lapsille kyllä, ja synttäreitäkin on pisin vuotta, joten ympäristövaikutus on moninkertainen aikuiseen verrattuna. Itseäni jo etukäteen ahdistavat synttärit ja joulu, kun muovia ja tavaraa kertyy niin paljon. Siihen kun löytäisin jonkinlaisen ratkaisun ja mielenrauhan, niin olisin onnellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän niin tuskasi!! Viime vuonna ilmoitin suoraan oman sukuni puolelle, että ei pliis mitään lahjoja jouluna. Lapsille toivoin kummeilta jotain aineettomia lahjoja, ja keskimmäisen ihanat kummit järjestivät uimahallireissun ja kotitekoisten burgereiden ja herkkujen syöntiä. Oli mieluisa lahja! Tässä on kyllä hyvä postauksen aihe; siitä saanee ideoita itselleenkin. Se on toisaalta vähän sidottu sukupolvia jatkuneisiin perinteisiin. Esimerkiksi Irlantilaiselle synttärit ja joulu ovat niin tärkeitä; edelleen jopa lahjojen kannalta. Itse taas voin ne ohittaa vain päivinä muiden joukossa. Lapsille joulu on spessu juttu, mutta kun niitä lahjoja ei tarvita vuorta. Muutama ajatuksella hankittu riittäisi, mutta tässä on työtä omassakin kodissa! Kiitos kommentistasi, ja rennolla otteella luomaan listaan uusia haasteita.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kuulla juuri sinun ajatuksiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman helpoin kosteusvoide

DIY hoitoainepala hiuksille

DIY: Palasaippua